Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.7 C
Rhodes
ΑρχικήΔιάφοραΜάνος Κόνσολας: «Να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα που σχετίζονται με την παραχώρηση της...

Μάνος Κόνσολας: «Να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα που σχετίζονται με την παραχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων. Ζήτημα ύψους και κατανομής του ειδικού τέλους στην τιμή των εισιτηρίων»

- Διαφήμιση -

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, σχετικά με την παραχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων, στα οποία συγκαταλέγονται η Ρόδος και η Κως.

Ο κ. Κόνσολας αναδεικνύει το ζήτημα της θέσπισης ειδικού τέλους στην τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων, ζητώντας να υπάρξει απάντηση για το ύψος του και το σχεδιασμό που αφορά την κατανομή του. Επισημαίνει ότι ο στόχος της παραχώρησης της εμπορικής εκμετάλλευσης των αεροδρομίων σχετίζεται με την ανάπτυξη νέων υποδομών και υπηρεσιών αλλά και με την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.

Το τελευταίο, όπως τονίζει, συνδέεται με ανταγωνιστικά τέλη, που θα καθιστούν ελκυστικά στις αεροπορικές εταιρείες τα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως της Ρόδου και της Κω και ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, ο κ.Κόνσολας ζητά να διατεθεί, δεσμευτικά, μέρος του ειδικού τέλους που θα θεσμοθετηθεί για έργα και κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των αεροδρομίων που δεν θα ιδιωτικοποιηθούν αλλά και για την χρηματοδότηση των άγονων αεροπορικών γραμμών που εξυπηρετούν τους κατοίκους των δυσπρόσιτων και νησιωτικών περιοχών.

- Διαφήμιση -

Σε δήλωση του ο κ. Κόνσολας αναφέρει:

«Αλίμονο αν η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων οδηγήσει σε ακριβά αεροδρόμια, όπως έγινε με το αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Αυτό θα ήταν ολέθριο για τον τουρισμό μας.

Χρειάζονται σοβαροί και υπεύθυνοι χειρισμοί σε αυτό το ζήτημα.

Η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, πρέπει να συνδεθεί με την αύξηση της διακίνησης επιβατών.

Θεωρώ επίσης ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί η ιστορία με το σπατόσημο, να μην γνωρίζουμε που ακριβώς διατέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια τα έσοδα από το σπατόσημο ή να διατέθηκαν σε εντελώς άσχετους σκοπούς και πάντως όχι για έργα και νέες υποδομές στα αεροδρόμια μας.

Πρέπει να δοθούν στοιχεία και να υπάρξει απολογισμός.

- Διαφήμιση -

Το ειδικό τέλος δεν μπορεί να είναι υψηλό. Κυρίως όμως, ένα μέρους του, πρέπει να κατανέμεται δεσμευτικά για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των περιφερειακών αεροδρομίων που δεν θα ιδιωτικοποιηθούν αλλά και την χρηματοδότηση των άγονων αεροπορικών γραμμών στα νησιά του Αιγαίου».

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Η   Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Κύριο Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Ζητήματα που εγείρονται από την παραχώρηση σε ιδιώτες των μεγάλων περιφερειακών αεροδρομίων»

Κύριε Υπουργέ,

Η μακροχρόνια παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες, πρέπει να συνδεθεί με την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και με την αύξηση της επισκεψιμότητας τους.

- Διαφήμιση -

Η τελευταία σχετίζεται με την τουριστική ανάπτυξη, με τέλη και υπηρεσίες στα αεροδρόμια μας που θα είναι ελκυστικά για αεροπορικές εταιρείες και επισκέπτες.

Η παραχώρηση των μεγάλων περιφερειακών αεροδρομίων δεν μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος των άλλων αεροδρομίων και ιδιαίτερα εις βάρος της αεροπορικής σύνδεσης των μικρών νησιών. Για αυτό και θα πρέπει να υπάρχουν θεσμοθετημένοι πόροι, μέσω ενός ειδικού τέλους, που θα διατίθενται δεσμευτικά για έργα και υποδομές στα αεροδρόμια που δεν θα παραχωρηθούν αλλά και για την χρηματοδότηση των άγονων περιφερειακών γραμμών.

Την ίδια στιγμή πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των τελών στα υπό παραχώρηση περιφερειακά αεροδρόμια και δεν θα οδηγηθούμε σε ακριβά αεροδρόμια, όπως στην περίπτωση του αεροδρομίου Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, με αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό μας.

Τα ζητήματα αυτά είναι μείζονα και πρέπει να απαντηθούν.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ.Υπουργός

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σχετικά με τη θέσπιση ειδικού τέλους στην τιμή του εισιτηρίου, το ύψος αυτού και η κατανομή του. Αν θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των άλλων περιφερειακών αεροδρομίων και η χρηματοδότηση των άγονων αεροπορικών γραμμών και η τουριστική ανάπτυξη με ανταγωνιστικά τέλη στα υπό παραχώρηση περιφερειακά αεροδρόμια.

Ο ερωτών Βουλευτής

   Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα