ΑρχικήΡόδοςΔωδεκάνησαΔημήτρης Γάκης: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και...

Σχετικά άρθρα

Δημήτρης Γάκης: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την επανόρθωση των καταστροφικών ζημιών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τα νησιά της Ρόδου, Καλύμνου και Ψερίμου»

Ερώτηση με θέμα: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την επανόρθωση των καταστροφικών ζημιών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τα νησιά της Ρόδου, Καλύμνου και Ψερίμου», κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης.

Θέμα: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την επανόρθωση των καταστροφικών ζημιών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τα νησιά της Ρόδου, Καλύμνου και Ψερίμου».

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν όλο το νησί της Ρόδου την 22 Νοεμβρίου 2013, προκάλεσαν  πολλά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές στην πόλη και στις αγροτικές περιοχές του νησιού. Το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο έντονα φαινόμενα έπληξαν για δεύτερη φορά το ανατολικό τμήμα του νησιού τρεις ημέρες μετά, όπως επίσης και την Κάλυμνο και την Ψέριμο.
Τα προβλήματα και οι τεράστιες καταστροφές στα νησιά, ήταν αποτέλεσμα της έντασης των καιρικών φαινομένων ενισχυμένα από τη διαχρονική αδιαφορία των  κρατικών υπηρεσιών για την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομών, από την ελλιπή συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και τις σοβαρές παραλείψεις και αβλεψίες σε έργα που έχουν κατασκευαστεί ή που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εικόνα της ‘ιρλανδικής διάβασης’ στη γέφυρα της Κρεμαστής και η μετατροπή των χειμάρρων σε δρόμους καλύπτοντας τις κοίτες τους, καταδεικνύει τις προτεραιότητες του «κράτους του επιδερμικού σχεδιασμού».
Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται κυρίως στις κάτωθι περιοχές:
Στις δημοτικές ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων (Παστίδα, Κρεμαστή και Παραδείσι), Αφάντου και στο Φαληράκι, όπως και στην Κάλυμνο και στην Ψέριμο, με δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν πλημμυρήσει και πολίτες να είναι άστεγοι. Αρκετές περιοχές είχαν μείνει και χωρίς καν πόσιμο νερό.
Ο παραλιακός δρόμος, Κρεμαστή προς αεροδρόμιο «Διαγόρας»,  είναι επικίνδυνος μετά τη ‘θεομηνία’, ενώ  μεγάλες ζημιές υπέστησαν τουριστικές υποδομές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, λιμενικές εγκαταστάσεις, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Η κατάσταση στο μικρό ακριτικό νησί της Ψερίμου είναι στα όρια της πλήρους καταστροφής των υποδομών του νησιού.
Οι πολίτες της Δ/νήσου είναι αγανακτισμένοι για τη διαχρονική αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού που τόσα χρόνια επικεντρώθηκε στη δημιουργία της τουριστικής ‘βιτρίνας’ και υποβάθμισε ακόμα και τα βασικά έργα υποδομών. Αυτό που προέχει σήμερα, είναι το θέμα της άμεσης στήριξης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτόγνωρης καταστροφής στην Ρόδο, στην Κάλυμνο και στην Ψέριμο που βρίσκονται σε απόγνωση.
Επειδή η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους που προέκυψαν από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» δεν συνδυάστηκε με την αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Επειδή, ο Νομός Δωδεκανήσου έχει και στο παρελθόν πληγεί από φυσικά φαινόμενα λόγω της ελλιπούς ετοιμότητας από την πλευρά της Πολιτείας σε υποδομές/εξοπλισμό φυσικών καταστροφών και υποστελέχωσης τους με το απαραίτητο και  κατάλληλο προσωπικό.
Επειδή, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η νησιωτική ιδιαιτερότητα (άρθρο 101 του Συντάγματος) και το κράτος πρέπει να επιδεικνύει ειδική μέριμνα στους ακρίτες συμπολίτες μας για να παραμένουν στα νησιά τους.
Επειδή, είναι ύψιστης σημασίας η ταχεία ανταπόκριση του κράτους για την ενίσχυση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.    Σε ποια μέτρα προτίθενται να προβούν για την άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία των υποδομών και των καλλιεργειών στη Ρόδο, Κάλυμνο και Ψέριμο;
2.    Θα χρηματοδοτήσει το αρμόδιο υπουργείο έστω και τώρα, την κατασκευή δεύτερου τμήματος, συμπληρωματικού της υπάρχουσας γέφυρας Κρεμαστής; Θα προχωρήσει στην άμεση δημοπράτηση του νέου οδικού δικτύου  «Νέα είσοδος πόλης Ρόδου»;
3.    Θα κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων (Παστίδα, Κρεμαστή, και Παραδείσι),  Αφάντου, Φαληράκι,  Καλύμνου  και Ψερίμου ως πλημμυρόπληκτες, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες, να  αποκατασταθούν οι ζημιές και να επανέλθει η ομαλή οικονομική και κοινωνική λειτουργία;  Θα χρηματοδοτηθούν άμεσα οι ΟΤΑ των πληγέντων περιοχών με τα απαραίτητα κονδύλια για την ανακούφιση των κατοίκων που επλήγησαν και για την επανόρθωση των υποδομών που καταστράφηκαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα;
4.    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την επικαιροποίηση /επαναξιολόγηση των χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας και των σχεδίων διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων στη Δωδεκάνησο; Σε ποιές ενέργειες θα προβούν για να διασφαλιστεί θεσμικά και πρακτικά η προστασία των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών των νησιών και των παράκτιων ζωνών, που είναι κρίσιμοι παράγοντες στην οικονομικοκοινωνική δραστηριότητα της Δωδεκανήσου;
5.    Θα προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών για την ώστε να δοθούν έγκαιρα οι  αποζημιώσεις στους πληγέντες  αγρότες και κτηνοτρόφους μέσω των αρμόδιων περιφερειακών δομών;
6.    Προτίθενται να προχωρήσουν στις ενέργειες που θα βελτιώσουν την αποτίμηση των αναγκών και του συντονισμού σε περιφερειακό επίπεδο για την προστασία από έκτακτες καταστάσεις με τη δημιουργία μιας μόνιμης, άρτια στελεχωμένης και εξοπλισμένης δομής πολιτικής προστασίας στα Δωδεκάνησα, με έδρα τη Ρόδο;
7.    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ταχεία αποδέσμευση χρηματοδότησης μέσα από Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για ενίσχυση των πληγέντων και της αποκατάσταση των υποδομών από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Ρόδο, Κάλυμνο, Ψέριμο;

Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Γάκης

Απάντηση

Από το shop μας

Πρόσφατα άρθρα