Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
20.4 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΕκπαίδευση“Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος”

“Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος”

- Διαφήμιση -

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι συνεργαζόμενοι οργανισμοί έχουν ορίσει
την 31η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος για την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά τις επιβλαβείς και θανατηφόρες συνέπειες που προκαλούν το κάπνισμα και η χρήση προϊόντων καπνού.

Κάθε τσιγάρο περιέχει γύρω στις 7.000 επικίνδυνες χημικές ουσίες, από τις οποίες 250
είναι τοξικές και οι 70 από αυτές είναι καρκινογόνες.

Σας παραθέτουμε μερικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία:

 • Το κάπνισμα αποτελεί ένα χρόνιο νόσημα το οποίο παρόλο που έχει τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα, μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί.
 • Οι τρεις άνθρωποι στους πέντε (ποσοστό 61%) που δοκιμάζουν το πρώτο τσιγάρο τους, γίνονται στη συνέχεια – έστω και προσωρινά – καθημερινοί καπνιστές.
 • Υπάρχουν μελέτες που ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο πειραματισμός με το τσιγάρο κατά την εφηβεία, αποτελεί τον προθάλαμο για το μόνιμο κάπνισμα.
 • Σε 44% υπολογίζεται στη χώρα μας το ποσοστό των καπνιστών τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού (52% μεταξύ των ανδρών και 35% μεταξύ των γυναικών).
  Το ποσοστό των καθημερινών χρηστών καπνού δείχνει πως ένας στους τρεις Έλληνες καπνίζει κάθε μέρα. Οι άνδρες είναι καθημερινοί καπνιστές σε ποσοστό 45% (σχεδόν ο ένας στους δύο), ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 25% (δηλαδή μία στις τέσσερις).
 • Τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρές καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα.
 • Το κάπνισμα αποτελεί την αιτία θανάτου για περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως, από τους οποίους περίπου 900.000 είναι μη καπνιστές που πεθαίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.
 • Στη χώρα μας περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα, που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ εκτιμάται ότι ξοδεύονται 25-30 εκατ. ευρώ/έτος για τσιγάρα.

Γνωρίζοντας ότι το 93 % των καπνιστών ξεκινούν το κάπνισμα πριν από τα 26, ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θεωρούμε ότι πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη σε νεαρές ηλικίες.

- Διαφήμιση -

Η αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος αρχίζει με τη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μια κακή συνήθεια αλλά για μια κατάσταση εθισμού, την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια μόνο το 3-5% των καπνιστών.

Επειδή η προστασία και ο σεβασμός της δημόσιας υγείας είναι ευθύνη και του καθένα μας ξεχωριστά, καλούμε όλους τους πολίτες, να ξεκινήσουμε συστηματική και καθημερινή προσπάθεια για την προστασία όσων:

 • Παιδιών εκτίθενται στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος σε κάθε επίσκεψή τους
  σε δημόσιο χώρο.
 • Έχουν αντιμετωπίσει κάποια περιπέτεια υγείας και τους συνέστησαν οι γιατροί τη διακοπή
  του καπνίσματος και την αποφυγή εκθέσεως στο παθητικό κάπνισμα.
 • Κάνουν προσπάθειες να κόψουν το κάπνισμα.
 • Εργάζονται μαζί με συναδέλφους που καπνίζουν στο χώρο εργασίας.
 • Είναι έγκυοι και προσπαθούν να αποφύγουν τον καπνό.
 • Εργάζονται σε χώρους μαζικής εστίασης και αναψυχής.
 • Δεν καπνίζουν σε παρέα καπνιζόντων και η έξοδός τους μετατρέπεται από διασκέδαση
  σε μαρτύριο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θα αναπτύξει τους επόμενους μήνες δράσεις σε συνεργασία με φορείς της πόλης μας προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις θανατηφόρες επιπτώσεις του καπνίσματος και ταυτόχρονα τα οφέλη σε όσους το διακόψουν.

 

Για τον Ι.Σ.Ρ.

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

- Διαφήμιση -

Ηλίας Ι. Τσέρκης                                                              Μιχαήλ Ν. Βολονάκης

- Διαφήμιση -

Απάντηση

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις