Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
17.7 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΠεριβάλλονΜεγάλο και ουσιαστικό το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το θέμα...

Μεγάλο και ουσιαστικό το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

- Διαφήμιση -

Τεράστιας σπουδαιότητας για τη λειτουργία μιας σύγχρονης πόλης είναι ο τομέας της καθαριότητας, της συλλογής των απορριμμάτων, της διαχείρισης και επεξεργασίας των αποβλήτων και η εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ανάλογη σημασία και προτεραιότητα δίνουν στο θέμα αυτό οι τοπικές κοινωνίες, ο κάθε πολίτης χωριστά και τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει επιλέξει ένα αυστηρό μοντέλο επιβολής της προβλεπόμενης διαδικασίας των περιβαλλοντικών όρων και της εφαρμογής των νομοθετικών διατάξεων. Στο επίκεντρο του μείζονος αυτού ζητήματος βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το έτος 2015 επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή. Μεγάλο και ουσιαστικό είναι το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η καθαριότητα την οποία όλοι απαιτούν και θέτουν υψηλά στην ατζέντα των στόχων της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας, δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται, δηλαδή η εικόνα μιας πόλης αλλά και αυτό που δεν φαίνεται όπως ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Έχοντας υπ΄όψιν τα παραπάνω ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ νήσου Ρόδου (βορείου τριγώνου) για να ενημερωθεί για τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιδιαιτέρως σημαντική από κάθε άποψη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης για να καταδείξει το ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής για την μονάδα και τους εργαζομένους της.

Ακολούθησε συνάντηση με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου Ρόδου κ. Κυριάκο Ανθούλα ο οποίος τον περιήγησε στους χώρους του ΧΥΤΑ που καταλαμβάνουν έκταση 149 στρεμμάτων. Επεσήμανε ότι ο ΧΥΤΑ είναι υποστελεχωμένος καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων λόγω αποχωρήσεων και μη αντικατάστασης του προσωπικού αλλά παράγεται έργο επί 24ώρου βάσεως. Υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα και νέα οχήματα που παραλήφθηκαν πρόσφατα αλλά προβληματίζει η έλλειψη χειριστών, είναι μεγάλες οι ανάγκες σε καύσιμα, σε πρόσθετες υποδομές και εγκαταστάσεις όπως οι σωληνώσεις βιοαερίου, ο πυρσός καύσης, η λειτουργία του βιολογικού υγρών αποβλήτων και ο κορεσμός των κυττάρων. Αυτή είναι η καθημερινότητα των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ και του πολιτικού τους προϊσταμένου Αντιδημάρχου κ. Μιχάλη Παλαιολόγου και η δραστηριότητά τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε και το χώρο ο οποίος προορίζεται για κατασκευή ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών). Η δράση αυτή στον τομέα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης σκουπιδιών θα στηρίξει τη φιλοσοφία του «μπλέ κάδου» που θα στηθεί στις γειτονιές από την υπηρεσία καθαριότητας και οι πολίτες θα διαχωρίζουν από τα άλλα σκουπίδια τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ο προϊστάμενος ευχαρίστησε τον κ. Φλεβάρη για την παρουσία του στο χώρο του ΧΥΤΑ που αποτελεί την καρδιά του τομέα της καθαριότητας. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι «Οι πόλεις μας, τα νησιά μας, ο τουρισμός, η οικονομία, τα νοικοκυριά αλλά και η δημόσια υγεία ή πιο απλά η εικόνα του τόπου μας και ο πολιτισμός μας έχουν ανάμεσα στα πιο βασικά τους θεμέλια την καθαριότητα».

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα