ΑρχικήΕκδηλώσειςΗμερίδες / Συνέδρια3ήμερο κινηματογραφικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς

Σχετικά άρθρα

3ήμερο κινηματογραφικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς

“Οπτικοακουστική παιδεία: μια νέα πρόταση στο χώρο της εκπαίδευσης”

13,14,15 Δεκεμβρίου 2013

Εισηγητής-Εκπαιδευτής Σεμιναρίου:
Μένης Θεοδωρίδης, Σκηνοθέτης που δραστηριοποιείται στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση. Εργαστήριο Οπτικοακουστικής Έκφρασης του Προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (1995-2004) και Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας “Καρπός” (2008-2013).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013  Αίθουσα Εκδηλώσεων Ακταίον (ανοικτή εκδήλωση) 17:30 – 20:00
Εισήγηση: «Μάθημα Οπτικοακουστικής Παιδείας στο Σχολείο; … αδιέξοδα και διαδρομές».
Η εισήγηση αναφέρεται σε μια συνολική επανεξέταση της διδασκαλίας της γλώσσας ώστε η οπτικοακουστική έκφραση να ενσωματωθεί στη στοχοθεσία των γλωσσικών μαθημάτων ως θεμελιώδης δεξιότητα επικοινωνίας και έκφρασης. Η εισήγηση περιλαμβάνει προβολή ηλεκτρονικών διαφανειών (PowerPoint) παρακολούθηση μικρών μαθητικών ταινιών και συζήτηση.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου 9:00-11:30 (40 εκπαιδευτικοί)
Εισήγηση: «Ένα βιβλίο …τρεις σκηνοθέτες» (από τον γραπτό στον οπτικοακουστικό λόγο).
Τι είναι κινηματογραφική αφήγηση μιας ιστορίας; Είναι η πλοκή της ή ο τρόπος που την αφηγούμαστε; Πώς γίνεται και τρεις διαφορετικοί σκηνοθέτες αφηγούνται διαφορετικά την ίδια ιστορία; Αναδύεται έτσι προβληματισμός για τη σχέση λογοτεχνίας και κινηματογράφου.

12:00-14:30 (20 εκπαιδευτικοί) Βιωματικό εργαστήριο: «Απόδοση στιγμιότυπου με απλή οπτικοακουστική αφήγηση (φωτοαφήγηση) – αξιοποίηση των τριών βασικών κάδρων: κοντινό – μεσαίο – γενικό». Η ομάδα των 20 εκπαιδευτικών θα χωριστεί σε τρεις ανεξάρτητες υποομάδες. Σε κάθε υποομάδα θα χρειαστεί μία απλή, οικογενειακή, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και ένας φορητός υπολογιστής.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου 9:00-11:30 (40 εκπαιδευτικοί)

Εισήγηση: «Δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών αποσπασμάτων». Στην προτεινόμενη δραστηριότητα, τα αποσπάσματα προέρχονται από κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές με κοινό θεματικό άξονα. Ως παράδειγμα μελέτης θα παρακολουθήσουμε και θα σχολιάσουμε «σκηνές φαγητού».

12:00-14:30 (20 εκπαιδευτικοί) Βιωματικό εργαστήριο: «Απόδοση στιγμιότυπου με απλή οπτικοακουστική αφήγηση (φωτοαφήγηση) – αξιοποίηση των τριών βασικών κάδρων: κοντινό – μεσαίο – γενικό»

Η ομάδα των 20 εκπαιδευτικών θα χωριστεί σε τρεις ανεξάρτητες υποομάδες. Σε κάθε υποομάδα θα χρειαστεί μία απλή, οικογενειακή, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και ένα φορητό υπολογιστή.

Για τους συμμετέχοντες στα βιωματικά εργαστήρια συμβολική συμμετοχή: 10 ευρώ Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης Για να δηλώσετε συμμετοχή ή για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. 22410 32510, 32520 (Νάνσυ Τρυποσκούφη, Ελευθερία Μπινίκου).

Απάντηση

Από το shop μας

Πρόσφατα άρθρα