ΑρχικήΔιάφοραEικαστική έκθεση φωτογραφίας της Σμάρας Αγιακάτσικα

Eικαστική έκθεση φωτογραφίας της Σμάρας Αγιακάτσικα

Ως Πρόεδρος του ΜΝΤ του Δήμου Ρόδου, εκπροσωπώντας τα Μέλη του Δ.Σ αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά, για την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής καλοκαιρινής εικαστικής έκθεσης φωτογραφίας, της δικιάς μας της Ροδίτισσας της Σμάρας Αγιακάτσικα.

Στη πόλη μας παρουσιάζει τη δουλειά της για δεύτερη φορά, μετά από 12 χρόνια.

Γεννήθηκε στην Ρόδο. Πήρε πτυχίο και master Φωτογραφίας και Αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων από την Ecole Nationale Supérieure des Arts Decoratifs στο Παρίσι το 1982.
Εργάσθηκε στο Παρίσι στα Pin up studios για ένα χρόνο και συνεργάσθηκε ως βοηθός με τους φωτογράφους Sarah Moon, Paolo Roversi, Ol.Toscani και Peter Lindberg.

Δίδαξε φωτογραφία στα ΤΕΙ Αθήνας (1987), στην σχολή Focus (1990) και Διακόσμηση στο Κολλέγιο Αθηνών (1991-1997).

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Φωτογραφίες της έχουν επιλεχθεί για το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Το 1987 συμμετείχε με τους νέους Έλληνες φωτογράφους στο πλαίσιο του διεθνή μήνα φωτογραφίας στο Ιλίου Μέλαθρον. Έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις στην  Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Παρίσι, Πράγα Λονδίνο) και έχει συμμετάσχει σε 16 ομαδικές.

Το 2013 συμμετείχε στην διεθνή έκθεση Art Athina.

Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά Φωτογραφίας και σε βιβλία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, σε διεθνή έκδοση από γερμανικό εκδοτικό οίκο του βιβλίου «Gestaltete Shop Design», επίσης στο βιβλίο «Storia e Arte di Atene» από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Bonechi.

Έχει εκδώσει λευκώματα, όπως τον Μάιο του 1999 το λεύκωμα «Διπλές όψεις» με αφορμή την έκθεση με τον ομώνυμο τίτλο που έγινε στην γκαλερί Αστρολάβος, το 2011 το λεύκωμα “Φύση-Κρίση”.

Για το καλλιτεχνικό έργο της Σμάρας Αγιακάτσικα, η μεν πρόεδρος της Καλλιτεχνικής μας Επιτροπής κα. Αθηνά Σχινά, γνωστή διακεκριμένη Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης, μεταξύ των άλλων γράφει …… Το εφαλτήριο των στοχασμών της Σμάρας Αγιακάτσικα είναι η σχέση του μικρόκοσμου με την μεγακλίμακα, μέσα από την συνάρτηση φύσης και ζωής. Το δίπολο αυτό εμφανίζεται ως μια σειραϊκή ακολουθία διαδοχής των αντανακλάσεων κι αλληλεπενεργειών της μιας παραμέτρου προς την άλλη. ….Πρόθεση της Σμάρας Αγιακάτσικα δεν είναι απλώς να αφυπνίσει την συναίσθηση, να αναπτύξει επίσης την κριτική διάσταση απέναντι σε όσα βιώνουμε, αλλά να διεγείρει προπαντός τις εσωτερικές αντιστάσεις απέναντι σε μια κρίση κατά κύριο λόγο πολιτισμική……….

Ο δε γνωστός εικαστικός Πέτρος Ζουμπουλάκης, αναφέρει ότι παρατηρεί κάθε φορά με ευχάριστη έκπληξη, πως το δημιουργικό και ανήσυχο μυαλό της Σμάρας, επινοεί και μια καινούργια άποψη και αισθητική διατύπωση της εκάστοτε θεματικής  της. Τούτη τη φορά η αισθητική τεχνική της, προσαρμόσθηκε σε θέματα που πραγματεύονται την φύση της αλληγορίας της ψυχής. Θέματα σοβαρά και απαιτητικά. Θέματα υπαρξιακά και φιλοσοφικά, που απαιτούν και την ανάλογη αισθητική αντιμετώπιση.

Η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί σημαντικό καλοκαιρινό εικαστικό γεγονός για την πόλη της Ρόδου.

Ευχαριστούμε την καλλιτέχνιδα για την τιμή που μας κάνει να εκθέσει στο χώρο μας και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία κι ευόδωση στην συνέχεια της εικαστικής της σταδιοδρομίας.

Εγκαίνια Τετάρτη 26 Ιουνίου ώρα 20.30.

Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης (Παλαιό Συσσίτιο),

Οδός Σωκράτους 179, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου

Διάρκεια έκθεσης 26/6 έως 17/8/2019

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9.00 έως 22.00 Κυριακή – Δευτέρα κλειστά

 

Δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας

Πρόεδρος Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

Δήμου Ρόδου

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα