Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
18.2 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςYπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και στο Ναυτικό Δίκαιο με...

Yπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και στο Ναυτικό Δίκαιο με την κινέζικη αποστολή

- Διαφήμιση -

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη χθες μεταξύ του Ινστιτούτου Δικαίου της Θάλασσας και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της πόλης QingDao της Κίνας.
Η συνεργασία θα αφορά πρωτίστως τις μορφωτικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, με εστίαση σε θέματα ναυτιλίας και ναυτικού δικαίου, αλλά και γενικότερα.
Λεπτομέρειες για τους τομείς στους οποίους θα εστιαστεί η συνεργασία συζητήθηκαν χθες το πρωί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ρόδου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν πολυπληθής αντιπροσωπεία από την πόλη QingDao με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Γ.Γ. της κυβέρνησης του QingDao κ. Wang Wei Ping, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δημάρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ναυτικού Δικαίου κ. Νίκος Σκούρτος, ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΔ κ. Γιώργος Αντώνογλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σ. Συρόπουλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Κώστας Κατσίβας και οι τουριστικοί πράκτορες κ.κ. Κ. Μιχαλάκης, Τ. Χατζημιχάλης, Γ. Γεωργιάδης και Ν. Ψυλλάκης.
Στην Κινεζική αποστολή συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Γ.Γ. της κυβέρνησης του QingDao κ. Wang Wei Ping, οι αναπληρωτές διευθυντές τριών επαρχιών κ.κ. Zheng Hai Tao, Yu Peng και Tong Xu Yan, ο Διευθυντής του Γραφείου Προώθησης Επενδύσεων κ. Wang Da Kun, ο Γεν. Διευθυντής Γραφείου Εκπαίδευσης κ. Deng Yun Teng η Διευθύντρια του Κέντρου Dongfang για εκπαιδευτικές ανταλλαγές κ. Zhao Na, διευθυντές σχολείων και στελέχη της τράπεζας επενδύσεων.
Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας των δύο πλευρών, εστιάζοντας στον πολιτισμό και στην ιστορία χιλιετιών που έχουν οι δύο περιοχές.
Τα μέλη της Κινεζικής αντιπροσωπείας καλωσόρισε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συναντούμε το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και άλλους εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Επισκεφθήκαμε ήδη αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους και είμαστε χαρούμενοι για την υποδοχή που μας επιφυλάχθηκε», δήλωσε ο Αναπληρωτής γ.γ. της κυβέρνησης του QingDao κ. Wang Wei Ping.

Στη συνέχεια ο κ. Wang Wei Ping αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της επαρχίας Shandong, στην οποία ανήκει η πόλη QingDao.
Όπως υπογράμμισε η επαρχία Shandong, με πρωτεύουσα την πόλη Jinan βρίσκεται στα παράλια της ανατολικής Κίνας και αποτελεί μία από τις πλουσιότερες επαρχίες της Κίνας.
Η Shandong είναι μεταξύ των βασικών επαρχιών για την παραγωγή προϊόντων, όπως σιτηρά και βαμβάκι, ενώ το σύνολο των εξαγωγών προϊόντων αγροτικής παραγωγής της επαρχίας ανέρχεται στο ένα τέταρτο του συνόλου της χώρας. Η επαρχία διαθέτει σημαντικά αποθέματα πολύτιμων λίθων, όπως χρυσός και διαμάντια, ενώ έχει από τα μεγαλύτερα αποθέματα ζαφειριών παγκοσμίως. Είναι βασική επαρχία για τα αποθέματα μεταλλευμάτων και την παραγωγή ενέργειας, με μερικά από τα σημαντικότερα ανθρακωρυχεία στη χώρα αλλά και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, κυρίως στην περιοχή Dongying και το Δέλτα του κίτρινου ποταμού.
Ανήκει στις πλουσιότερες επαρχίες της Κίνας και το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξής της βασίζεται, κυρίως, στη δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων με γνωστά brand names. Χαρακτηριστικά, στην πόλη Qingdao υπάρχουν τρεις από τις γνωστότερες επωνυμίες στην Κίνα: η μπύρα Tsingtao, και οι εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών Haier και Hisense.
«Η επαρχία Shandong έχει πληθυσμό 90.000.000 άτομα. Είναι η πατρίδα του Κομφούκιου, ενός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους που έγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή υπάρχει το όρος Κάι Σεγκ που είναι κάτι σαν τον Όλυμπο. Εκεί πήγαινε κάθε αυτοκράτορας για να κάνει προσευχή για ευημερία όλων και για ασφάλεια. Εκεί υπάρχει και το κίτρινο ποτάμι που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε να καλέσουμε τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο να επισκεφθεί την επαρχία», δήλωσε ο κ. Wang Wei Ping, που αναφέρθηκε και στην πόλη QingDao, που είναι από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες πόλεις και συνδυάζει ομορφιά και κουλτούρα.
«Η πόλη έχει γνωρίσει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Πολλές κρατικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε αυτή. Υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια. Σε αυτή δραστηριοποιείται το 50% των ειδικών για τη θάλασσα. Κάθε χρόνο την επισκέπτονται 50 εκατομμύρια τουρίστες. Αρκετοί από τους κατοίκους της ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Είναι σημαντική για τον τουρισμό. Ο πρόεδρος της Κίνας πέρσι έκανε μια σημαντική στάση στη Ρόδο. Επίσης, ο δήμαρχος της πόλης QingDao επισκέφθηκε την Ελλάδα και έμαθε για το νησί σας. Η παρουσία μας αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του δημάρχου μας στην Ελλάδα. Πιστεύω πως υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε είτε σε επίπεδο Δήμου είτε σε επίπεδο Περιφέρειας. Σε πρώτη φάση θα διοργανωθεί φόρουμ για τη θάλασσα και το εμπόριο», δήλωσε ο κ. Wang Wei Ping που χαρακτήρισε εμπόδιο τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την περιοχή ευθύνης του με τη Ρόδο.
«Χαιρετίζω την παρουσία σας στη Ρόδο που είναι η πύλη στην Ανατολή για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Στο παρελθόν φιλοξενήσαμε τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Κίνας και αρκετούς υπουργούς. Η συνεργασία στο ναυτικό δίκαιο είναι άριστη επιλογή για την επαρχία σας και τη Ρόδο. Για μας η εξωστρέφεια είναι στοιχείο της ιστορίας μας. Είναι ιστορική ανάγκη να πορευόμαστε με εξωστρέφεια. Θεωρήστε ενεργό σύμμαχο στη σύμπραξη σας με το Δήμο Ρόδου και το Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου και την Περιφέρεια. Ότι αναβαθμίζει τον πολιτιστικό πλούτο μας ενδιαφέρει. Σε ένα κόσμο γεμάτο με εστίες αναταραχών οι λαοί που σέβονται διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες έχουν ευθύνη να δείχνουν στον κόσμο το δρόμο», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Όλοι οι φορείς του νησιού αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία μας να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό. Θέλουμε όλοι μαζί να ανοίξουμε το δρόμο του μεταξιού. Σε αυτή την πορεία θέλουμε να ενταχθεί και η Ρόδος», δήλωσε ο δήμαρχος κ.Φώτης Χατζηδιάκος.
«Ακολουθώντας τα βήματα μεγάλων ηγετών ήρθατε στη Ρόδο. Εμείς έχουμε 2.000. 000 αφίξεις το έτος. Μας τιμά που ο πρόεδρος της Κίνας έχει γίνει πρεσβευτής της Ελλάδας και του τουρισμού μας. Θα είμαστε στο πλευρό σας για να σας ενισχύσουμε με τις γνώσεις μας ώστε να αυξήσετε περαιτέρω τις αφίξεις στην επαρχία σας. Ο δρόμος για τη Ρόδο μπορεί να σας φαίνεται μεγάλος αλλά υπάρχει μεγάλη επιθυμία για συνεργασία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης.
«Το ΕΒΕΔ θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια για συνεργασία που θα ωφελήσει όλους», δήλωσε ο οικονομικός επόπτης τους ΕΒΕΔ κ. Γιώργος Αντώνογλου.
«Για μας είναι πολύ σημαντικές οι συνεργασίες. Πρέπει να πάμε καλά. Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα με εξίσου μεγάλη ιστορία. Εύχομαι να έχουμε καλά αποτελέσματα, δήλωσε ο κ. Κώστας Κατσίβας, πρόεδρος της Ενώσεως Τουριστικών Γραφείων Ρόδου.
Στα οφέλη που θα έχει η Ρόδος από τη συνεργασία που θα αναπτυχθεί, αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Σκούρτος.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον διευθυντή του εκπαιδευτικού τομέα της Κινεζικής πόλης για την υπογραφή της σύμβασης και τη συνεργασία που θα αναπτυχθεί. Πρέπει να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να έχουμε άριστα αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Νίκος Σκούρτος.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα