Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
30.4 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΕκπαίδευση«Απειλείται η δημοκρατία στην Ευρώπη;» - Εκδήλωση των σχολείων-πρεσβευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Απειλείται η δημοκρατία στην Ευρώπη;» – Εκδήλωση των σχολείων-πρεσβευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

- Διαφήμιση -

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 03 Δεκεμβρίου η εκδήλωση με τίτλο «Απειλείται η δημοκρατία στην Ευρώπη;

Ειρήνη και Δημοκρατία στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο…» από το 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου, το Γενικό Λύκειο Κρεμαστής και το Γυμνάσιο Γενναδίου με λυκειακές τάξεις, σχολεία-πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ομιλία από τον κ. Σωτήρη Ντάλη, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος ανέλυσε τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σημασία του για το μέλλον της Ευρώπης. Επισήμανε ότι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση  πρέπει να διαχειριστεί με συνεκτικό ευρωπαϊκό τρόπο τις μεγάλες προκλήσεις του κράτους δικαίου αλλά και τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ελευθεριών.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Μιχαήλ Γ. Καβουκλής, διεθνολόγος – πολιτικός επιστήμων και πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο. Ο κ. Καβουκλής ανέπτυξε τον κρίσιμο ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ευρώπη για τη συμμετοχική δημοκρατία σε μια εποχή προκλήσεων και απειλών.

- Διαφήμιση -

Η επόμενη καλεσμένη ήταν η κα Φιλία Παπασάββα, οικονομολόγος και υπεύθυνη του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου, η οποία, αφού εξήγησε τον ρόλο και τις βασικές επιδιώξεις του Europe Direct, παρουσίασε τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας αλλά και πρακτικής άσκησης στα θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) και το ευρωπαϊκό εργαλείο Europass για τη διαχείριση της εκπαίδευσης και της σταδιοδρομίας των πολιτών.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση που περιστράφηκε γύρω από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα από ένα γόνιμο κλίμα διαλόγου οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, αλλά και την αισιοδοξία τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξε η δέσμευση, από τα σχολεία-πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διοργάνωσαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ότι θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους να ενημερώσουν το ευρύτερο κοινό για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

- Διαφήμιση -

Απάντηση

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις