ΑρχικήΡόδοςΠεριβάλλονΣύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου: Αφανίζουν τα πεύκα στον Προφήτη Ηλία

Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου: Αφανίζουν τα πεύκα στον Προφήτη Ηλία

Σε έξαρση φαίνεται να βρίσκεται πάλι την περίοδο αυτή η παράνομη υλοτομία και μάλιστα σε περιοχές όπου προστατεύεται η  χλωρίδα και η πανίδα όπως η ευρύτερη περιοχή του Προφήτη Ηλία που είναι βιότοποςενταγμένος στο δίκτυο NATURA(GR 4210029).
Οι καταγγελίες στον Σύλλογο μας είναι πολλές και αφορούν  παράνομη υλοτόμηση και μεταφορά κομμένων πεύκων από άτομα που δρουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα  στο πευκοδάσος του Προφ. Ηλία, αλλά και αλλού.
Tην Κυριακή 5/1/14 αναφέρθηκαν από μέλη μας 3 περιστατικά,όταν είδαν άτομα να κόβουν πεύκα και να τα φορτώνουν κομμένα σε μικρά τεμάχια  σε κλειστά Ι.Χ. αυτοκίνητα,«κλούβες» ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί κατά την μεταφορά τους. Η περιοχή ήταν στις παιδικές κατασκηνώσεις του προφ. Ηλία. Όμως και άλλα άτομα εθεάθησαν στην γύρω περιοχή να κόβουν πεύκα  πάνω στον κεντρικό δρόμο του βουνού και βέβαια όπως διαβάζουμε σχεδόν καθημερινά και σε άλλες περιοχές του νησιού της Ρόδου.
Η θρασύτητα των ατόμων αυτών είναι μεγάλη και διαπιστώνεται  από το γεγονός ότι  κόβουν τα πεύκα   ανενόχλητοι σε κεντρικά σημεία του επαρχιακού δρόμου τα φορτώνουν  γρήγορα στα οχήματα τους και δεν υπολογίζουν  ότι μπορεί κάποιος περαστικός μπορεί  να τους δει και να τους καταγγείλει. Η θρασύτητα αυτή βέβαια προέρχεται από το γεγονός όπως πιστεύουν, ότι δε θα συλληφθούν και δε θα τιμωρηθούν ποτέ.
Για το παραπάνω συμβάν ενημερώσαμε αμέσως το δασοφύλακα του Δασαρχείου ο οποίος βρισκόταν  κοντά στην περιοχή ώστε να εντοπίσει τους δράστες. Δεν γνωρίζουμε πιό ήταν τελικά το αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι τα μέτρα ελέγχου και εντοπισμού των λαθροϋλοτόμων με το στήσιμο «μπλόκων» σε κεντρικά σημεία  του οδικού δικτύου όπως έγινε πέρυσι από μικτά συνεργεία έχουν ατονήσει ιδίως τα Σαββατοκύριακα οπότε οι εγκληματίες των δασών μπορούν να δρουν ανενόχλητοι.
Ο Σύλλογος μας καλεί τα μέλη και τους φίλους του να τηλεφωνούν αμέσως στο Δασαρχείο όταν βλέπουν τέτοια άτομα να κόβουν δένδρα χωρίς την παρουσία δασοφύλακα στο τηλέφωνο του δασαρχείου 22410.43688 ακόμη και τις Κυριακές.
Από την άλλη πλευρά, γνωρίζοντας βέβαια τα προβλήματα της εποχής και επειδή το υπόλοιπο χειμερινό  διάστημα δεν είναι μεγαλύτερο των 2 μηνών, ζητάμε από το Δασαρχείο να εντείνει τους ελέγχους με την βοήθεια  μικτών ομάδων φύλαξης και με το μπλοκάρισμα των  εισόδων και εξόδων των δασικών περιοχών του νησιού και κυρίως  του Προφ. ‘Ηλία τις ημέρες των  Αργιών  και τις Κυριακές. Επιτέλους ας λογοδοτήσουν όσοι πλέον διαπράττουν το διαρκές αυτό έγκλημα.

Το ΔΣ

Απάντηση

Από το shop μας

Πρόσφατα άρθρα