ΑρχικήΕκδηλώσειςΘέατροΧοροθεατρική παράσταση «ΕΠΙ-ΜΕΝΟΝΤΕΣ»

Χοροθεατρική παράσταση «ΕΠΙ-ΜΕΝΟΝΤΕΣ»

Την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιουλίου, ο Δήμος Ρόδου- Δ.Ο.Π.Α.Ρ. και η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου φιλοξενούν το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών Αλεξάνδρα από την Κύπρο, σε ένα πάντρεμα των τεχνών. Γράφει χαρακτηριστικά ο εμπνευστής της παράστασης Γιώργος Γιαλλουρίδης: «Η κρίση των αξιών και η πολιτισμική ισοπέδωση που χαρακτηρίζουν την εποχή μας αποτέλεσαν την αφετηρία της παράστασης «ΕΠΙ-ΜΕΝΟΝΤΕΣ». Κατά τον Ελύτη, «ερχόμαστε από μακριά», επομένως η πρόσκληση για αντίδραση και δράση στις προκλήσεις του καιρού μας δεν μπορεί παρά να οδηγεί στην επανεύρεση της ταυτότητας και στην κατάκτηση της αυτοσυνειδησίας μας. Θαμπωμένοι από τη μοναδικότητα της φυσιογνωμίας του πολιτισμού μας, επιστρατεύουμε τις τέχνες, για να εκφράσουν την πίστη στον άνθρωπο και την επιμονή να στηριχτούμε σε όσα μας ορίζουν, σε όσα μας συνθέτουν για να «βγούμε από τη συμφορά του χρόνου». Ο χορός – σύγχρονος και παραδοσιακός, η μουσική, ο λόγος – ποιητικός, θεατρικός και πεζός, σμίγουν σε ένα ταξίδι αναζήτησης, σε ένα ταξίδι προς το φως.

Ο αρχαίος πολιτισμός, αναζητά τις πρώτες ρίζες του «είμαστε». Οι Καρυάτιδες ζωντανεύουν, χορεύοντας, μέχρι να ακουστεί ο λόγος της αρχαίας τραγωδίας που εξυμνεί τη δύναμη του ανθρώπου. Η ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση μέσα από τον ήχο του τάλαντου με ύμνους και θρησκευτικά τραγούδια οδηγούν σε επαίνους. Η ιστορία μέσα από δέκα νταούλια, σε ρυθμούς άλλοτε αργόσυρτους κι άλλοτε γοργούς, ξεκινά έναν διάλογο με τον λόγο του Μακρυγιάννη και τους στίχους του Βασίλη Μιχαηλίδη για την ιστορία της φυλής. Με τραγούδια και μουσικές από την Ήπειρο και τη Μακεδονία χορεύουμε το μεγαλείο, τη λευτεριά, τη χαρά, τη λεβεντιά. Μα δεν είναι μόνο η χαρά˙ είναι κι ο πόνος, που πάντα μας ορίζει και μας κάνει πιο δυνατούς. Το γλέντι με χορούς της Μ. Ασίας διαδέχεται ο ξεριζωμός, η αποκοπή από τις ρίζες. Οι άνθρωποι φεύγουν με τα όνειρά τους προδομένα, κουβαλώντας μια χούφτα χώμα, για να φυτέψουν το δέντρο της ελπίδας σε μια άλλη γη. Κι είναι η ελπίδα, τα παιδιά, που παίζουν ανέμελα στο σήμερα, τραγουδώντας για το αύριο. Με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας και το λευκό του ήλιου χοροί από την Κύπρο και το Αιγαίο, από μικρούς και μεγάλους, συνυπάρχουν με τους ήχους της μελοποιημένης ποίησης του Ελύτη. Με τους στίχους του Σεφέρη και του Ελύτη παίρνουμε ξανά τη ζωή στα χέρια μας, πιστεύοντας στα βήματά της γενιάς μας και σε αξίες πανανθρώπινες, με πίστη στη δύναμη του ανθρώπου. ΕΠΙ-ΜΕΝΟΝΤΕΣ, με όσα μας ορίζουν, προχωρούμε προς το φως.

Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη». Έναρξη παραστάσεων στις 9 μ.μ.

Ιδέα – Σύλληψη: Γιώργος Γιαλλουρίδης

Σκηνοθεσία: Μάριος Θεοχάρους

Επιλογή κειμένων: Γεωργία Παναούρα

Πρωτότυπη μουσική – Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κολιάς

Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης

Υπεύθυνη οργάνωσης- συντονισμού- παρουσίαση εκδήλωσης : Φωτεινή Καράμπελα , Σύμβουλος Δημ. Κοινότητας Ρόδου .

Συμμετέχουν:

  • Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού «Αλεξάνδρα»
  • Φωνητικό Σύνολο «Αλεξάνδρα»
  • Λαογραφικός Σύλλογος «Ανατολική Ρωμυλία» (Αιγίνιο)
  • Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Χοροπαιδεία» (Αθήνα)
  • Μουσικό Σχήμα «Αντάμα»
  • Μουσικό Σχήμα «Νίκου Μούτσελου» (Βόλος)
  • Μουσικοί: Ευγενία Καραπατάκη, Κωνσταντίνος Κρασίδης, Χριστίνα Κρασίδη
  • Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου , υπό την δ/νση του Μιχάλη Καλαεντζή
  • Χορευτικό Εργαστήρι Δήμου Ρόδου- Δ.Ο.Π.Α.Ρ.
  • Ομάδα Παραδοσιακού Χορού Βαγγέλη Τζέλλου

Είσοδος 10€, παιδικά 5€

Τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύνδεσμο Καρδιοπαθών «Αλεξάνδρα» και στο Σύλλογο ενίσχυσης  παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες Save An Angel.

Σημεία προπώλησης:

Γραφείο Τουρισμού Δήμου Ρόδου (Αβέρωφ 3)

Στο ταμείο του θεάτρου τις ημέρες των παραστάσεων, από τις 6 μ.μ.

Από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Save An Angel

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα