ΑρχικήΡόδοςΚοινωνίαΕγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου και της Κινητής Μονάδας αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ν.Ρόδου,...

Εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου και της Κινητής Μονάδας αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ν.Ρόδου, του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν σήμερα νωρίς το μεσημέρι τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου και της Κινητής Μονάδας αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ν. Ρόδου από τον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ κ. Χ. Λιάπη και την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Ν. Αιγαίου κ. Χ. Γιασιράνη. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου Κ.Κ. Κύριλλος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Διοικητικής Εξυπηρέτησης του πολίτη και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Καμπούρης και ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων Αρχίατρος Σ. Παυλάτος.

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και Κοινωνικής Επανένταξης στη χώρα μας. Το Πολυδύναμο Κέντρο και η Κινητή Μονάδα Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ είναι δομές που εξυπηρετούν και οι δύο την αντιμετώπιση των (νόμιμων και παράνομων) εξαρτήσεων στο νησί μας και έχουν ενταχθεί από  την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Στο Πολυδύναμο Κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στη Ρόδο, παρέχονται υπηρεσίες Πρόληψης, Συμβουλευτικής, Θεραπείας και επανένταξης παρέχοντας ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση και στα ίδια τα άτομα που έχουν θέματα εξάρτησης νόμιμων ή παράνομων ουσιών αλλά και στα μέλη της οικογένειάς τους. Εξυπηρετεί μηνιαία περί τα 150 άτομα μέλη οικογενειών και 50 άμεσα εξυπηρετούμενους- έφηβους και ενήλικες- σε ζητήματα νόμιμων και παράνομων εξαρτήσεων.

Η Κινητή Μονάδα Ρόδου συνεργάζεται με όλους τους δημόσιους τοπικούς φορείς και τοπικές κοινότητες και διοργανώνει ενημερωτικές και επιμορφωτικές δράσεις που απευθύνονται τόσο στον πληθυσμό των εξαρτημένων ατόμων όσο και στο ευρύ κοινό (ομιλίες, ενημερωτικά περίπτερα, συμμετοχή σε εκδηλώσεις και σε οργανωμένες συνεργατικές δράσεις, οργάνωση και συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια) σε όλο το νησί της Ρόδου αλλά και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα με βασικό στόχο την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Παράλληλα, τα εξειδικευμένα στελέχη της μέσω του“Street work” έχουν ως στόχο την προσέγγιση και υποστήριξη των εξαρτημένων ατόμων που βρίσκονται στο δρόμο και την παραπομπή τους σε ανάλογες δομές σχετικές με τις ανάγκες τους.

Οι δύο μονάδες στεγάζονται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 51-53. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για οποιαδήποτε πληροφορία είναι τα 22410 73751 & 22410 20343.

Αποδέκτες υπηρεσιών

Για το έτος 2020 από το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ εξυπηρετήθηκαν 899 άτομα με ζητήματα εξαρτητικών συμπεριφορών και 1152 μέλη οικογένειας.

Στη Μονάδα του Πολυδύναμου Κέντρου Ρόδου εξυπηρετήθηκαν:

 • 209 άτομα μέλη οικογένειας (παράνομες & νόμιμες εξαρτήσεις)
 • 110 άτομα με ζητήματα παράνομων εξαρτήσεων και από αυτά, 51 άτομα παραπέμφθηκαν σε Θεραπευτικές Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και 23 στην Ανοιχτή Δομή Υποστήριξης Ρόδου.
 • 30 άτομα με ζητήματα νόμιμων εξαρτήσεων και από αυτά, 19 άτομα παραπέμφθηκαν στην Ανοιχτή Δομή Υποστήριξης Νόμιμων Εξαρτήσεων Ρόδου.
 • 20 έφηβοι (παράνομα και διαδίκτυο) από τους οποίους 11 άτομα παραπέμφθηκαν στην Ομάδα Θεραπείας Εφήβων στις δομές μας.

Η Κινητή Μονάδα με τη δράση της «προσέγγιση χρηστών στο δρόμο»:

 • Πραγματοποίησε εξορμήσεις σε 26 διαφορετικές περιοχές της Ρόδου
 • Εξυπηρέτησε στο δρόμο 104 χρήστες υλοποιώντας πολλαπλές ατομικές συναντήσεις ( από αυτούς 3 ήταν άστεγοι, 1 εκδιδόμενη, 8 μετανάστες και 83 ενέσιμοι χρήστες).
 • Πραγματοποίησε 3 παραπομπές στο Πολυδύναμο Κέντρο Ρόδου χρηστών που συνάντησε στο δρόμο.
 • Παράλληλα, λειτουργεί ΣΤΕΚΙ για χρήστες ουσιών, με βασικό στόχο τη γνωριμία και τη διερεύνηση των αναγκών τους σε ένα ασφαλές, απαλλαγμένο από ουσίες και βία περιβάλλον.

Επίσης: Πραγματοποίησε δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης:

 • Σε όλο το νησί της Ρόδου (Ιαλυσσός, Κρεμαστή, Παραδείσι, Σορωνή, Φάνες, Καλαβάρδα, Σάλακος, Έμπωνας, Κρητηνία, Κοσκινού, Φαληράκι, Κολύμπια, Αφάντου, Ψύνθος, Μαλώνα, Μάσσαρη, Κάλαθος, Λίνδος, Πεύκοι, Λάρδος, Γεννάδι, Λαχανιά)
 • Μετά από πρόσκληση της Επάρχου Καρπάθου -Ηρωικής Νήσου Κάσου, κυρίας Νικολαΐδου Καλλιόπης, πραγματοποιήθηκε τριήμερη εξόρμηση στο νησί της Καρπάθου (3-5 Νοεμβρίου 2020) όπου έλαβαν χώρα ενημερωτικές Δράσεις Πρόληψης σε Σχολεία της Καρπάθου, συνάντηση με τον Δήμαρχο Καρπάθου κο Νισύριο Γιάννη και συναντήσεις με φορείς του νησιού.
 • Συναντήσεις με φορείς του Δήμου Ρόδου με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συνεργασία.
 • Προσέγγιση πολιτών με στόχο την ενημέρωση για το φορέα και Διανομή Έντυπου υλικού και αφισοκόλληση σε Αστυνομικό Τμήμα, Τροχαία, Δίωξη, Πυροσβεστική, Λιμεναρχείο, Δικαστήρια, Δημαρχείο, Νοσοκομείο Ρόδου και ΚΕΠ.

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα