Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
21.3 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΕκπαίδευσηΣε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα συμμετέχει το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα συμμετέχει το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

- Διαφήμιση -
Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο συμμετέχει επιτυχώς ως εταίρος σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Erasmus+ με στόχο την καταγραφή και ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών.
Ενεργοί Πολίτες σε Αγροτικές και Απομακρυσμένες Περιοχές
Το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, είναι το «READ IT – Active Citizens in Rural Areas». Το πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία οργανισμών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση – European Network for Education and Training, e.V. – EUNET. Συμμετέχουν μέλη του δικτύου από την Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Σουηδία.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
● Η Αύξηση της κοινωνικής βιωσιμότητας των μικρών χωριών σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές.
● Η Ανάπτυξη καινοτόμων τρόπων για την προώθηση της ενεργού πολιτειότητας στις εν λόγω περιοχές.
● Η Ενημέρωση των εμπλεκομένων για τις δυνατότητες ανταλλαγών.
● Ο Διαμοιρασμός της συγκεντρωθείσης εμπειρίας, μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και τους εταίρους του.
● Η Ανάπτυξη ενός εγχειριδίου με παραδείγματα από διαφορετικές χώρες που θα είναι διαθέσιμα και χρήσιμα σε ένα ευρύτερο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Η δεύτερη διεθνής συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ovanaker της Σουηδίας. Την ελληνική αποστολή αποτέλεσαν ο Πρόεδρος του Σπιτιού, Μιχάλης Καβουκλής, ο Ταμίας του Σπιτιού, Σταύρος Χρυσοχός, το μέλος του Δ.Σ. του Σπιτιού και εκπαιδευτικός, Λίνα Φιλιππάκη και το στέλεχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Εμμανουήλ Χρύσης. Οι συνολικά 24 συμμετέχοντες από 6 χώρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αλλά κυρίως να επισκεφθούν αγροτικές περιοχές της Σουηδίας, να συζητήσουν με αγρότες και επιχειρηματίες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αλλά και να εμπνευστούν από τον σχεδιασμό, τα μακροπρόθεσμα σχέδια που επιδεικνύουν οι Σουηδοί κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών για την ανάπτυξη, παραγωγική και τουριστική, των τόπων τους.
Η επόμενη διεθνής συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, τον Απρίλιο του 2019. Η ομάδα συντονισμού του προγράμματος είναι ήδη σε επαφή με την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τις τοπικές αρχές για την καλύτερη δυνατή κατάρτιση ενός προγράμματος επισκέψεων που θα συμβάλει στην ανάδειξη καλών πρακτικών από τη Ρόδο και τα γύρω νησιά, αλλά και θα συμπεριλάβει στα αποτελέσματα τη νησιωτικότητα και την ακραία εποχικότητα στην οικονομία που βιώνουν τα νησιά μας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2019, στην Πολωνία.
Expressions in Dialogue
Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος Expressions in Dialogue, που με μεγάλη επιτυχία είχε ολοκληρωθεί με την χρηματοδότηση του Ευρωμεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για τον Διάλογο των Πολιτισμών, και μεταξύ άλλων είχε ως αποτέλεσμα την κατάρτιση δύο ατόμων από τη Ρόδο στην μεθοδολογία Living Libraries και την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Ρόδο τον Μάιο του 2017, κατάφερε να ενταχθεί αυτή τη φορά υπό την αιγίδα και στήριξη του προγράμματος Erasmus+.
Η εναρκτήρια συνάντηση των διαχειριστών του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο 29-30 Σεπτεμβρίου 2018. Σκοπός του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει νέα άτομα στην διαδικασία των Ζωντανών Βιβλιοθηκών με σκοπό την χρήση της πρωτότυπης και μοναδικής αυτής μεθοδολογίας στην ένταξη προσφύγων και μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες. Η πρώτη μεγάλη εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στο Τάλιν της Εσθονίας, θα ακολουθήσει η δεύτερη συνάντηση των διαχειριστών του προγράμματος στη Ματζέντα της Ιταλίας, μία επιπλέον εκπαιδευτική συνάντηση τον Οκτώβριο του 2019 στη Βαρκελώνη και τέλος η καταληκτική συνάντηση του προγράμματος και πάλι στη Ρόδο, τον Φεβρουάριο του 2020.
Στο ενδιάμεσο, οι φορείς από πέντε χώρες (Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) θα αναπτύξουν τοπικές ομάδες και θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις στην περιοχή τους. Στόχος είναι η συλλογή των καλών πρακτικών και η δημιουργία μίας πλατφόρμας που θα ενημερώνει πλήρως για την μεθοδολογία κάθε ενδιαφερόμενο να την εφαρμόσει. Να σημειωθεί ότι η μεθοδολογία των Ζωντανών Βιβλιοθηκών θέτει άτομα με διαφορετικές ιστορίες στη θέση «βιβλίων», και σε ένα οργανωμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον, προσκαλεί «αναγνώστες» να διαβάσουν, να γνωρίσουν, να βιώσουν πραγματικές ιστορίες και εμπειρίες, καταρρίπτοντας έτσι στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Ανακοινώσεις για συμμετοχή στις τοπικές ομάδες και τις διεθνείς συναντήσεις θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο.
- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα