ΑρχικήΡόδοςΠολιτισμός«Θυρανοίξια» για την Παναγιά του Κάστρου

Σχετικά άρθρα

Featured Artist

«Θυρανοίξια» για την Παναγιά του Κάστρου

Στην τελευταία φάση βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας της Παναγιάς του Κάστρου. Το λίφτινγκ ξεκίνησε το 2011, καθώς το μνημείο εμφάνιζε τοπικές ρωγμές στις θολοδομίες και σε κατακόρυφες λιθοδομές και απόκλιση από την κατακόρυφο σε πεσσούς στο μεσαίο τμήμα.

Επίσης, εντοπίστηκαν προβλήματα υγρασίας στα σταυροθόλια, στη νότια λιθοδομή και στα σημεία των ανοιγμάτων, λόγω της αποσάθρωσης των ξύλινων κουφωμάτων, καθώς και συνολική απώλεια κονιάματος στους αρμούς και τμηματικές αποδιοργανώσεις λιθοδομών. Οι εργασίες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο -οι σκαλωσιές έχουν κατεβεί- και το ιστορικό μνημείο μέσα στο καλοκαίρι θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.

Σε τρεις φάσεις οι εργασίες

Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης της εκκλησίας «Παναγιά του Κάστρου», εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με Προϋπολογισμό 500 χιλ. ευρώ στις αρχές του 2011. Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2011 με τον καθαρισμό του χώρου, ενώ συγχρόνως ανατέθηκε στην ομάδα του Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών του «ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» η ανάλυση των υφιστάμενων κονιαμάτων και ενεμάτων, που προβλεπόταν από τη στατική  μελέτη.
Σε πρώτο στάδιο των εργασιών,  προχώρησε ο καθαρισμός με μηχανικά μέσα όλων των εσωτερικών επιφανειών των λιθοδομών και ο εντοπισμός των περιοχών με σαθρό κονίαμα.
Η δεύτερη φάση εργασιών προέβλεπε την αντιμετώπιση των ρηγματώσεων με συρραφές λιθοδομών και προετοιμασία για την κατασκευή ενεμάτων στους τέσσερις εσωτερικούς πεσσούς.
Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε στη βόρεια, ανατολική και τμήμα της νότιας όψης και συγχρόνως τοποθετήθηκαν νέα ξύλινα παράθυρα.
Στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν η δυτική και νότια όψη (επικάλυψη με κουρασάνι), ενώ συντηρήθηκαν και οι εντοιχισμένες τοιχογραφίες του ναού και τα  ανασκαφικά ευρήματα του χώρου.
Τα ανασκαφικά ευρήματα που συντηρήθηκαν είναι κυρίως κεραμικά, στα οποία πραγματοποιήθηκαν πλύσιμο, μηχανικός και χημικός καθαρισμός, στερεώσεις, συγκολλήσεις, συμπληρώσεις και αισθητική αποκατάσταση.  Στο έργο ενεπλάκησαν από την αρχική φάση οι κ.κ. Σ. Βογιατζής, Γ. Ντέλας, Κ. Σκιαδόπουλος, Σ. Πατατούκος, ενώ την οργάνωση και επίβλεψη των εργασιών είχε αναλάβει ο κ. Μ. Ζερλέντης.

Του Τέρη Χατζηϊωάννου

Πηγή: drasisnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα άρθρα