ΑρχικήΔιάφοραΤο θέμα των βουλετικών αποζημιώσεων ζητά να συζητηθεί ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Το θέμα των βουλετικών αποζημιώσεων ζητά να συζητηθεί ο Δημήτρης Κρεμαστινός

O Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός, με επιστολή του ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να συζητηθεί το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Μόλις αναλάβατε τα καθήκοντά σας το 2012, σας απέστειλα επιστολή στην οποία, μεταξύ των άλλων, έθιξα και το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης, ζητώντας την προστασία του θεσμού του βουλευτή και του κοινοβουλίου.  Συγκεκριμένα ζητούσα να υπάρχει αιτιολόγηση των δαπανών του βουλευτή και μείωση των σημερινών του αποδοχών με εξομοίωσή τους με τις αποδοχές ενός δικαστικού, και όχι φυσικά με τις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως το Σύνταγμα προβλέπει.  Άλλωστε, αυτό το σημείο το διευκρίνισα τότε αμέσως με δηλώσεις μου, γραπτές και προφορικές.

Τότε ορισμένοι, που είτε για λόγους εντυπώσεων και τηλεθέασης είτε γιατί αντιστρατεύονται τον θεσμό του κοινοβουλίου, έγραψαν και είπαν ότι με την επιστολή μου ζητούσα όχι μείωση αλλά αύξηση των αποδοχών των βουλευτών.  Στην ίδια επιστολή είχα θίξει και την ανεπίτρεπτη συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών, οι οποίοι προέβαιναν για λόγους εντυπωσιασμού σε διάφορες δηλώσεις ή αντιδράσεις.

Σήμερα το θέμα και πάλι είναι στην επικαιρότητα και προφανώς θα συνεχίσει να βρίσκεται όσο η κοινωνία θα δοκιμάζεται με οικονομικές επιβαρύνσεις. Ο συνταγματικός νομοθέτης σοφά δεν μιλά για μισθό ή αποδοχές του βουλευτή αλλά για αποζημίωση, γεγονός που σημαίνει ότι εάν οι αποδοχές του βουλευτή δεν υπερβαίνουν το ποσό που με δήλωσή του στην εφορία είχε αποκτήσει προτού ορκιστεί, θα πρέπει να αποζημιώνεται.  Με την απόλυτη ερμηνεία του Συντάγματος, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν συντρέχει λόγος αποζημίωσης, εάν οι συνολικές αποδοχές του βουλευτή προστιθέμενες στο εισόδημά του, το αυξάνουν.  Κατά συνέπεια, με την ευρύτερη ερμηνεία του Συντάγματος, οι ανεπάγγελτοι (όχι οι άνεργοι) δεν δικαιούνται αποζημίωσης, αφού δεν χάνουν εισοδήματα, ώστε να αποζημιωθούν.

Με βάση τα ανωτέρω, ο βουλευτής καταθέτοντας αποδείξεις για τις δαπάνες που συνδέονται αυστηρά με τη λειτουργία του ως βουλευτής, θα αποζημιώνεται μόνο για αυτές, ενώ όσον αφορά το σύνολο των αποδοχών του θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τη συνταγματική διάταξη, η οποία  μιλά για αποζημίωση και όχι για αποδοχές ή μισθό.

Παρακαλώ το θέμα αυτό να συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων όπου εκεί θα μου δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξω λεπτομερέστερα τις απόψεις μου.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Δημήτρης Κρεμαστινός

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα