ΑρχικήΔιάφοραΛωτόςΤάσος Γιασιράνης, συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Σχετικά άρθρα

Τάσος Γιασιράνης, συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Βάζει στόχους και τους πετυχαίνει. Με ευγένεια και επιμονή διπλωμάτη (το έμφυτο του χαρακτήρα ενίσχυσαν οι σπουδές στις πολιτικές επιστήμες), με την αγάπη
του στη μουσική («η ζωή θα ήταν ένα λάθος χωρίς τη μουσική» είναι το αγαπημένο του μότο) συν τη συσσωρευμένη εμπειρία (μαθητής της πρώτης λυκείου έκανε την πρώτη του εκπομπή στην ΕΡΤ και υπήρξε ο νεαρότερος μουσικός παραγωγός στον 9,59 FM κοντά στους μεγάλους d.js), με την προσήλωση «αλόγου κούρσας» όπως τον αποκάλεσε αγανακτισμένα(!) ο συγκάτοικός του στα φοιτητικά χρόνια («ήταν τόσο… τραυματική κατηγόρια που ακόμα την θυμάμαι!», λέει γελώντας), με συμμάχους την «αντίληψη και συνέπεια» – δύο λέξεις κλειδιά που τον χαρακτηρίζουν, ο πρωταγωνιστής των μεγάλων μουσικών events, ο Τάσος Γιασιράνης αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση στην χορευτική μουσική σκηνή. Η συλλογή “Rhodes Experience” που μόλις κυκλοφόρησε ήταν η αφορμή για τη συζήτησή μας.

Το νέο σας cd «Rhodes Experience» κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες. Καλοτάξιδο λοιπόν!
Σας ευχαριστώ. Πρέπει να σας πω ότι η συγκεκριμένη συλλογή δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη, αλλά και με συναισθηματική φόρτιση, καθώς είναι αφιερωμένο στον αγαπημένο μου φίλο Θεοδωρή Θεοδωρόπουλο που έφυγε από τη ζωή πριν από δύο περίπου χρόνια. Ο Θεοδωρής ήταν ένας άνθρωπος μοναδικός: ευγενής, κύριος, fair player στα πάντα, αλησμόνητος για όλους μας.

Η ζέση με την οποία μιλήσατε για τον φίλο σας με κάνει να σας ρωτήσω τι ρόλο παίζει η φιλία στη ζωή σας.
Τον σημαντικότερο. Καθώς μεγαλώνω νιώθω όλο και περισσότερο ότι η περιουσία μου στη ζωή είναι οι φίλοι μου. Αισθάνομαι πλούσιος, δυνατός και προστατευμένος χάρη σ’ αυτούς – με κάποιους μάλιστα είμαστε μαζί από πάρα πολύ νεαρή ηλικία.

Τι θα ακούσουμε στη νέα συλλογή;
Ξένη μουσική από πολλούς έλληνες και ξένους παραγωγούς – από την αφρόκρεμα των παραγωγών. Δώδεκα κομμάτια μιξαρισμένα, σε συσκευασία με δώδεκα φωτογραφίες carte-postales από τον Στέλιο Καλησπέρη. Το στυλ είναι dreamline (την έχω ονομάσει έτσι γιατί είναι μουσική που σε ταξιδεύει) και καταλήγει με χορευτικά κομμάτια, έξι από τα οποία είναι ακυκλοφόρητα.
Κυκλοφορεί ταυτόχρονα στην Ελλάδα και σε άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και Τσεχία). Στη Γερμανία μάλιστα υπάρχει στα μεγαλύτερα αεροδρόμια: Στουτγκάρδη, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Βερολίνο)! Η αρχική κυκλοφορία είναι 2.000 αντίτυπα και υπάρχει
στα δισκοπωλεία και όλα τα Public.

Πόσο καιρό σας πήρε η ολοκλήρωσή της;
Η προετοιμασία άρχισε μόλις τελείωσε η προηγούμενη σεζόν. Επαφή με καλλιτέχνες, φωτογράφους, επιλογή κομματιών από τα 60-70 κομμάτια που προεπιλέγω μέχρι να καταλήξω στο d.j. set, δηλαδή τη σειρά που θα μπουν τα κομμάτια, ώστε ο ακροατής να μπορεί αμέσως να φανταστεί την κοσμοπολίτικη Ρόδο. Είναι μία προσωπική αφήγηση.

Έχετε παίξει στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Πώς ήταν αυτές οι εμπειρίες;
Στη Νέα Υόρκη έπαιξα πρώτη φορά το 2006. Ξαναπήγα το 2010 και το 2012, έχει πλέον μπει στη ζωή μου. Είναι η πόλη που λατρεύω για την πρωτοπορία της, το μωσαϊκό της, καθώς και το γεγονός ότι, σε αντίθεση με ότι νομίζουμε, έχει κανόνες, είναι πολύ καλά δομημένη και ρυθμισμένη – και φυσικά πολύ προχωρημένη εμπορικά. Ένιωσα ότι βρισκόμουν στην πρωτεύουσα του πλανήτη, έχει τη στόφα της μητρόπολης. Συνειδητοποιείς ότι όλα όσα φανταζόσουν, για παράδειγμα τα jazz clubs, είναι πραγματικότητα, βρίσκονται εκεί και σε περιμένουν!
Το Παρίσι πάλι, είναι η αγαπημένη μου ευρωπαϊκή πόλη. Η παρουσίαση του cd μου σε πριβέ party του περιοδικού Marie-Claire στη διάρκεια της εβδομάδας μόδας Παρισιού ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία.

Πρωταγωνιστείτε σε εντυπωσιακές μουσικές διοργανώσεις. Πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία με τα μεγάλα πάρτυ;
Η ιστορία με τα concept events ξεκίνησε μετά το 2000 κι αφού ήμουν ήδη για χρόνια d.j. Από είκοσι χρονών είμαι φανατικός υποστηρικτής της άποψης ότι όλα πρέπει να γίνονται στη σωστή ώρα και να υπάρχει το όριό τους. Κάποια στιγμή αποφάσισα να κάνω μόνο αυστηρά επιλεγμένες εμφανίσεις με στόχο να προστατεύσω την ποιότητα της δουλειάς μου και να την κρατήσω στο επίπεδο που της αρμόζει.

Είχε δυσκολίες αυτή η μετάβαση;
Η μεγαλύτερη ήταν να εμφυσήσω την ιδέα της ομάδας και να συνεργαστώ ταυτόχρονα με πολλούς επαγγελματίες – γραφίστες, φωτογράφους, barmen, ανθρώπους του marketing – κάτι που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, όπως και το ότι κάθε φορά μπαίνουμε σ’ ένα χώρο και τον αλλάζουμε ριζικά φέρνοντας κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω για μια νύχτα. Αγώνας ισορροπιών. Ευτυχώς είμαι φύσει και θέσει διπλωματικός χαρακτήρας (γέλια)!…

Ανησυχείτε ή νιώθετε σίγουρος πριν από κάθε event για το πώς θα πάει;
Το άγχος της ευθύνης να στεφθεί κάτι με απόλυτη επιτυχία μετριάστηκε μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, χάρη στο ότι κάποια στιγμή δημιουργήθηκε στην αγορά το στερεότυπο «είναι event του Γιασιράνη, άρα θα πάει καλά»! Με εφόδιο αυτή την έξωθεν επιβεβαίωση, μπορώ επιτέλους να απολαμβάνω χωρίς άγχος αυτό που κάνω, μια επιβεβαίωση που χτίστηκε πολύ σκληρά.

Φέτος μυήσατε στη μουσική τους μαθητές του Πειραματικού σχολείου. Έχουμε μουσική παιδεία στην Ελλάδα;
Και μουσική παιδεία έχουμε και κουλτούρα. Απλά ζούμε μία εποχή μπερδέματος κοινωνικού, οικονομικού, πολιτικού και πολιτιστικού. Πιστεύω όμως πως αυτό το μπέρδεμα σύντομα τελειώνει.

Υπάρχουν διάφορα «είδη» μουσικής κατά τη γνώμη σας και πώς θα χαρακτηρίζατε τη δική σας;
Η μουσική είναι μία και δεν μπαίνει σε καλούπια. Οι διαχωρισμοί είναι τεχνητοί. Στα δικά μου σετ η μουσική μου χαρακτηρίζεται «ποιοτική, εμπορική, χορευτική μουσική». Το ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ στην αρχή το κοινό μου, ερχόταν γνωρίζοντας ότι θα ακούσει τον Γιασιράνη, σιγά-σιγά το target group άνοιξε, καθώς η μουσική παντρεύεται με το ίδιο το event και την ατμόσφαιρα που δημιουργείται και ο κόσμος έρχεται για να περάσει καλά με την πιο σφαιρική έννοια.

Στα πάρτι που διοργανώνετε αλλά και στις συλλογές σας υπάρχει το προσωπικό σας στίγμα. Τι κάνει τον καλό d.j.;
Τα ερεθίσματα, τα προσωπικά βιώματα και τα ταξίδια. Δεν υπάρχει μεγάλος d.j. που να μην έχει δυνατά προσωπικά βιώματα, να μην έχει ταξιδέψει πολύ. Χωρίς αυτά θα είναι πάντα λίγος. Ο Μαμαγκάκης είχε πει: «η μουσική είναι τέχνη, τεχνική και προσωπικά βιώματα». Συνήθως κρατάμε τα δύο πρώτα, αλλά ξεχνάμε το τρίτο. Τα ταξίδια με διαμόρφωσαν και μ’ έκαναν ικανό ν’ αφήνω το προσωπικό μου στίγμα στα events και στα party.

Έχετε κάποιο άλλο «μυστικό» επιτυχίας που σας βοήθησε;
Θα σας πω δύο λέξεις κλειδιά: αντίληψη και συνέπεια. Αν έχω καταφέρει κάτι, το οφείλω σ’ αυτά τα δύο. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο ν’ αφήσεις ανεξίτηλο το στίγμα σου – κι αυτή είναι η μόνη συνταγή. Πρέπει να έχεις αντίληψη για τα πράγματα και συνέπεια σε ότι κάνεις. Όταν βρίσκομαι με εκατοντάδες άτομα γύρω μου, πρέπει να έχω την αντίληψη να διαβάσω τι γίνεται, να πιάσω στον αέρα το τι συμβαίνει και ν’ ανταποκριθώ ακαριαία. Όσο για τη συνέπεια, αν την είχαμε και σα λαός εμείς οι Έλληνες, θα ήμασταν αληθινή μαγεία!

Απάντηση

Από το shop μας

Πρόσφατα άρθρα