ΑρχικήΔιάφοραΛωτόςΕίναι για δώρο;

Σχετικά άρθρα

Featured Artist

Είναι για δώρο;

Η ανταλλαγή δώρων πηγάζει από το σκεπτικό ότι, τις μέρες που γιορτάζουμε, θέλουμε να δείξουμε έμπρακτα στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν ότι τους σκεφτόμαστε, τους εκτιμάμε και ότι είμαστε ευγνώμονες που είναι δίπλα μας. Στην καθημερινότητα μας είμαστε απορροφημένοι από το άγχος και τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε, αλλά και να μην έχουμε τη διάθεση κάποιες φορές, να είμαστε μαζί με τα άτομα που επιθυμούμε. Οι γιορτές, επομένως, είναι ευκαιρία να βγούμε από τη ρουτίνα και να ευχαριστηθούμε αυτούς και αυτά που στερούμαστε τον
υπόλοιπο καιρό. Συνήθως ξοδεύουμε αρκετό χρόνο, ενίοτε και λεφτά, ώστε να βρούμε αυτό το κάτι,
που θα κάνει την κίνησή μας να έχει ιδιαίτερo αντίκρυσμα στους αποδέκτες και θα δηλώνει το πόσο σημαντικοί είναι για μας.

Φτηνό ή ακριβό;
Όπως, όμως, γίνεται με πολλές αξίες και έθιμα με την πάροδο των χρόνων, έτσι και με τα δώρα, οι απόψεις πλέον ποικίλλουν και διαφέρουν μεταξύ τους. Έχουμε βγει εκτός του αυστηρού, κοινωνικά ορισμένου, πλαισίου, που ορίζει ότι οφείλουμε σε μέρες γιορτών να ανταλλάσσουμε καλογυαλισμένα αντικείμενα, είτε το θέλουμεείτε όχι. Με την οικονομική αποσταθεροποίηση, μάλιστα, τα πράγματα έχουν αλλάξει ακόμα περισσότερο. Περιοριζόμαστε σε όσο πιο λίγα και φθηνά μπορούμε, μετράμε και ξαναμετράμε τα οικονομικά μας ώστε να μείνουμε εντός προϋπολογισμού, αφήνουμε εκτός λίστας άτομα όχι τόσο κοντινά μας ή, ακόμα, στη δύσκολη στιγμή, μπορεί και να αποφασίσουμε ότι δεν θα αγοράσουμε τίποτα για κανέναν, διότι δεν το αντέχει η αποδυναμωμένη τσέπη μας. Θα στενοχωρηθούμε, θα απολογηθούμε, αλλά αφού δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Μήπως όμως με αυτό το σκεπτικό, ξεχνάμε ποιό είναι το πραγματικό νόημα πίσω από την ανταλλαγή ενός δώρου;
Μήπως έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στο κόστος των υλικών αγαθών και παραβλέπουμε την ουσία της χειρονομίας;
Λεπτά αισθήματα ή… λεφτά για ξόδεμα;
Εξυπακούεται πως, ένα ακριβό αντικείμενο, θα μας τραβήξει περισσότερο την προσοχή, αν μάλιστα γνωρίζουμε ότι το άτομο μάς το προσφέρει από το υστέρημα του. Δεν χρειάζονται όμως ποσά, μικρά ή μεγάλα, για να δείξουμε σε κάποιον ότι τον αγαπάμε και τον εκτιμάμε. Αντί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη μας, μπορούμε να προσφέρουμε, έχοντας ξοδέψει κάτι ακόμα πολυτιμότερο: τη σκέψη και τον χρόνο μας. Να μερικές ιδέες:

1. Να φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι ένα συμβολικό δώρο, χρησιμοποιώντας αντικείμενα και υλικά που δεν κοστίζουν, αλλά απαιτούν την αφοσίωση μας, ώστε μέσα από την επεξεργασία τους να βγει κάτι όμορφο και πρωτότυπο.

2. Να φιλοτεχνήσουμε οι ίδιοι μία κάρτα ευχών, για παράδειγμα, ή να φτιάξουμε με τα χεράκια μας το αγαπημένο γλυκό του αποδέκτη.

3. Να αδειάσουμε ένα απόγευμα μας από κάθε υποχρέωση και να το περάσουμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αφιερώνοντάς τους χρόνο, κάνοντας βόλτα μαζί τους και συζητώντας όλα όσα δεν προλάβαμε τον υπόλοιπο καιρό, αποδεικνύοντάς τους ότι είμαστε δίπλα τους και η παρουσία τους είναι σημαντική στη ζωή μας.

Το πιο πολύτιμο δώρο
Δεν χρειάζονται, λοιπόν, λεφτά. Το καλύτερο δώρο μπορεί να έχει μηδενική αξία στην αγορά, αλλά να είναι ανεκτίμητο για εμάς. Τα λόγια που κρύβει από πίσω του είναι που μετράνε. Σε εκτιμώ, σε σκέφτομαι και αναγνωρίζω την αξία και την παρουσία σου στο περιβάλλον μου. Κι όλα αυτά, με περιτύλιγμα ή χωρίς.

Ζωή Ν. Τουβρά
zntouvra@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα άρθρα