Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
23.8 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΔωδεκάνησαΑύξηση των πόρων για τα Δωδεκάνησα από το LEADER / CLLD Αλιείας...

Αύξηση των πόρων για τα Δωδεκάνησα από το LEADER / CLLD Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

- Διαφήμιση -

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την ΑΝΔΩ ΑΕ εντάσσονται 54 νέα επενδυτικά σχέδια με συνολική δημόσια δαπάνη 3,95 εκ. ευρώ σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Η μεγάλη εμπειρία της ΑΝΔΩ στην υλοποίηση των προγραμμάτων LEADER / CLLD του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία των νησιών μας. Η άψογη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί όλα τα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας με το εν λόγω Υπουργείο και η υποδειγματική λειτουργία της ΑΝΔΩ σε συνεργασία με όλους τους φορείς – μετόχους της, την έχει καταστήσει ως ιδανικό συνεργάτη για την ολοκλήρωση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που υλοποιεί ως Ενδιάμεσος Φορέας.

Στην πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του τοπικού προγράμματος LEADER / CLLD Αλιείας για ποσό 1,67 εκ. ευρώ, υποβλήθηκαν 73 επενδυτικές προτάσεις με αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 6,8 εκ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διάθεση επιπλέον ποσού από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντάσσονται 54 επενδύσεις με δημόσια δαπάνη 3,95 εκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο για τα Δωδεκάνησα από το αρχικά διαθέσιμο. Τα ενταγμένα έργα αφορούν σε μικρές επιχειρήσεις κυρίως στην παροχή υπηρεσιών σε: ειδικές / εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο καταδυτικός, ο αλιευτικός, τα θαλάσσια σπορ, σε θαλάσσιες περιηγήσεις και στον δευτερογενή τομέα που σχετίζεται με τη θάλασσα.

Παρόλες τις δυσκολίες λόγω οικονομικής κρίσης και κορονοϊού, η ΑΝΔΩ ως Ενδιάμεσος Φορέας κατάφερε να προσελκύσει επενδύσεις με βάση τη στρατηγική που είχε σχεδιαστεί και να ενισχύσει τις μικρές νησιώτικες κοινωνίες.

- Διαφήμιση -

Έντονο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρόδο αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία η υποβολή προτάσεων και από μικρά νησιά του νομού όπως το Καστελλόριζο, η Χάλκη, η Τήλος, η Νίσυρος και η Αστυπάλαια.

Αυτές οι εντάξεις στο πρόγραμμα LEADER / CLLD Αλιείας, αποτελούν τον τελευταίο κρίκο για την ολοκλήρωση της στρατηγικής που είχαμε προτείνει στην αρχή της προγραμματικής περιόδου. Εν μέσω κρίσης, αναμένουμε την επίτευξη των στόχων που είχαμε θέσει, κυρίως για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα μικρά νησιά του νομού μας. Το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER / CLLD που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020, ξεκίνησε με περίπου 10 εκ. ευρώ για τα Δωδεκάνησα και ήδη έχει ξεπεράσει τα 15 εκ. ευρώ, εξασφαλίζοντας πολύτιμους πόρους στα νησιά μας. Σε όλα τα Δωδεκάνησα, μέσω της ΑΝΔΩ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υλοποιούνται αυτή τη στιγμή πάνω από 100 έργα, στην πλειοψηφία τους από ιδιώτες – επιχειρηματίες. Οι ιδιαιτερότητες του προγράμματος LEADER / CLLD ειδικά στις διαδικασίες σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης, το έχει καταστήσει ως το δημοφιλέστερο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ενώ ειδικά στα Δωδεκάνησα, η εφαρμογή του είναι – κατά κοινή ομολογία – υποδειγματική.

 

Για την ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε.
Ευάγγελος Φραγκάκης
Πρόεδρος ΔΣ και ΕΔΠ LEADER

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα