Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
21.6 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΕκπαίδευσηΑναμένεται το Σάββατο στη Ρόδο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα

Αναμένεται το Σάββατο στη Ρόδο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα

- Διαφήμιση -

Στη Ρόδο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Γιώργος Τσούνης, στο πλαίσιο διήμερης ιδιωτικής επίσκεψης στο νησί μας με αφορμή την παρουσία στη Ρόδο φοιτητών – φοιτητριών από τα τμήματα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κονέκτικατ της Αμερικής συνοδεία του καθηγητή τους κ. Ηλία Τομάζου.

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Γιώργος Τσούνης θα έρθει τη Ρόδο προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά το σημαντικό έργο που επιτελεί στο νησί μας το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ ιδρυτής και πρόεδρος του οποίου είναι ο συμπατριώτης μας, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, κ. Ηλίας Τομάζος.

Αυτές τις ημέρες στο νησί μας βρίσκονται φοιτητές του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», οι οποίοι υπό τη συνοδεία του κ. Ηλία Τομάζου, από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου, πριν αναχωρήσουν για τη Ρόδο επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Ελλάδας, χωριά των παππούδων τους και συμμετείχαν σε εορτασμούς για την υποδοχή της Πρωτοχρονιάς.

Ο Αμερικανός πρέσβης στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Ρόδο, θα συμμετέχει σε δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» και θα έχει συνεργασία με τον πρόεδρο κ. Ηλία Τομάζο με τον οποίον διατηρεί φιλικούς δεσμούς εξαίροντας το έργο που επιτελεί.

- Διαφήμιση -

Να σημειωθεί ότι το «Παιδεία», είναι το μοναδικό κέντρο που λειτουργεί μέσα σε Πανεπιστήμιο της Αμερικής και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πνευματικούς πυλώνες της ελληνικής παιδείας στην Αμερική.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, πριν την αναχώρησή τους από την Αθήνα για τη Ρόδο, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ έλαβαν την πολύ τιμητική πρόσκληση από τον Αμερικανό πρέσβη κ. Γιώργο Τσούνη, να πάρουν πρωινό μαζί του στην κατοικία του.

Για τους φοιτητές η επίσκεψη στο σπίτι του Αμερικανού Πρέσβη ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, που θα θυμούνται για πάντα. Όλοι οι φοιτητές αναγνώρισαν τη μεγάλη τιμή για αυτούς, για τις οικογένειές τους και για το αγαπημένο τους σχολείο!

Οι φοιτητές εντυπωσιάστηκαν από τον πρέσβη κ. Τσούνη, με το πολύ θερμό καλωσόρισμά του, αλλά και την ευαισθησία του προς τους νέους φοιτητές, με τα σχόλιά του και την ενθάρρυνση για προσφορά στα κοινά, υπενθυμίζοντας σε όλους τους ότι είναι το μέλλον της Αμερικής.

Ο πρέσβης επανέλαβε ξανά και ξανά τη σημασία των Αμερικανών φοιτητών να σπουδάζουν στο εξωτερικό και τους κάλεσε να περάσουν ένα εξάμηνο σπουδών στην Ελλάδα. Οι φοιτητές του Κέντρου Σπουδών «Παιδεία» παρακολουθούν μαθήματα στο κτήριο του Κέντρου στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου, και μάλιστα δύο από τις φοιτήτριες που έχουν καταγωγή από τη Ρόδο επισκέφθηκαν τα χωριά Προφύλια και Ίστριος όπου συναντήθηκαν με συγγενείς τους.

Στην εορτή των Φώτων οι φοιτητές παρακολούθησαν τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στις Φάνες και στη συνέχεια επισκέφθηκαν Χριστουγεννιάτικες Φάτνες στη Σάλακο, στο Παραδείσι και στα Μαριτσά.

- Διαφήμιση -

Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, οι 28 φοιτητές επισκέφθηκαν την καμένη – αναδασούμενη δασική έκταση μεταξύ Λάρδου – Λαέρμων και Απολλώνων, με τη συνοδεία του καθηγητή τους κ. Ηλία Τομάζου και μελών από το συμβούλιο του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων» ξεναγήθηκαν από τα στελέχη της κοινωνικής επιχείρησης «Για τη φύση» στην περιοχή, κατανόησαν το έργο της φροντίδας του δάσους και φύτεψαν από ένα δέντρο ώστε να βοηθήσουν την πιο γρήγορη αναβλάστησή του.

Στη συνέχεια μετέβησαν στην Ιερά Μονή Θάρρι όπου διδάχθηκαν την ιστορία του ναού, απόλαυσαν ένα δείπνο – προσφορά του Ηγουμένου και στο τέλος παρακολούθησαν μάθημα για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας.

Επιπλέον, όπως έγραψε η «δημοκρατική», σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου θα λειτουργήσουν στο νησί μας κατασκηνώσεις για τα Ροδιτόπουλα της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ευρώπης ή όπου αλλού στη γη και με μέριμνα του Παρροδιακού Συλλόγου «Απόλλων» θα διοργανώνονται εκπαιδευτικές μαθητικές εκδρομές κατά τη θερινή περίοδο.

Παράλληλα, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται και άλλα μέρη της Ελλάδας και να έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία της πατρίδας τους, καλλιεργώντας ισχυρούς δεσμούς και αποτυπώνοντας εικόνες που θα αποτελέσουν μαζί με τις αξίες που τους κληροδότησε η οικογένειά τους, την ελληνική τους κληρονομιά.

Οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων στην περιοχή των Κολυμπίων θα φιλοξενούν από το καλοκαίρι του 2023 τις νέες γενιές των Ροδιτόπουλων και θα αποτελέσουν τη βάση για την επαφή με την πατρίδα των γονέων και των παππούδων τους. Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Για τη Φύση», έχει αναλάβει εθελοντικά να φυτέψει δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο των κατασκηνώσεων, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά αλλά και συμβολικά στην μεγάλη προσπάθεια των Ροδίων του εξωτερικού να καλλιεργήσουν ρίζες στον τόπο καταγωγής τους.

Το Ελληνικό Κέντρο Σπουδών «Παιδεία», ξεκίνησε ως ιδέα το 1974 από μια ομάδα Ελλήνων φοιτητών στην πολιτεία του Κονέκτικατ με στόχο τη διάδοση της Παιδείας, της Γλώσσας, του Πολιτισμού, της Ιστορίας και τη διατήρηση της Ορθόδοξης Πίστης.

- Διαφήμιση -

Πηγή:www.dimokratiki.gr

- Διαφήμιση -

Απάντηση

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις