Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
14.3 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΔωδεκάνησαΠαγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2021

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2021

- Διαφήμιση -

Με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας στοματικής υγείας στις 20 Μαρτίου, ενημερώνουμε τους πολίτες για τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης των νοσημάτων του στόματος. Στοματική και Συστηματική υγεία είναι αλληλένδετα συνδεδεμένες.

Το φετινό κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι:

“Περήφανα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες”

Στην πρωτόγνωρη περίοδο της πανδημίας που ζούμε η φροντίδα της στοματικής υγείας είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης.

- Διαφήμιση -
  • Το Στόμα είναι ένας πολυδύναμος χώρος που συμβάλλει καθοριστικά στη Βιολογική και Κοινωνική λειτουργία των ανθρώπων μέσω της διατροφής, της ομιλίας, του γέλιου και της έκφρασης των συναισθημάτων.
  • Το υγιές Στόμα συμβάλλει τόσο σημαντικά τόσο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, όσο και στην ομαλή πορεία της γενικής τους υγείας.
  • Το υγιές Στόμα δημιουργεί θετικό υπόστρωμα για τις επαγγελματικές, αισθηματικές και λειτουργικές ανάγκες των ανθρώπων και κρατά υψηλά την ποιότητα της ζωής.
  • Το Στόμα αποτελεί την περιοχή της εκδήλωσης πρώιμων συμπτωμάτων για σειρά νοσημάτων, από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο σοβαρά.
  • Το Στόμα αποτελεί πραγματικά τον καθρέφτη της υγείας των ανθρώπων.

Οι Οδοντίατροι της Δωδεκανήσου επέδειξαν ιδιαίτερη υπευθυνότητα και  επαγγελματισμό σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, θεραπεύοντας τους ασθενείς με οδοντιατρικά προβλήματα προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας Τα οδοντιατρεία παρέμειναν ανοικτά με αυξημένο λειτουργικό κόστος, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των ασθενών μας. Παρά το γεγονός της μεγάλης επικινδυνότητας του επαγγέλματος μας, επιτύχαμε μηδενική διασπορά του κορονοϊού εντός των οδοντιατρείων.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου πιστεύει ότι ο Ελληνικός λαός δικαιούται δημόσια αξιοπρεπή οδοντιατρική περίθαλψη. Η τερηδόνα, η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και το οδοντικό τραύμα μπορούν να προληφθούν και πρέπει να εκπονηθεί Εθνικό σχέδιο πρόληψης.

Δυστυχώς υπάρχουν ανισότητες στην πρόσβαση της οδοντικής περίθαλψης και πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές εξάλειψης τους με ταυτόχρονη και παράλληλη συνεργασία και συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε ένα Εθνικό σχέδιο δράσης.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου συνιστά:

  • Βουρτσίζω τα δόντια πρωί και βράδυ μετά το φαγητό.
  • Κάνω ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και αποφεύγω τη ζάχαρη.
  • Περιορίζω το κάπνισμα και τη κατανάλωση του αλκοόλ για μείωση του κινδύνου του στοματικού καρκίνου.
  • Κάνω αυτοεξέταση στο στόμα και το λαιμό μπροστά στο καθρέπτη. Αν αντιληφθώ κάτι ασυνήθιστο πηγαίνω στον οδοντίατρο.
  • Επισκέπτομαι τον οδοντίατρο για τακτικό έλεγχο κάθε 6 μήνες.

Γενική συμβουλή και συμπέρασμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, είναι ότι:

Να είσαι περήφανος για το στόμα σου!

- Διαφήμιση -

Η καλή στοματική υγεία μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο και καλύτερα!

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Διακογεωργίου Νικόλαος

Ο Γεν.Γραμματέας

- Διαφήμιση -

Νικολής Παναγιώτης

- Διαφήμιση -

Απάντηση

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις