ΑρχικήΡόδοςΚοινωνίαΠροτάσεις βελτίωσης συστήματος διακυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση α’ βαθμού

Σχετικά άρθρα

Featured Artist

Προτάσεις βελτίωσης συστήματος διακυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση α’ βαθμού

Δείτε εδώ την επιστολή με τα αίτηματα και τις προτάσεις των προέδρων Δημοτικών και Τοπκών Κοινοτήτων για τη βελτίωση συστήματος διακυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση α’ βαθμού.

«Κύριε υπουργέ.

 

Με ευκαιρία την παρουσία σας στο νησί μας και την συνάντηση που είχατε με τους φορείς της περιφέρειάς μας και του δήμου μας, για την πορεία του συστήματος «Καλλικράτης» και ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2014, το δίκτυό μας πήρε την απόφαση να κάνουμε γενική συνέλευση και διαβούλευση προκειμένου να εκφράσουμε τις εμπειρίες μας και τις απόψεις μας για την μέχρι τώρα πορεία μας και να κάνουμε τις προτάσεις μας για την καλυτέρευσή του και να σας τις διαβιβάσουμε.

Είναι προφανές και κοινά αποδεκτό ότι εμείς οι πρόεδροι των κοινοτήτων είμαστε οι αποδέκτες των καθημερινών προβλημάτων και παραπόνων όλων των πολιτών της μικρής κοινωνίας που ζούμε  και από μας μεταφέρονται ιδέες και προτάσεις προς τα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια της αυτοδιοίκησης. Εμείς σηκώνουμε το σταυρό της κάθε αλλαγής του συστήματος και της καθημερινότητας του πολίτη και γι’ αυτό θα πρέπει να εκφέρουμε γνώμη για την όποια αλλαγή ετοιμάζει το κράτος.

Η μέχρι τώρα λειτουργία του συστήματος διακυβέρνησης «Καλλικράτης» και η ενοποίηση των δέκα προηγούμενων Καποδιστριακών δήμων του νησιού μας σε ένα ενιαίο, είχε αρκετές επιτυχίες αλλά και αστοχίες αφού έλυσε αρκετά προβλήματα αλλά δημιούργησε και νέα.

 

Ανάμεσα στις επιτυχίες και τα πλεονεκτήματα είναι :

 1. Ο κεντρικός  και ενιαίος σχεδιασμός ανάπτυξης του νησιού.
 2. Η ενιαία διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.
 3. Η ενιαία διαχείριση υδάτων με ενιαία τιμολογιακή πολιτική σε όλο το νησί.
 4. Η ενιαία οικονομική διαχείριση που παρά την οικονομική στενότητα του κράτους κατάφερε να μειώσει τα χρέη των πρώην καποδιστριακών δήμων του νησιού.
 5. Μείωσε τα κοινωνικά χάσματα και τις διαφορές ανάπτυξης που είχαν δημιουργηθεί από το σύστημα «Καποδίστριας» ανάμεσα στους πρώην δήμους.

 

Ανάμεσα στις αστοχίες και τα μειονεκτήματα είναι :

 1. Δυσχέρεια  επικοινωνίας λόγω μη αποκεντρωμένων αρμοδιοτήτων στις κοινότητες.
 2. Δυσχέρεια προμηθειών λόγω υψηλού προϋπολογισμού ανά προμήθεια.

 

Τα βασικά αίτια των προβλημάτων του νέου συστήματος είναι :

 1. Δυσχερής οικονομική κατάσταση της χώρας με συνέπεια τις μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις, μπλοκάρισμα χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αυξημένες απαιτήσεις πολιτών.
 2. Μεγάλα οικονομικά ελλείμματα από τους προηγούμενους δήμους λόγω κακοδιαχείρισης.
 3. Εφαρμογή του νόμου διαύγεια  που έφερε μεν καλύτερο έλεγχο και βελτίωση των οικονομικών αλλά δυσχέρανε πολύ τις διαδικασίες των διαδικασιών.
 4. Μη απόδοση αρμοδιοτήτων στα συμβούλια των κοινοτήτων.
 5. Παράφραση κανονισμών λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

 

Εμείς λοιπόν οι σημερινοί πρόεδροι έχοντας ζήσει τα καθημερινά προβλήματα  της μεταρρύθμισης του συστήματος διακυβέρνησης της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού θα θέλαμε να προτείνουμε τις παρακάτω αλλαγές :

 1. Να λειτουργούν οι κοινότητες με περισσότερες αρμοδιότητες και ουσιαστικότερους ρόλους, σχεδόν όπως πριν το σύστημα «Καποδίστριας».
 2. Να γίνεται σύνταξη τεχνικού προγράμματος σε επίπεδο κοινότητας και  προϋπολογισμού σε επίπεδο ενότητας.
 1. Να υπάρχει προϋπολογισμός για κάθε κοινότητα ανάλογα με τον πληθυσμό της.
 2. Η διαδικασία της πάγιας προκαταβολής να απλοποιηθεί.
 3. Να υπάρχουν αποκεντρωμένες και οργανωμένες υπηρεσίες σε κάθε ενότητα.
 1. Καμία πρόταση που αφορά οποιοδήποτε έργο ή δράση σε μια κοινότητα δεν θα συζητείται στο δημοτικό Συμβούλιο αν πρώτα δεν ψηφιστεί από το κοινοτικό της συμβούλιο
 2. Να υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε κοινότητα να επιβάλει πρόστιμο στους παραβάτες της ευταξίας μέσα στα όρια της
 1. Να καταργηθούν οι χωρικοί αντιδήμαρχοι και να γίνουν περισσότεροι οι θεματικοί αντιδήμαρχοι.
 2. Η αποζημίωση του προέδρου των κοινοτήτων να μην είναι μόνο με βάση την χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του δήμου, αλλά να γίνει και με βάση τον πληθυσμό της κοινότητας που προεδρεύει, διότι ανάλογες είναι και οι ευθύνες αλλά και οι ώρες απασχόλησης του και να λογίζεται ως εργαζόμενος και ασφαλιζόμενος και όχι μόνο ως φορολογούμενος.
 3.  Η όποια αλλαγή στο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ψηφίζεται από τα συμβούλια της πρώτα και όχι μόνο από τα υπουργεία (και τα πολιτικά γραφεία!).

Η πρόταση για διαμερισμό του νησιού μας σε περισσότερους δήμους, μας βρίσκει σχεδόν όλους αντίθετους, αφού δεν είναι αυτό η αιτία των προβλημάτων, αλλά αντίθετα θα επιφέρει νέα και περισσότερα προβλήματα αλλά κι έξοδα. Θεωρούμε ότι είναι μόνο για να δημιουργήσει νέες καρέκλες εξουσίας και να εξυπηρετήσει κάποια μικροκομματικά συμφέροντα που στην παρούσα κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας δεν χωράνε αυτά. »

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα άρθρα