Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
30.4 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΚοινωνίαΑντώνης Γιαννικουρής: «Η κατάργηση των παρεκκλίσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές τη συγκεκριμένη...

Αντώνης Γιαννικουρής: «Η κατάργηση των παρεκκλίσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα υποβαθμίσει την ιδιωτική περιουσία»

- Διαφήμιση -

Η μεθοδικότητα, η συστηματική παρακολούθηση ενός ζητήματος, η ανάπτυξη επιχειρημάτων και ο σωστός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση και την επίλυσή του, αποτελεί για το ΤΕΕ Δωδεκανήσου τη βασική και αδιαπραγμάτευτη αρχή πάνω στην οποία πορεύεται.

Το ζήτημα με την «κατά παρέκκλιση δόμηση γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές» απασχολεί συστηματικά το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ήδη από το 2020. Για τον λόγο αυτό έχουν γίνει μια σειρά ενέργειες σε κεντρικό επίπεδο, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων αναφορικά με το θέμα που αφορά την κατά παρέκκλιση δόμηση γηπέδων κάτω των 4 στρεμμάτων, στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Ειδικότερα,

  • Την 1η Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά.
  • Την 5η Ιουνίου 2022, κατατέθηκε υπόμνημα με ιδιαίτερη αναφορά στα πολεοδομικά θέματα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Την 19η Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό.
  • Σε συνέχεια των συναντήσεων, απεστάλη επιστολή (αρ. πρωτ.: 304/28-09-2022), προς τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά

Για την ενημέρωση των πολιτών, πρέπει να υπενθυμίσουμε, τη σύσκεψη που προκάλεσε η διοίκηση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, τον Νοέμβριο του 2020 πριν τη ψήφιση του ν/σ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», όπου η Διοικούσα Επιτροπή προειδοποίησε τους βουλευτές του νομού για αυτή την εξέλιξη και επεσήμανε, ότι στο τέλος του 2022 θα βρισκόμασταν στη σημερινή κατάσταση, όπως και έγινε.

- Διαφήμιση -

Για το ζήτημα που δημιουργείται, σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιφύλαξη μας για την κατάργηση της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές πριν προηγηθούν συγκεκριμένες ενέργειες, έχει εκφραστεί προς τους βουλευτές του νομού στη σύσκεψη που προκαλέσαμε πριν την ψήφιση του ν/σ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», όπου είχε συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη διάταξη, τον Νοέμβριο του 2020.

Έχουμε ξεκινήσει σειρά συναντήσεων από το Μάρτιο του 2022 με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπου αποσπάσαμε δεσμεύσεις για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος. Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, τα πολεοδομικά θέματα και τα ζητήματα που αφορούν στην ιδιωτική περιουσία, απαιτούν έγκαιρη παρέμβαση, σοβαρότητα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Οι ενέργειες της τελευταίας στιγμής δεν βοηθούν πουθενά».

Αναλυτικά στην επιστολή του προς τον κ. Υφυπουργό, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, καταργείται οριστικά η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας, αφού λήγει η διορία που έδινε το άρθρο 40 του Ν.4759/2020 με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» για δυνατότητα δόμησης γηπέδων κείμενων στην εκτός σχεδίου περιοχή, εφόσον λάμβαναν προέγκριση άδειας δόμησης.

- Διαφήμιση -

Λαμβάνοντας υπόψη:

  1. Την μη ολοκλήρωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
  2. Tην μη ολοκλήρωση της τελικής ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.
  3. Tο μεγάλο χρονικό διάστημα μη λειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου εξαιτίας της ύπαρξης κτιριακών βλαβών, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου όγκου εκκρεμών πράξεων προς μεταγραφή.
  4. Τις έκτακτες συνθήκες των τελευταίων ετών, όπως των συνεπειών της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν κατάφερε μέχρι τώρα να εκδώσει οικοδομική άδεια, ή αδυνατεί να υλοποιήσει τα έργα για τα οποία έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες των παραπάνω περιπτώσεων στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Ζητάμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο:

Νέας παράτασης για την κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμησης που προβλέπεται στο άρθρο 40 του Ν.4759/2020 έως τις 31.12.2024, σε αντιπαραβολή με το άρθρο 60 του Ν. 4964/2022 σύμφωνα με τον οποίο η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των τυχόν αναθεωρήσεων αυτών που προβλέπονται στις παρ. 5 και 6 του άρθρου 50 του ν. 4495/2017, καθώς και όσων εκδόθηκαν σύμφωνα με τον ν. 4030/2011 (Α’ 249) μετά την 31.12.2017 ή τον ν. 4495/2017 έως τις 30.12.2020, παρατείνεται από τη λήξη της έως τις 31.12.2024».

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.