ΑρχικήΔιάφοραΛωτόςΒασιλική Ξεπαπαδάκη – Παπαδημητρίου: «Η Ρόδος μπορεί να γίνει το κέντρο της...

Βασιλική Ξεπαπαδάκη – Παπαδημητρίου: «Η Ρόδος μπορεί να γίνει το κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου»

Πώς αποφασίσατε να αναμιχθείτε στα κοινά;
Γεγονός είναι ότι δεν είχα προηγούμενη ανάμιξη στην τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε καν σχέσεις ή γνωριμίες. Δέχθηκα προτάσεις λοιπόν για συμμετοχή μου σε συνδυασμούς τόσο σε επίπεδο α΄, όσο και β΄βαθμού αυτοδιοίκησης όμως η ορθολογική προσέγγιση της κατάστασης στα κοινά, η στρατηγική και το ήθος του κ. Φώτη Χατζηδιάκου προσέλκυσαν την προσοχή μου. Μάλιστα, μετά από συζήτηση με ανθρώπους του ακαδημαϊκού χώρου η απόφαση ήταν ότι ήλθε η ώρα κι εμείς να ασχοληθούμε με την πράξη, βγαίνοντας λίγο από τη γυάλα της θεωρίας. Καλό είναι να διαβάζουμε, να γράφουμε βιβλία, αλλά οι απαιτήσεις των καιρών ζητούν δράση.

Ζείτε στη Ρόδο από επιλογή σας. Τι ονειρεύεστε γι’ αυτό τον τόπο;
Θέλω ν’ αποκτήσει πάλι τη σπουδαιότητα και την αίγλη που της ανήκουν. Η Ρόδος για αιώνες υπήρξε επίκεντρο πολιτισμών και εμπορίου, ένα σημείο με μεγάλη στρατηγική σημασία για πολλούς λαούς. Μπορεί κάλλιστα να είναι όχι μόνο ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς, αλλά κυριολεκτικά το κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Από την ιστορία πρέπει να παίρνουμε τα σωστά διδάγματα. Δυστυχώς δεν έχουμε εκμεταλλευτεί σωστά παράγοντες που θα μπορούσαν να αναδείξουν τη θέση μας στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Καταρχήν πρέπει σαν τοπική αυτοδιοίκηση μέσω των διεθνών σχέσεων και του lobbying να περνάμε τα κατάλληλα προς όφελός μας μηνύματα. Να φιλοξενούμε εδώ διεθνή συνέδρια, θεσμούς κλπ. Να διεκδικούμε και να ασκούμε πίεση και στην κεντρική διοίκηση. Να εκμεταλλευθούμε προς όφελός μας ευρωπαϊκά προγράμματα που υπάρχουν και θεσμούς που είναι ανενεργοί. Να μη φοβόμαστε διασυνοριακές συνεργασίες που προωθούνται και από προγράμματα της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Η διαπολιτισμικότητα δεν πρέπει να μας φοβίζει. Από την ποικιλία μόνο καλά πράγματα προκύπτουν.

- Advertisement -

Τι είναι για εσάς η πολιτική;
Ο Αριστοτέλης είχε πει ότι ο άνθρωπος είναι πολιτικό ον. Μοίρα και χρέος και δικαίωμά του είναι να ασχολείται με τα κοινά με στόχο να γίνεται καλύτερος και ο ίδιος και η κοινωνία στην οποία ζει. Να υπηρετεί και να προσφέρει, χωρίς βλέψεις για ανταλλάγματα, φυσικά!

Σε ποιόν τομέα θεωρείτε τον εαυτό σας χρήσιμο σε περίπτωση εκλογής σας;
Σε κάθε θέση χρειάζεται ο κατάλληλος άνθρωπος. Ο καθένας μας έχει μία ειδίκευση. Η δική μου είναι οι πολιτικές της ΕΕ και τα εργαλεία που η τελευταία προσφέρει για την υλοποίησή τους δηλαδή τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και οι πόροι τους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να κερδίσει ο τόπος μας.

Είστε μητέρα δύο παιδιών. Τι ονειρεύεστε γι’ αυτά;
Θέλω να τα δω να διαπρέπουν στον τόπο τους. Μου είναι πολύ δύσκολο σα μητέρα να τους λέω: μάθετε ξένες γλώσσες γιατί θα σπουδάσετε και θα δουλέψετε στο εξωτερικό. Θέλω να γίνουν πράγματα εδώ, να βγούμε από το τέλμα για χάρη δική μας και των παιδιών μας. Η γενιά μας είναι η γέφυρα που ενώνει το πριν με το μετά: έχει στηρίγματα την εμπειρία των μεγαλύτερων και οδηγεί στο μέλλον – εκεί που βρίσκονται τα παιδιά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη

Σχετικά άρθρα

Εκδηλώσεις

Πρόσφατα άρθρα