Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
17.7 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΔωδεκάνησαΦεστιβάλ σύγχρονου χορού DLR, μια καλλιτεχνική όαση δέκα ημερών

Φεστιβάλ σύγχρονου χορού DLR, μια καλλιτεχνική όαση δέκα ημερών

- Διαφήμιση -

Το DLR αποτελεί πραγματική αφύπνιση μυαλού, σώματος και ψυχής μια καλλιτεχνική όαση δέκα ημερών, πάρα τις συνθήκες που επικρατούν, όπου οι επισκέπτες και συμμετέχοντες μπορέσαν να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του σύγχρονου χορού.

Στην έβδομη διοργάνωση το DLR δημιουργεί το πρώτο Φεστιβάλ Συγχρόνου Χορού στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ), ώστε να συσπειρωθεί η πολιτισμική δραστηριότητα των νέων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον νομό της Δωδεκανήσου την ανάγκη για έκφραση και δημιουργία με σκοπό την πολιτιστική ανάδειξη του νησιού, ώστε η Ρόδος να αποτελέσει πόλο έλξης διεθνών και εγχώριων χορευτών και χορογράφων.

Το Dance Laboratory-Rhodes (DLR) είναι μια ομάδα νέων Ρόδιων καλλιτεχνών που αποφασίζει συνειδητά να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των παραστατικών τεχνών στο νησί της Ρόδου σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Μανουκιάν, με στόχο την προβολή του Σύγχρονου Χορού σε επαγγελματικό επίπεδο, μέσω σεμιναρίων και παραστάσεων, καθώς και να ενισχύσει την πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ των νησιών της Δωδεκανήσου.

Το φεστιβάλ διήρκησε από 2 έως 11 Αυγούστου 2021, εξασφαλίζοντας ένα δεκαήμερο πρόγραμμα γεμάτο θέαμα, εκπαίδευση και ευκαιρίες, καθιστώντας την Δωδεκάνησο με έδρα την Ρόδο κέντρο πολιτισμού και ανταλλαγής. Από τις 2 έως τις 9 Αυγούστου στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος διεξάχθηκαν τέσσερα στο σύνολο σεμινάρια σύγχρονου χορού στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Διαγόρας (τέντα) από διακεκριμένους χορευτές και χορογράφους της διεθνούς σκηνής. Εκ των οποίων τρία είναι σεμινάρια τεχνικής σύγχρονου χορού και ένα δημιουργικό σεμινάριο κατά το οποίο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν μια χορογραφία υπό την καθοδήγηση χορογράφου η οποία παρουσιάστηκε στο παραστατικό μέρος του DLR#7 μπροστά σε κοινό.

- Διαφήμιση -

Στις 8 Αυγούστου η αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε στο θέατρο τάφρου Μελίνας Μερκούρη με μια μοναδική παράσταση δυο πανευρωπαϊκά βραβευμένων έργων με τίτλους “Uncia & Cinderella’s” σε χορογραφία των Δανάης & Διονύσιος και Αλέξανδρος Σταυρόπουλος. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία με ένα θέατρο κατάμεστο (τηρώντας τα μέτρα πληρότητας) και το κοινό να παρακολουθεί σε ένα κλίμα απόλυτης προσήλωσης.

Τις επόμενες μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 9, 10 & 11 Αυγούστου γεμάτες βρέθηκαν όλες οι θέσεις μπροστά στην εξέδρα που στήθηκε στην πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου με τους θεατές να ανυπομονούν για τα όσα θα ακολουθούσαν. Kαθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, η ακατάπαυστη ενέργεια των μουσικών και χορευτών που αυτοσχεδίαζαν επί σκηνής προσκαλούσε όλο και περισσότερους περαστικούς, πεζούς και οδηγούς που με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό σταματούσαν γύρω από την πλατεία για να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ. Η αμεσότητα με την οποία επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί το δρώμενο μέσω της ελεύθερης εισόδου και φέροντας σε δημόσια θέα παραστάσεις άρτιου επιπέδου τεχνικής και ερμηνείας κράτησε το κοινό καθηλωμένο, ενώ το ενδιαφέρον και η προσέλευση του κόσμου συνεχώς αυξανόταν καθ’ όλες τις ημέρες της δράσης. Απρόσμενη έκπληξη αποτέλεσε η προσέλευση και το ενδιαφέρον από τουρίστες που είχαν επισκεφτεί το νησί την περίοδο αυτήν οι οποίοι ζητούσαν συνεχώς πληροφορίες μέσω email για την διεξαγωγή ώστε να παρευρεθούν.

Διαλέγοντας την συγκεκριμένη πλατεία προς τιμήν του Γαβριήλ Χαρίτου, η ομάδα του DLR επιχείρησε να πραγματοποιήσει την δική της αλλαγή μετατρέποντας το αστικό τοπίο του νησιού σε υπαίθρια σκηνή. Η νεανική και πρωτοπόρα αισθητική των 30 καλλιτεχνών που  προσέφεραν το θέαμα καθήλωσε το κοινό, φέροντας μια πνοή ζωντάνιας, ποιότητας και έμπνευσης στους θεατές κατά την διάρκεια των παραστάσεων.

Τον ενθουσιασμό της βραδιάς διατήρησε ψηλά το ΜΥΓΑ mobile bar και το Funky PhotoBooth προσφέροντας γευστικά coctails σε συνδυασμό με τις αναμνηστικές φωτογραφίες  αγκαλιάζοντας το event «σταθμευμένο» αντιδιαμετρικά της σκηνής.

Η δράση «DLR#7» απέδειξε πως η δυναμική πλατφόρμα των νέων καλλιτεχνών του DLR με την υποστήριξη σημαντικών φορέων, έφερε εις πέρας αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία παρά τα εμπόδια των ημερών. Με ρομαντισμό και όραμα, ευελπιστούν η Ρόδος να αποτελέσει έναν πολιτιστικό προορισμό που θα προσελκύει το καλλιτεχνικό και φιλότεχνο κοινό της Ελλάδας και του εξωτερικού φτάνοντας το βεληνεκές μεγάλων διεθνών φεστιβάλ και πως η δράση αυτή θα είναι ο σπόρος που θα ανθίσει προκειμένου η νέα γενιά να πραγματοποιήσει το όνειρό της για μια πόλη γεμάτη χορό.

Το Dance Laboratory ευχαριστεί θερμά το ΔΟΠΑΡ, τον κο. Αλέξανδρο Κολιάδη, την κα. Έλλη Παρασκευά και όλους τους χορηγούς.

- Διαφήμιση -

Για πληροφορίες,

Τηλέφωνο: 6947633151
Email: maria.manoukian@outlook.com

 

Μαρία Μανουκιάν

Καλλιτεχνική Διευθύντρια

- Διαφήμιση -

Απάντηση

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις