ΑρχικήΔιάφοραΕρώτηση του Μάνου Κόνσολα μαζί με άλλους 40 βουλευτές για τη μείωση...

Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα μαζί με άλλους 40 βουλευτές για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ερώτηση κατέθεσαν 41 βουλευτές της Ν.Δ, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Κόνσολας, για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Πέρα από τον κοινωνικό χαρακτήρα του μέτρου αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη στροφή των πολιτών σε άλλες μορφές θέρμανσης που επιβαρύνουν το περιβάλλον, οι βουλευτές παραθέτουν στοιχεία του ΙΟΒΕ, που αποδεικνύουν ότι παρά τις αυξήσεις στον ειδικό φόρο από το 2010 έως σήμερα, τα δημόσια έσοδα δεν εμφανίζουν την προσδοκώμενη αύξηση.
Τα έσοδα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ήταν 419 εκ. ευρώ ενώ, παρά την κατακόρυφη αύξηση, τα έσοδα για το 2013 ήταν λίγο παραπάνω από τα 490 ευρώ και πάντως πολύ μακριά από τις προσδοκίες.
Οι βουλευτές θεωρούν ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης, ενώ και τα έσοδα θα κυμανθούν σίγουρα πάνω από τα σημερινά δεδομένα.
Επισημαίνουν ότι η αύξηση έχει οδηγήσει στην αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 80%, ποσοστό τεράστιο.
Ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να υπάρξει πρόβλεψη των μεγεθών, σε έσοδα και κατανάλωση, που θα μπορούσε να επιφέρει μία μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30 %.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών, έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης»

Η οικονομική κρίση και η δραματική μείωση των εισοδημάτων έχει πλήξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Πολιτών. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε αδυναμία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης καθώς η μέση τιμή του λόγω της αύξησης του ΕΦΚ και του ΦΠΑ έχει φτάσει από 0,682 το 2009 σε 1,247 το 2013. Επιπλέον, καθημερινά αναφέρονται θλιβερά περιστατικά πυρκαγιών και θανάτων από αυτοσχέδιες σόμπες και θερμαντικά σώματα γεγονός που αποτελεί όνειδος για μία ευρωπαϊκή χώρα μέλος της ΕΕ.
Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2013), παρά την σημαντική αύξηση του ΕΦΚ από το 2009, τα έσοδα (ΕΦΚ+ΦΠΑ) δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή καθώς το 2009 ήταν 419 εκατ. Ευρώ και το 2013 495εκατ. Ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 76 Εκατ. Ευρώ. Αν αφαιρεθεί όμως η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης που για το 2013 το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι θα είναι 80 εκατ. Ευρώ συνάγεται ότι τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν έναντι του 2009 κατά 4 εκατ Ευρώ!
Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί εντυπωσιακά από 3.894.803 χλτ το 2009 σε 868.415 χλτ το 2013 δηλαδή μείωση 80%, αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοικοκυριά. Η ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι στην περίπτωση μείωσης του ΕΦΚ κατά 30% θα αυξάνονταν σημαντικά η κατανάλωση και άρα τα έσοδα από το ΦΠΑ καλύπτοντας μέρος της υστέρησης εσόδων.
Επιπλέον, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στις μεγάλες πόλεις καθώς η ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση τζακιών αυξάνουν κατακόρυφα τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα πάνω από τα αποδεκτά όρια.
Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, η μείωση στον ΕΦΚ θα επέτρεπε σε πολλά νοικοκυριά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, επιτρέποντάς τους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, τις οποίες η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στους πολίτες για τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση.
Για το λόγο αυτό,

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι
ο κ. Υπουργός

1.    Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει το ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;
2.    Ποια ήταν η συμβολή της αύξησης του ΕΦΚ στα έσοδα και πόσο μειώθηκε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανση από το 2009;
3.    Τι επίπτωση θα έχει η μείωση του ΕΦΚ κατά 30% στα έσοδα;

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα