Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
16.6 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΚοινωνίαΜε επιτυχία στέφθηκαν οι δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας για την...

Με επιτυχία στέφθηκαν οι δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

- Διαφήμιση -

Το Δίκτυο κατά της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας Ρόδου με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησε μία σειρά δράσεων, στο πλαίσιο της 25ης Νοεμβρίου-Παγκόσμιας ημέρας για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπική κοινωνίας.

Στις 25 Νοεμβρίου 2022, δόθηκε συνέντευξη τύπου από τους εμπλεκόμενους φορείς του Δικτύου κατά της Έμφυλης & Ενδοοικογενειακής Βίας Ρόδου στην αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου. Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Οικολογίας & Ισότητας Φύλων και Πρωτογενούς Τομέα κα Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη, δήλωσε ότι το Δίκτυο παρίσταται δίπλα σε κάθε γυναίκα για οτιδήποτε και αν χρειαστεί. Ακολούθως, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Χαρίκλεια Γιασιράνη, τόνισε ότι πρέπει να ανοίξουν τα στόματα και οι γυναίκες να έχουν ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης, υπογράμμισε πως η σύσταση του Δικτύου είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τα δεδομένα της χώρας, ενώ έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Η προϊσταμένη του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας της Α’ Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Υπαστυνόμος Α’ κα Αγγελική Γιούργη, έδωσε έμφαση στο ότι πρέπει το θύμα να σπάσει τη σιωπή του, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που θα το ακούσουν και θα το βοηθήσουν. Τέλος τοποθετήθηκαν η εκπρόσωπος της ΑΝΔΩ κα Φιλία Παπασάββα- Οικονομολόγος-Υπεύθυνη Europe Direct Νοτίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου κος Διονύσης Γουβιάς-Αναπληρωτής Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής, εμβαθύνοντας στο γεγονός ότι το Δίκτυο έγινε μια γροθιά για την πρόληψη, ενημέρωση και εξάλειψη των φαινομένων της Έμφυλης & Ενδοοικογενειακής Βίας.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών προς το ευρύτερο κοινό, από τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου, με διανομή φυλλαδίων και του συμβόλου πορτοκαλί κορδέλα για την εν λόγω ημέρα, στον πεζόδρομο Νικολάου Πλαστήρα. Παράλληλα, δόθηκε συνέντευξη στην ραδιοφωνική εκπομπή «Ανοιχτή Γραμμή» του Real Voice Ρόδου, κατά την οποία τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου τοποθετήθηκαν στο θέμα της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας.
Την προηγούμενη ημέρα, στις 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου χώρου που στεγάζεται το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρόδου, από τον Ιούνιο του 2022. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας είχε συμβολικό χαρακτήρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Τη σειρά των δράσεων έκλεισε στις 30 Νοεμβρίου η εσπερίδα με τίτλο: «Αφήνοντας πίσω το σκοτεινό μονοπάτι της κακοποίησης της γυναίκας: Οι Επαγγελματίες της πρώτης γραμμής τοποθετούνται και προτείνουν» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Χαρίκλεια Γιασιράνη, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα & Οικολογίας & Ισότητας Φύλων κα Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης, ο κ. Διονύσης Γουβιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τέλος η κα Καλλιόπη Παπαπαύλου- Βαρδέλλη , Δικηγόρος- Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, η οποία ανέλαβε και το συντονισμό της εκδήλωσης.

- Διαφήμιση -

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του Δικτύου κατά της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας Ρόδου από την κα. Φιλία Παπασάββα, Οικονομολόγο-Υπεύθυνη Europe Direct Νοτίου Αιγαίου, ΑΝ.ΔΩ Α.Ε. Κατόπιν έγινε παρουσίαση από την κα Αγγελική Γιούργη, Υπαστυνόμο Α’- Προϊσταμένη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής βίας της Α` Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, αναφορικά με το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαχείριση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και των καλών πρακτικών για την αντιμετώπισης της. Στη συνέχεια ο κος Μάνος Τεχνίτης, Δικηγόρος Εγκληματολόγος, Υπ. Δρ. ανέπτυξε εμπεριστατωμένα τα νομικά εργαλεία που στοχεύουν στη στήριξη και την προστασία των θυμάτων. Ηχηρό μήνυμα στην εν λόγω εκδήλωση έδωσαν με την τοποθέτηση τους τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου κα Εύη Μηνατσή, Κοινωνιολόγος-MA Εγκληματολόγος, κα Δέσποινα Φακιδαράκη, Μsc Ψυχολόγος, κα Χαρά Σαρή, Μsc Νομικός, σε ότι αφορά τους λόγους που οδηγούν μια γυναίκα στον εγκλωβισμό της σε μια κακοποιητική σχέση. Στη συνέχεια ο κος Δημήτρης Στεφανάκης, Ψυχολόγος-στέλεχος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ρόδου, τοποθετήθηκε στα πρακτικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το θύμα, έτσι ώστε να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη σχέση. Η εκδήλωση έκλεισε με την τοποθέτηση του κύριου Κοτρέτσου Παναγιώτη, Προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου και ακολούθησε διαλογική συζήτηση με το κοινό.

Για το Δίκτυο κατά της Έμφυλης & Ενδοοικογενειακής Βίας Ρόδου, οι δράσεις ενόψει της 25ης Νοεμβρίου αποτελούν την αφετηρία για την υλοποίηση ενός κοινού οράματος. Αυτού, της αφύπνισης και ευαισθητοποίσης της τοπικής κοινωνίας στο φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με απώτερο σκοπό μία κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα