ΑρχικήΡόδοςΚοινωνίαΕπιστολή του Ν. Κωνσταντινίδη για τις ισχύουσες εκπτώσεις ναύλων του Ε/Γ –...

Επιστολή του Ν. Κωνσταντινίδη για τις ισχύουσες εκπτώσεις ναύλων του Ε/Γ – Ο/Γ «ΠΡΕΒΕΛΗΣ»

Όπως είναι γνωστό με τον υπ’ αριθμ. Νόμο 3324.1/15/03, οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας – Αιγαίου αποφάσισαν για ορισμένες κατηγορίες πολιτών και οχημάτων έκπτωση στους ναύλους των ακτοπλοϊκών πλοίων. Ο Νόμος προβλέπει ότι «οι μόνιμοι κάτοικοι νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων από και προς τον τόπο κατοικίας τους, δικαιούνται έκπτωση 50% στο ναύλο του εισιτηρίου τους» το ίδιο ισχύει και για όλους τους φοιτητές – σπουδαστές ΑΕΙ – ΤΕΙ και όλων των ΑΕΝ – ΚΕΣΕΝ, τους Πολύτεκνους, τους ένοπλους, τους ανάπηρους, τα ανήλικα παιδιά από 5-10 ετών και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και για τα αναπηρικά οχήματα κ.λ.π.»

Ο Δήμος Κάσου και πολλοί πολίτες σας έχουν ενημερώσει ότι αυτό δεν εφαρμόζεται από την εταιρεία η οποία έχει την γραμμή Ρόδου – Σητείας, με συνέπεια οι φτωχοί κάτοικοι των μικρών νησιών και ιδιαίτερα της Κάσου να μην τυγχάνουν της οικονομικής ελάφρυνσης και να μην εφαρμόζεται απροκάλυπτα ο Νόμος.

Με το υπ’ αριθμ. 7722/19-9-2013 σήμα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Ν.Π. της Διεύθυνσης Μεταφορών, τμήματος άγονων γραμμών, του Διευθυντή Κου Ευστράτιου Γεωργή, δόθηκε η εντολή να εφαρμοστεί ο Νόμος προς τον Σύνδεσμο επιχειρήσεων επιβατών ναυτιλίας, την Ένωση πλοιοκτητών πορθμείων εσωτερικού και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων και των άλλων αρμοδίων υπηρεσιών, όμως κανείς δεν εφάρμοσε τον νόμο και δεν σεβάστηκε την αγωνία των φτωχών μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών.

Το θέμα έχει και πάλι αδράνησε. Η ανάδοχος, επιδοτούμενη, εταιρεία της εν λόγω ακτοπλοϊκής  γραμμής δεν εφαρμόζει τον Νόμο, χωρίς να γνωστοποιεί τους λόγους, με θύματα για άλλη μια φορά τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και με δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία των νησιών, η οποία πλήττεται και για άλλους πολλούς λόγους.

Επίσης με το υπ’ αριθμ. 251/28-1-2014 ο Δήμος Κάσου αιτήθηκε να προσαρμοστεί το πρόγραμμα αναχωρήσεων του δρομολογίου «Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος – Σητεία», το οποίο έχει ώρα αναχώρησης από Ρόδο 06:00, ώστε να διευκολύνονται οι επιβάτες που έρχονται από Αθήνα, οι οποίοι μέχρι σήμερα  είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν από το προηγούμενο βράδυ και να διανυκτερεύουν στη Ρόδο για διαφορά μισής ώρας περίπου!

Έχετε, επίσης, την δυνατότητα να εντάξετε στην πρώτη πρωινή πτήση νησί που έχει απευθείας σύνδεση με Αθήνα. Μπορείτε, επί πλέον, να δώσετε την δυνατότητα ανταπόκρισης της πτήσης Κάσο – Αθήνα (μέσω Καρπάθου).

Τους τελευταίους μήνες από το νησί της Κάσου μετανάστευσαν πολλές οικογένειες. Η επόμενη πληθυσμιακή απογραφή θα αποκαλύψει το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος.

Οι κάτοικοι της ακριτικής Κάσου και των μικρών νησιών του Αιγαίου ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος και να μεριμνήσετε για το καλύτερο προγραμματισμό των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων ώστε να παρέχονται ουσιαστικές υπηρεσίες προς τους πολίτες των μικρών νησιών και να προστατεύεται το εθνικό συμφέρον.

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Κασιωτών Ρόδου και της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου, με πρόθεση την προστασία των συμφερόντων των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών και τον καλύτερο προγραμματισμό των εσωτερικών δρομολογίων νησιών, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξή τους, απευθύνεται στα αρμόδια Υπουργεία, τις αντίστοιχες Διοικητικές Περιφερειακές Υπηρεσίες και τους βουλευτές του Νομού, με την ελπίδα επίτευξης του στόχου, που είναι η καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των πολιτών και το Εθνικό συμφέρον.

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα