Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
12.8 C
Rhodes
ΑρχικήΕκδηλώσειςΓια τον άνθρωπο3ος Κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Βιβλιοπεριπέτειες”: Εκπαιδευτικές δράσεις και Εργαστήρια για παιδιά...

3ος Κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Βιβλιοπεριπέτειες”: Εκπαιδευτικές δράσεις και Εργαστήρια για παιδιά & εφήβους.

- Διαφήμιση -

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου συνεχίζει για 3η συνεχόμενη χρονιά το ποικίλο και σύνθετο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Βιβλιοπεριπέτειες». Μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία όλου του νησιού της Ρόδου στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση, οι «Βιβλιοπεριπέτειες» θα πραγματοποιηθούν από 14 Φεβρουαρίου 2014 έως 2 Απριλίου 2014 (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου). Σκοπός του προγράμματος είναι η ανακάλυψη της αναγνωστικής διαδικασίας και η αναγνώριση του βιβλίου σε ζωντανό σύντροφο των παιδιών και των εφήβων στο παιχνίδι και τις αναζητήσεις τους.

 Α) Πανελλαδική Εκπαιδευτική Δράση Με Σύνθημα:

Αποτυπώνοντας τον Τριγωνοψαρούλη στο χάρτη της Ελλάδας: κάνουμε καινούριους φίλους, αποδεχόμαστε το διαφορετικό, αντιστεκόμαστε στο ρατσισμό!

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκπαιδευτικής Δράσης «Κάνουμε καινούριους φίλους, αποδεχόμαστε το διαφορετικό, αντιστεκόμαστε στο ρατσισμό!», αποτυπώνουμε τον Τριγωνοψαρούλη πάνω στον χάρτη της Ελλάδας ενώνοντας μεταξύ τους 8 σημεία-πόλεις, όσες ακριβώς και οι λογοτεχνικές περιπέτειες του ήρωα. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος θα επισκεφθεί τις πόλεις αυτές από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2014 και θα συναντήσει ομάδες μαθητών, μεταφέροντας μηνύματα φιλίας, αγάπης και αδελφοσύνης από τη μία πόλη στην άλλη.

- Διαφήμιση -

Οι Εκδόσεις Πατάκη και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επέλεξαν το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, για να πραγματοποιηθεί η δράση στο νησί μας το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 στο πλαίσιο του εορτασμού της  Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου).

Με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, με τίτλο «Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινό!» οι μικροί μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις ακόλουθες δράσεις:

 

  • Θεατρική απόδοση του κειμένου του βιβλίου.

Η συγκεκριμένη δράση απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Θα δοθεί στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό διασκευή σε διαλόγους του εν λόγω βιβλίου, ώστε μαζί με τους μαθητές του να ανεβάσουν μία θεατρική παράσταση.

  • Επιδαπέδιο παιχνίδι Ψαρόσφαιρου με ερωτήσεις.

Οι μαθητές (Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού) θα αποτελούν τα πιόνια και μέσα από ερωτήσεις κλειστού τύπου (ΝΑΙ-ΟΧΙ) μετακινούνται πάνω στο παιχνίδι. Στο τέλος, οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν τις δικές τους ερωτήσεις, τις οποίες συγκεντρώνει ο συγγραφέας. Οι ερωτήσεις γίνονται κάρτες και τα παιδιά που θα συναντήσει ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος στο επόμενο ταξίδι του παίζουν και με τις ερωτήσεις αυτές. Θα δοθούν στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό δείγματα ερωτήσεων, προκειμένου να φτιάξουν οι μαθητές τις δικές τους ερωτήσεις ανάλογα με τις δικές τους εμπειρίες. Επίσης, ο εκπαιδευτικός θα λάβει το παιχνίδι σε επιτραπέζιο για να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη δράση εντός της τάξης.

 

- Διαφήμιση -
  • Εικαστικός Διαγωνισμός δημιουργίας μπάλας Ψαρόσφαιρου.

Προκηρύσσεται Διαγωνισμός για μαθητές Νηπιαγωγείου, Α΄ και Β΄ Δημοτικού, όπου η κάθε ομάδα που θα συμμετάσχει θα δημιουργήσει τη δική της μπάλα Ψαρόσφαιρου χρησιμοποιώντας όποιο τρόπο και όποια υλικά θέλει. Η μπάλα πρέπει να εκφράζει το σύνθημα: Ίσα δικαιώματα στο παιχνίδι, στην παρέα, στη ζωή!!!!!

Οι οκτώ μπάλες που θα διακριθούν από τις πόλεις που θα περάσει ο                        Τριγωνοψαρούλης θα ταξιδέψουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και θα καταλήξουν να  εκτεθούν σε πολιτιστικό χώρο της Αθήνας.

Β) Εργαστήρια μετάφρασης για εφήβους

Η μεταφράστρια – στέλεχος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Ελευθερία Μπινίκου θα επισκεφτεί Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού μας και σε συνεργασία με τα ξενόγλωσσα τμήματα θα πραγματοποιήσει Εργαστήρια Μετάφρασης. Μέσα από τα Εργαστήρια Μετάφρασης τα παιδιά θα ζήσουν μία γοητευτική εμπειρία που θα τους προσφέρει το λογοτεχνικό κείμενο και αναπτύσσοντας το κριτικό τους πνεύμα και τη φαντασία τους ταξιδεύοντας από τη μία γλώσσα στην άλλη θα γνωρίσουν καλύτερα τον ξένο πολιτισμό και θα τον εκφράσουν με τα εργαλεία της δικής τους πραγματικότητας. Στα εργαστήρια μετάφρασης μπορούν να λάβουν μέρος και μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού κατόπιν συμφωνίας με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό. Τα Εργαστήρια Μετάφρασης θα υλοποιούνται από 17 Φεβρουαρίου έως 14 Μαρτίου 2014.

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω δράσεων προκηρύσσονται οι εξής Μαθητικοί Διαγωνισμοί:

  • 6ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες» για παιδιά Γ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού με θέμα: «Είμαι ο ήρωας/ηρωίδα της δικής μου ιστορίας και φτάνω σ’ έναν άλλο πλανήτη, όπου όλοι και όλα είναι διαφορετικά… Άραγε τι θα μου συμβεί; Πώς θα με αντιμετωπίσουν επειδή είμαι ένας «Άλλος»;». Οι συμμετοχές των παιδιών στο συγκεκριμένο Διαγωνισμό θα είναι ατομικές.
  • Διαγωνισμός Μετάφρασης «Μικροί Μεταφραστές» για εφήβους Γ΄ Γυμνασίου έως και Β΄ Λυκείου.  Ο Διαγωνισμός Μετάφρασης θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ., όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα διαγωνισθούν στη μετάφραση ενός λογοτεχνικού κειμένου από τα αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά στην ελληνική γλώσσα. Τα κείμενα θα επιλεγούν από διακεκριμένους μεταφραστές οι οποίοι θα κάνουν και την αξιολόγηση των γραπτών. Επιλεγόμενες ημερομηνίες είναι οι ακόλουθες:

27 Φεβρουαρίου 2014

- Διαφήμιση -

13 Μαρτίου 2014

14 Μαρτίου 2014

  • Διαγωνισμός Δοκιμίου «Θέσεις – Αντιθέσεις» για μαθητές Λυκείου με θέμα τη διαφορετικότητα.

Στο Διαγωνισμό Δοκιμίου θα συμμετάσχουν ομάδες 3 – 4 ατόμων που θα κληθούν να επιχειρηματολογήσουν θετικά ή αρνητικά. Οι ομάδες από τις δύο αντίπαλες απόψεις που θα ξεχωρίσουν, θα αναμετρηθούν σε δημόσιο Ρητορικό Αγώνα, τον οποίο θα συντονίζει επιτροπή με μέλη από το χώρο της εκπαίδευσης και της λογοτεχνίας.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των κειμένων των προαναφερθέντων Διαγωνισμών είναι η 10η Μαρτίου 2014.

Όλες αυτές οι δράσεις θα ολοκληρωθούν σ’ ένα τετραήμερο πανηγυρικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου).

- Διαφήμιση -

Απάντηση

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις