Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
28.8 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΠεριβάλλονΟ τρόμος των πυρηνικών ενεργειακών σταθμών στην επικαιρότητα

Ο τρόμος των πυρηνικών ενεργειακών σταθμών στην επικαιρότητα

- Διαφήμιση -

Δύο πρόσφατες ειδήσεις έφεραν πάλι στην άμεση επικαιρότητα το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας και τους τρομερούς κινδύνους που κρύβει η ανάπτυξη πυρηνικών ενεργειακών σταθμών, η λεγόμενη «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Τον περασμένο μήνα ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά η ανέγερση του πυρηνικού ενεργειακού σταθμού στο Άκκουγιου της νότιας Τουρκίας. Ο φόβος μιας τρομοκρατικής ενέργειας με στόχο πυρηνικό σταθμό έχει μεταξύ άλλων επισημανθεί επανειλημμένα από το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ). Αυτό το ενδεχόμενο ενισχύεται  από τη συνέχιση των εχθροπραξιών στη Συρία, δεδομένου ότι η θέση του πυρηνικού σταθμού απέχει μόνον 170 χλμ. από τα Τουρκο-Συριακά σύνορα και 250 χλμ. από περιοχές ένοπλων συγκρούσεων (Χαλέπι κ.τ.λ.).

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν τουλάχιστον επτά φορές τις περασμένες εβδομάδες πάνω από πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας. Ανεξάρτητα από το ποιός απέστειλε τα αεροσκάφη αυτά και για ποιο σκοπό, οι πτήσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα πόσο ευάλωτοι είναι οι πυρηνικοί σταθμοί παρά τα υποστηριζόμενα περί αυστηρών μέτρων προστασίας τους. Τέτοια τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, εξοπλισμένα με εκρηκτικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον οποιουδήποτε πυρηνικού σταθμού, όπως και εναντίον αυτού του Ακκούγιου, από οποιονδήποτε από τους αντιμαχόμενους στην περιοχή. Έτσι, γίνεται εφιαλτικά ρεαλιστικό ένα «ατύχημα» που θα ισοδυναμούσε με ρίψη πυρηνικού όπλου στην ήδη εκρηκτική περιοχή της Εγγύς Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου  με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία, την ασφάλεια και την γεωπολιτική πραγματικότητα.

Το ΑΠΜ καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό   για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί προς την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, με δεδομένο μάλιστα ότι η παρούσα Τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει και άλλους πυρηνικούς σταθμούς. Το ΑΠΜ καλεί επίσης τα κόμματα της Βουλής να λάβουν θέση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα