Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
15.4 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΚοινωνίαΜεγάλη επιτυχία σημείωσε η υβριδική εκδήλωση του προγράμματος YOUTHShare

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η υβριδική εκδήλωση του προγράμματος YOUTHShare

- Διαφήμιση -

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης υβριδικής εκδήλωσης του προγράμματος YOUTHShare, με θέμα τη νεανική ανεργία και την αντιμετώπιση της, στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2022, στον Ξενώνα Αγίας Αικατερίνης στην Παλιά Πόλη της Ρόδου.

Με τίτλο “Τέσσερα χρόνια έρευνας και κοινωνικής παρέμβασης για τους νέους NEETs στον Μεσογειακό Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο” η ανοιχτή εκδήλωση την Παρασκευή 4 του μήνα προσέλκυσε πλήθος ενδιαφερόμενων και προσκεκλημένων προσώπων. Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας, Τύπου και Εθιμοτυπίας Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Ιωάννης Σεϊμένης, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγήτρια Έλενα Θεοδωροπούλου, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) κ. Κώστας Μπουκουβάλας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ιωάννα Λυτρίβη, και ο Διευθυντής της Διαχειριστικής Αρχής του Ταμείου Νεανικής Απασχόλησης του ΕΟΧ και της Νορβηγίας κ. Gian Luca Bombarda.

Στην ανοιχτή εκδήλωση συζητήθηκε και αξιολογήθηκε η μέχρι τώρα ερευνητική πορεία του έργου YOUTHShare από τον επιστημονικό του υπεύθυνο, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Στέλιο Γκιάλη και τους ερευνητές – εργαζόμενους του έργου. Παράλληλα παρουσιάστηκαν και άλλα έργα του Ταμείου Νεανικής Απασχόλησης, όπως το ‘Cowork4YOUTH: Συνεργατικοί χώροι συνεργασίας και χώροι διαμοιρασμού εργασίας. Πολιτικές για τους νέους στις περιφέρειες του ΕΟΧ’ και το‘YES!: Young Entrepreneurs Succeed’. Στο ίδιο πλαίσιο παρουσιάστηκε και το έργο ‘eResLab Aegean: Παρατηρητήριο Γεω-χωρικών Τεχνολογιών και Αναλύσεων για την Απασχόληση και την Ανθεκτικότητα στο Μεσογειακό ΕΟΧ’ που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Περιφερειακή Αριστεία» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο “Δημιουργώντας Ανθεκτικούς τόπους Διαμοιρασμού για τους νέους στον Μεσογειακό Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και ευρύτερα”, μία υβριδική εκδήλωση, την οποία χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Ροδίων, Δρ. Στέφανος Δράκος. Την κεντρική διάλεξη, με τίτλο ‘Space, Youth and Work’ και κεντρικό θέμα τη νεότητα ως κοινωνικό φαινόμενο, πραγματοποίησε ο Δρ. David Farrugia, Καθηγητής στο Newcastle University της Αυστραλίας, μέλος του Δικτύου Σπουδών Νεολαίας Πανεπιστημίου του Newcastle, το έργο του οποίου επικεντρώνεται σε θέματα ανεργίας, εργασίας και διαμόρφωσης ταυτοτήτων των νέων.

- Διαφήμιση -

Οι δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεδρίες που ακολούθησαν αφορούσαν στους νέους ΝΕΕΤ (Not in Employment, Education or Training/ Εκτός Εκπαίδευσης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης), στη μεθοδολογία καταγραφής τους, στη γεωγραφική διασπορά τους στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, στην κοινωνική ταυτότητά τους, και στις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές αντιμετώπισής τους.

Εισηγητές και σχολιαστές του Συνεδρίου προέρχονταν μεταξύ άλλων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, το Δίκτυο Απασχόλησης και Κοινωνικής Φροντίδας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Universidad Católica San Antonio de Murcia (UCAM), το University of Copenhagen, το Fafo Institute for Labor and Social Research, και το Ροδιακό Κέντρο Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών.

Βασικό συμπέρασμα των διήμερων εκδηλώσεων είναι πως υπάρχει άμεση ανάγκη προώθησης νέων πολιτικών που να συμβάλουν στη δραστική μείωση των εξάπλωσης των νέων ΝΕΕΤ. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην αναθεώρηση της πρωτοβουλίας Youth Guarantee ούτως ώστε αυτή να αποκτήσει έναν περισσότερο ολιστικό χαρακτήρα και να προσφέρει πραγματικά κίνητρα ένταξης στην αγοράς εργασίας ή συμμετοχής στην εκπαίδευση σε περισσότερους νέες και νέες.

Η διήμερη υβριδική εκδήλωση οργανώθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και εντάσσεται στις εκδηλώσεις για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.youthshare-project.org/open-event-and-colloquium/

- Διαφήμιση -

Απάντηση

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις