Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
15.4 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΕκπαίδευσηΑποχαιρετιστήρια γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Σαλάκου

Αποχαιρετιστήρια γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Σαλάκου

- Διαφήμιση -

Την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014 και ώρα 18:30, πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Σαλάκου για την περίοδο 2013-2014. Οι μικροί μαθητές του σχολείου μαζί με τη δασκάλα τους, κυρία Αγγελική Τσέλου και τη νηπιαγωγό τους, κυρία Παρασκευή Πεταυράκη, μέσα από σκετσάκια και τραγούδια, αποχαιρέτησαν τη σχολική χρονιά που έφυγε, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τον επόμενο Σεπτέμβριο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Χωρικός Αντιδήμαρχος Αταβύρου και Καμείρου κύριος Αγαπητός Πάλλας, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σαλάκου κύριος Ευθύμιος Ευθυμίου, ο επόμενος Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σαλάκου κύριος Γιάννης Αγρέλης και ο Ιερέας Πάτερ Απόστολος Παπαποστόλου.

Κατά της διάρκεια της εορτής παρουσιάστηκε από τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου το έντυπο «Γαστρονομία και Παραδοσιακές Συνταγές των Δημοτικών Ενοτήτων Αταβύρου, Καμείρου και Νότιας Ρόδου» που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Σαλάκου και το δάσκαλό τους κύριο Δημήτρη Ζώρζο. Το στέλεχος της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κυρία Σέβα Τσίμπλη μοίρασε το έντυπο στους παρευρισκόμενους ενώ η κυρία Βεατρίκη Σέρβου αφηγήθηκε το ιστορικό της συνεργασίας για την υλοποίηση του εντύπου. Μεταξύ άλλων είπε στην ομιλία της:

«Πριν από έξι περίπου μήνες, με κάλεσε στο γραφείο του ο πρώην Δήμαρχος Αταβύρου και νυν Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, ο κύριος Νίκος Τσουκαλάς, και μου παρέδωσε έναν φάκελο που αφορούσε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013», στο οποίο είχε εντάξει τον τότε Δήμο Αταβύρου. Μου ζήτησε να αξιοποιήσω τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού που αφορούσε τη δημιουργία και παραγωγή εντύπων με στόχο την προώθηση και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών του Δήμου Ρόδου που είναι λιγότερο αναπτυγμένες τουριστικά. Το πρόγραμμα αυτό μας έδινε τη δυνατότητα εκτός από το Δήμο Αταβύρου να προσθέσουμε και δύο ακόμη Δημοτικές Ενότητες. Επιλέξαμε λοιπόν τις Δημοτικές Ενότητες Καμείρου και Νότιας Ρόδου.

Με τα χρήματα που είχαμε στη διάθεσή μας και προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των επισκεπτών των Γραφείων Πληροφοριών του Δήμου Ρόδου, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τρία νέα έντυπα: ένα που θα αφορούσε τη φυσική ομορφιά, τη χλωρίδα και την πανίδα, ένα που θα αφορούσε την ιστορία και τους αρχαιολογικούς χώρους και ένα που θα αφορούσε τη γαστρονομία και τις παραδοσιακές συνταγές των Δημοτικών Ενοτήτων Αταβύρου, Καμείρου και Νότιας Ρόδου.

- Διαφήμιση -

Όταν ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε το έντυπο για τη Γαστρονομία, συνειδητοποιήσαμε ότι οι γνώσεις και οι πληροφορίες μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα ήταν ελλιπείς. Ήταν μόλις μερικές μέρες αφότου οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σαλάκου παρουσίασαν την εργασία τους με τίτλο «Έτσι μαγείρευε η γιαγιά» στο καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο Bazaarτου Ομίλου InnerWheelΡόδου. Τότε μου ήρθε η ιδέα να συνεργαστούμε ως Διεύθυνση Τουρισμού με τα παιδιά και το δάσκαλό τους, κύριο Δημήτρη Ζώρζο, προκειμένου για την υλοποίηση του εντύπου αυτού.

Τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία. Επικοινωνήσαμε με τον κύριο Ζώρζο και ξεκίνησε μία πολύ καλή συνεργασία, το αποτέλεσμα της οποίας το έχετε σήμερα στα χέρια σας. Αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια υπήρξαν και τα στελέχη της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου, τα οποία και είχαν την ευθύνη της διαχείρισης του προγράμματος.

Το έντυπο έχει τυπωθεί σε μέγεθος Α3. Στη μία πλευρά του παρουσιάζονται ιστορικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της Παραδοσιακής Διατροφής στη Ρόδο και αναλύονται τα στοιχεία που τη συνθέτουν. Στην ίδια σελίδα γίνεται αναφορά στην Οινοποιεία όπως έχει αναπτυχθεί στο νησί και παρατίθενται ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία σχετικά με αυτήν. Στην άλλη πλευρά του παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές Ροδίτικες Παραδοσιακές Συνταγές και τα Παραδοσιακά Γλυκίσματα του νησιού μας. Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο έντυπο έχουν ληφθεί από τη συγκεκριμένη εργασία και έχουν υποστεί τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να προσαρμοστούν στο ύφος ενός τέτοιου εντύπου.

Το έντυπο έχει τυπωθεί αρχικά στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και προβλέπεται στη συνέχεια να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες. Δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με την ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. και με την εταιρία «GenesisIdeasPrintingDisplays» που επιλέχθηκε μετά από ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε από το Τμήμα Προμηθειών του Δήμου Ρόδου».

Διανέμεται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους από τα Γραφεία Πληροφοριών (InformationOffices) του Δήμου Ρόδου που λειτουργούν στη Νέα Αγορά, στη Μεσαιωνική Πόλη, στο Τουριστικό Λιμάνι της Ρόδου, στο Φαληράκι και στη Λίνδο.

- Διαφήμιση -

Απάντηση

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις