ΑρχικήΡόδοςΔωδεκάνησαΣΥΡΙΖΑ και Δημήτρης Γάκης για την 66η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

ΣΥΡΙΖΑ και Δημήτρης Γάκης για την 66η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Η  επέτειος της 7ης  Μαρτίου  1948  είναι για τους Δωδεκανήσιους, η σημαντικότερη ημέρα της νεότερης ιστορίας του τόπου.  Τα  νησιά της Δωδεκανήσου ήταν η τελευταία περιοχή του ελλαδικού χώρου που ενσωματώθηκε στο νεοελληνικό κράτος.
Για τον Δωδεκανησιακό Λαό  ημέρα αυτή  ήταν ημέρα ελπίδας για μιά νέα αρχή  με  Ελευθερία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη σε ένα σύγχρονο κράτος που θα εξασφάλιζε στο λαό ειρήνη και ευημερία σε συνθήκες εθνικής ανεξαρτησίας.

Δυστυχώς οι ελπίδες αυτές δεν δικαιώθηκαν από τα γεγονότα  που ακολούθησαν.

Η πορεία της ιστορίας από τότε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν ήταν πάντα ομαλή.  Δημιουργήθηκε ένα  κομματικό κράτος διαπλοκής και διανομής του πλούτου  εις βάρος των αδυνάτων. Τα κάθε λογής συμφέροντα κυβέρνησαν,  πολλές φορές με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, με ιδιοτέλεια και με πελατειακές σχέσεις  που εξάντλησαν τους φυσικούς πόρους, κατέστρεψαν το περιβάλλον και τους παραγωγικούς  τομείς της οικονομίας, πούλησαν φθηνά  την γη, τον ήλιο και τη θάλασσα  και παρέδωσαν  τον τόπο βορρά στα συμφέροντα των λίγων.

Ωστόσο ο Δωδεκανησιακός Λαός  από αυτό το άκρο της χώρας, μέσα  από   δυσκολίες, με  επιμονή και εργασία προόδευσε και αναπτύχθηκε.

Σήμερα  όμως, οι πολιτικές των μνημονίων  ανέτρεψαν τις ζωές των ανθρώπων. Ο Δωδεκανησιακός Λαός έχει αντιληφθεί ότι του έκλεψαν την ελπίδα  που γεννήθηκε την 7η Μαρτίου 1948. Έχει καταλάβει ότι οι πολιτικές αυτές παραδίδουν τον τόπο στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα και στο κεφάλαιο, τους δε ανθρώπους των νησιών μας στην φτώχεια και την ανεργία.
Η εθνική κυριαρχία αμφισβητείται και η δημοκρατική Ευρώπη των λαών  κατάντησε  κούφια λόγια.
Η δημόσια περιουσία που είναι κτήμα των Δωδεκανησίων  βγαίνει  εκβιαστικά  στο σφυρί  στο όνομα  δήθεν της σωτηρίας της χώρας. Την ώρα που η Ρόδος θα γιορτάζει την ανεξαρτησία της από τους κατακτητές της, κάποιοι θα φροντίζουν να ξεπουλήσουν τον παραγωγικό της πλούτο, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της, την γη για την οποία αγωνίστηκαν οι Δωδεκανήσιοι.

Τα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται. Έχει κηρυχθεί ανηλεής πόλεμος κατά της εργασίας και των εργαζομένων!
Τα στοιχειώδη δικαιώματα  η υγεία, η εκπαίδευση, η συγκοινωνία, όλα  τα κοινωνικά αγαθά υποβαθμίζονται και  χάνουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Στις  συνθήκες  αυτές  η  φετινή 66η επέτειος  δεν προσφέρεται για πανηγυρικούς εορτασμούς. Ούτε για υποσχέσεις πρωτογενών πλεονασμάτων και ιστοριών επιτυχίας  από τους κυβερνώντες.

Είναι ημέρα περισυλλογής και αφετηρίας συλλογικών κινητοποιήσεων και ενωτικών και οργανωμένων αγώνων εναντίον των μνημονίων και των συνεπειών τους για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος εκμετάλλευσης  του ανθρώπινου μόχθου και της δοτής  και υποτελούς συγκυβέρνησης, για αξιοπρέπεια  και ανάκτηση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, σε μια Δωδεκάνησο ευημερούσα, σε μια Ελλάδα ανεξάρτητη, σε μια Ευρώπη των λαών.

Με αφορμή την 66η  επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον κορμό του Ελληνικού Κράτους, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, δήλωσε:
«Τιμούμε και φέτος, για 66η φορά, την επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.
Μια ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία του Δωδεκανησιακού λαού που μετά από πολλούς και επίπονους αγώνες, εντάχθηκε στον εθνικό κορμό.
Η επέτειος που γιορτάζουμε δεν είναι μόνο επέτειος μνήμης αλλά και ένα σημείο αναφοράς για το μέλλον.
Για να έχει συνέχεια αυτή η μοναδική διαδρομή του δημιουργικού και αποτελεσματικού αγώνα για την ενσωμάτωση, χρειάζεται έμπρακτος σεβασμός στους θεσμούς που στηρίζουν τη νησιωτικότητα και συνεχής υπεράσπιση της πολύχρωμης πολιτισμικής υπόστασης, των αξιών της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της συμμετοχής και της δημοκρατίας που διατηρούμε μέχρι σήμερα.
Η πρόκληση που καλούμαστε να αδράξουμε σήμερα, είναι να αναζητήσουμε και να εφαρμόσουμε νέες πολιτικές με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Όταν το κράτος στα νησιά συρρικνώνεται, η ανεργία ξεπερνά το 27% και η κοινωνική συνοχή βάλλεται, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει λύση αν μείνουμε σε αυτή την πολιτική των μνημονίων και της τρόϊκα.
Θα χρειαστεί συνεπώς να προσφύγουμε σε παραγωγικές δομές που θα μπορούν να ικανοποιούν κοινωνικές ανάγκες , να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της κοινωνίας, να επαναθεμελιωθεί η συλλογική αυτοπεποίθηση του λαού. Και αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα.
Όσο δύσκολος και αν είναι αυτός ο αγώνας, είμαστε ιστορικά υποχρεωμένοι να αντέξουμε και να πετύχουμε. Να αντέξουμε, όλοι μαζί και και να πετύχουμε, ενωμένοι.
Είμαστε σίγουροι, ότι ο Δωδεκανησιακός λαός έχει αυτή τη θέληση και την αυτοπεποίθηση να το κάνει πράξη.
Διότι, καμιά δύναμη δεν μπόρεσε να του αφαιρέσει την εθνικότητα, την ταυτότητα και την πνοή να προχωρήσει μπροστά.

Και σύντομα, στις επικείμενες εκλογές, θα το αποδείξει».

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα