Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
19.9 C
Rhodes
Αρχικήrhodes.onlineΡόδος: πρόσωπαΝεκτάριος Σαντορινιός: ένας ενεργός Ροδίτης

Νεκτάριος Σαντορινιός: ένας ενεργός Ροδίτης

- Διαφήμιση -

Συνέντευξη στον Μιχάλη Καβουκλή.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός είναι γνωστός εδώ και χρόνια σαν στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, από όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν στα όρια του να μπει στη Βουλή, από τότε που η Αριστερά ήταν για τους λίγους “εκλεκτούς”. Ο Νεκτάριος είναι συνειδητοποιημένος αριστερός και συνειδητοποιημένος Ροδίτης. Υπηρετεί και τα δύο από τις θέσεις του, τη μεν Αριστερά σαν Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη Νότια Δωδεκάνησο και τη Ρόδο σαν στέλεχος του Γραφείου Προγραμματισμού του Δήμου Ρόδου, το αρμόδιο γραφείο που τρέχει όλα τα έργα και τις δράσεις από χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. και των εθνικών προγραμμάτων. Παράλληλα, είναι υπεύθυνος παραγωγής στην τοπική αρωματοποιία «Το Ρόδον της Ρόδου» που αναβίωσε το παραδοσιακό ροδίτικο άρωμα “Caresse”. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος των πρώτων διοικητικών συμβουλίων του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, κοντά στον αείμνηστο Θανάση Αναπολιτάνο, ενώ ασχολείται ενεργά και με τον συνδικαλισμό στον τομέα του.

Ο Νεκτάριος είναι νέος, ωραίος, παντρεμένος με την Ματίνα, και έχει δύο παιδιά, τη Μελίνα και τον Κωνσταντίνο. Δεν έχει καμία σχέση με ένα κομπλεξικό κομματικό στέλεχος, έχει θέσεις, απόψεις, συζητάει, συνδιαλέγεται, ακούει και κυρίως ξέρει να μιλάει. Το κάνει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο τηλέφωνο ή παρέα με φίλους πίνοντας κρασί σε κάποιο κρυφό ταβερνάκι, από αυτά που πρέπει να ξέρεις για να πας. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός είναι ένας ενεργός Ρόδιος πολίτης και αξίζει πραγματικά να τον ακούσεις.

Τι είναι αυτό που κάνει τη Ρόδο μοναδική;

- Διαφήμιση -

Η Ρόδος είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πολιτισμών και φύσης. Η γεωπολιτική της θέση την έχει μετατρέψει σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών στη διάρκεια των αιώνων. Όσοι πολιτισμοί πέρασαν από εδώ έχουν αφήσει ανάγλυφα τα σημάδια τους, που τα αναγνωρίζει κανείς σε όλες τις γωνιές της. Πουθενά αλλού δεν θα δεις να δένουν τόσο αρμονικά στοιχεία από τη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Πουθενά αλλού δεν θα δεις να συνυπάρχουν τόσο αρμονικά Βυζαντινές εκκλησίες, καθολικοί ναοί, μουσουλμανικά τεμένη και μια συναγωγή. Όμως, αυτό που χαρακτηρίζει περισσότερο τη Ρόδο είναι το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον. Τα δάση που σβήνουν στη θάλασσα, οι πολύμορφες παραλίες και οι πράσινοι ορεινοί όγκοι.  Στη Ρόδο θα βρει κανείς το παραδοσιακό χωριό και την πολύβουη πόλη. Όλα αυτά συνθέτουν ένα τόπο ιδανικό να ζει κανείς με όσα προβλήματα κι αν υπάρχουν.

nectarios-santorinos_04
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου. Μαζί του ο Δημήτρης Παρασός και ο Διονύσης Γουβιάς

Είσαι Χημικός Μηχανικός, διπλωματούχος του ΕΜΠ, αλλά εργάζεσαι και ζεις στη Ρόδο. Τι σε έκανε να επιστρέψεις στη Ρόδο; Έχει ευκαιρίες ένας χημικός μηχανικός στη Ρόδο;

Όπως σου είπα πριν, η Ρόδος είναι ο ιδανικός τόπος για να ζεις, έστω κι αν δεν είναι ο ιδανικός τόπος για να αναπτύξει δραστηριότητα ένας Χημικός Μηχανικός. Το επάγγελμα μας σχετίζεται κυρίως με τη βιομηχανία, την βιοτεχνία και τις δομές προστασίας του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, η Ρόδος δεν έχει ανεπτυγμένη βιομηχανία, ενώ και η βιοτεχνία είναι ελάχιστα μηχανοποιημένη. Οπότε σχεδόν υποχρεωτικά η ενασχόληση ενός Χημικού Μηχανικού κινείται γύρω από τις Μελέτες Προστασίας του Περιβάλλοντος και τις υπηρεσίες ποιότητας στις επιχειρήσεις εστίασης (ξενοδοχεία, εστιατόρια).

Κατά τη γνώμη μου αυτό το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης θα πρέπει να αλλάξει και να ενισχυθεί σημαντικά ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας του νησιωτικού χώρου αλλά και της Ελλάδας. Η έξοδος της χώρας μας από την κρίση και τα μνημόνια θα γίνει μόνο με την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Για να επιστρέψω όμως στην ερώτηση σου, όταν τελείωσα τη σχολή είχα μία σαφή επιλογή μπροστά μου την επιστροφή στη γενέτειρα μου ή την πιθανότητα μιας καλής επαγγελματικής σταδιοδρομίας στην Αθήνα. Όταν γενέτειρα είναι η Ρόδος, η απάντηση νομίζω ότι είναι σχετικά εύκολη!

nectarios-santorinos_03
Με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, σε εκδήλωση στη Ρόδο

Είσαι χρόνια ενεργός πολίτης και σημαντικό στέλεχος της Αριστεράς: υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος. Αλήθεια, στη Ρόδο του βιομηχανοποιημένου τουρισμού, των υψηλών δεικτών διαβίωσης, υπάρχουν αριστερά ερείσματα στην τοπική κοινωνία;

- Διαφήμιση -

Νομίζω ότι είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη να είναι ενεργός! Αυτή η άποψη ήταν μειοψηφική για χρόνια, όμως η κρίση ανέδειξε την ορθότητα της. Αν εμείς δε συμμετέχουμε στα κοινά, αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για τη ζωή μας και συνήθως αυτοί αποφασίζουν με βάση τα συμφέροντα τους και, το χειρότερο, με βάση τα συμφέροντα που εξυπηρετούν!

Αν και διαφωνώ με τον ορισμό «βιομηχανία τουρισμού» θα έλεγα ότι προσδιορίζει ακριβώς την ταξική διάσταση που ορίζει αυτός. Από τη μία οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι και από την άλλη τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που πλέον στην πλειοψηφία τους δεν είναι καν ντόπια. Η Αριστερά εξ’ ορισμού βρίσκεται δίπλα στον εργαζόμενο, δίπλα στον μικρομεσαίο που σήμερα πλήττεται από τα μέτρα του μνημονίου και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων της χώρας. Η δική μου Αριστερά θέλει να αποκαταστήσει τις εργασιακές σχέσεις, να σταματήσει τη μαύρη εργασία, να ενισχύσει τον μικρομεσαίο, να υπερασπιστεί τον άνεργο. Σήμερα σε συνθήκες αύξησης του τουρισμού, τα μεροκάματα περικόπτονται, οι ώρες εργασίας αυξάνονται, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν βρίσκουν δουλειά (είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος έχει μειωθεί ο αριθμός τους από 15.000 σε 12.000) και ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων έχει μειωθεί. Θεωρώ λοιπόν ότι υπό αυτό το πρίσμα η τοπική κοινωνία στρέφεται προς την αριστερά γιατί γνωρίζει ότι αποτελεί τη μοναδική της ελπίδα.

nectarios-santorinos_02
Στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές είδαμε σημαντική αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο, αλλά όχι αντίστοιχη αναγνώριση των υποψηφίων του στις εκλογές στο Δήμο και την Περιφέρεια; Η αύξηση των ποσοστών ήταν αποτέλεσμα της ψήφου διαμαρτυρίας ή υπήρξαν λάθος επιλογές στις τοπικές εκλογές;

Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πλέον ότι η αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα ψήφου διαμαρτυρίας, είναι ψήφος ελπίδας για μια άλλη πολιτική στον τόπο, για μια πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα, για μια πολιτική που θα προστατέψει το περιβάλλον μας και δεν θα ξεπουλήσει το νησί μας. Με αυτή την έννοια η αύξηση των ποσοστών θεωρώ ότι ήταν φυσική συνέπεια και τολμώ να πω ότι στις εθνικές εκλογές θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο δικομματισμός έχει ακόμη γερές ρίζες στην κοινωνία. Τώρα που δεν μπορούν να πείσουν με την κομματική τους ιδιότητα φορέσανε το ανεξάρτητο προσωπείο. Αυτό αποδεικνύει τη χρεοκοπία των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: Το γεγονός ότι παραδοσιακά στελέχη αυτών των δύο πολιτικών χώρων αναγκάστηκαν να τους απαρνηθούν για να ξεγελάσουν τους πολίτες. Είναι αλήθεια ότι οι επιλογές προσώπων που κάναμε δεν ήταν οι πλέον αναγνωρίσιμες στην τοπική κοινωνία. Είμαι όμως απόλυτα πεπεισμένος ότι μέσα από τη δουλειά τους στα συμβούλια θα καταφέρουν να αναδείξουν τα προβλήματα της κοινωνίας και να ασκήσουν ουσιαστική αντιπολίτευση.

Αγαπημένες γωνιές στη Ρόδο;
Όλο το νησί κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις και ανεξερεύνητες γωνίες. Ένα ηλιοβασίλεμα στο Μόντε Σμιθ, ένας περίπατος στη Σωκράτους, μια βόλτα στον Προφήτη Ηλία, ένα μπάνιο στο Κιοτάρι, όλα αυτά είναι απολαύσεις που η Ρόδος μας προσφέρει καθημερινά.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα