Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
15.4 C
Rhodes
ΑρχικήΕκδηλώσειςΧορόςΧορευτική παράσταση: «Χορός. Η γλώσσα του σώματος»

Χορευτική παράσταση: «Χορός. Η γλώσσα του σώματος»

- Διαφήμιση -

Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2023

«Χορός. Η γλώσσα του σώματος»

Σάββατο 29 Απριλίου 2023, ώρα 21:00 μ.μ.

Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

- Διαφήμιση -

Είσοδος ελεύθερη

 

Χορεύουν: Σταυρούλα Γεωργοπαπαδάκου, Βασίλης Σκεπετάρης

Ομάδα Χορού DUENDE (Ευαγγελία Βολονάκη, Ανθή Βρατσάλη, Αναστασία Θεοδωράκη, Ουρανία Καβουκλή, Χρύσα Καραγιάννη, Νίκη Κονδυλιού, Μοσχούλα Μοντιάδη, Ευαγγελία Μυτσκίδου, Βάσια Πασσάλη, Νικόλ Τσακίρη, Ευγενία Φερδεκλή, Πηγή Χριστοδούλου)

Χορογραφία, Μουσική Επιμέλεια, Σκηνοθεσία: Σταυρούλα Γεωργοπαπαδάκου

Τραγούδι: Νικόλ Τσακίρη

- Διαφήμιση -

Ήχος – Φωτισμός: Κέντρο Μουσικής Φώτης Γιακουμάκη

Σχεδιασμός Φωτισμού: Φιλήμονας Ρούσσος

Σχεδιασμός Προγράμματος – Αφίσας: HEDERA

Κοστούμια: Αλεξία Κατσιμπράκη

Επεξεργασία Ήχου: Mάνος Σάββενας

Η παράσταση γίνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

- Διαφήμιση -

 

Λίγα λόγια για τον ΧΟΡΟ

Ο Χορός αρχίζει εκεί που τελειώνουν οι λέξεις. Με εργαλείο το Σώμα μπορεί να εκφράσει μνήμες, αισθήσεις, συναισθηματικές και νοητικές καταστάσεις, υποσυνείδητες διεργασίες, τις οποίες αδυνατεί ο λόγος να αποδώσει στην αυθεντική τους μορφή, είτε γιατί τα μέσα του δεν επαρκούν, είτε γιατί τα φίλτρα της εκλογίκευσής του παραποιούν την αλήθεια του βιώματος. Η χορευτική κίνηση αφηγείται την προσωπική αλλά και την συλλογική ιστορία του Ανθρώπου με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Ο Χορός είναι μια μορφή ολιστικής αυτοθεραπείας, καθώς έχει το προνόμιο, συγκριτικά με άλλες μορφές τέχνης και άσκησης, να ενεργοποιεί ταυτόχρονα και τις τρεις αλληλένδετες υποστάσεις του ανθρώπου, Σώμα, Νου και Ψυχή και να τις ενοποιεί αρμονικά. Στη διαδικασία του Χορού το σώμα επαναφορτίζεται, αποκτά δύναμη, αντοχή, αυτοπεποίθηση, η ψυχική διάθεση βελτιώνεται άμεσα και η σκέψη αποκτά διαύγεια. Ο Χορός δίνει δυνατότητα ενδοσκόπησης, κάθαρσης και αναγέννησης.

Ο χορευτής διαπνέεται στην κίνησή του από το απολλώνιο και το διονυσιακό πνεύμα, επιχειρώντας να εκφράσει τον Άνθρωπο σε όλη του την υπαρξιακή διάσταση. Ως άλλος Απόλλωνας, εκφράζει το φως, την καθαρή μορφή, το μέτρο, την λογική, την ηθική, την ποίηση, τον υψηλό στοχασμό, την ομορφιά, την αρμονία, τη νηφαλιότητα. Ως άλλος Διόνυσος εκφράζει το πάθος, την έκσταση, την ένθεη μανία, το χάος, τα ένστικτα, την παρόρμηση, την ηδονή, τα ακραία συναισθήματα, την εκρηκτικότητα. Στην σύμπνοια αυτών των δύο αλληλοεξαρτώμενων όψεων της ίδιας θεϊκής Αρχής βασίζεται η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

 

FLAMENCO

Είδος χορού που γεννήθηκε στην Ανδαλουσία στα τέλη του 19ου αιώνα ως κράμα κυρίως τσιγγάνικων, ανδαλουσιανών, αραβικών και εβραϊκών μουσικών επιρροών. Διαθέτοντας απεριόριστη εκφραστική εμβέλεια το Flamenco εκφράζει πανανθρώπινα συναισθήματα σε όλες τους τις αποχρώσεις. Αγάπη και μίσος, μαχητικότητα και ευαισθησία, έρωτας και απώλεια, περηφάνια και εσωτερικότητα, πάθος και βάθος, ακραία χαρά και λύπη, εναλλάσσονται σ’ έναν χορό υψηλής δεξιοτεχνίας, στον οποίο τα πόδια αποτελούν μουσικό όργανο.

Η παράσταση «Χορός. Η γλώσσα του σώματος» δημιουργήθηκε από την ομάδα μας για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Χορού και αφιερώνεται από εμάς σε όλους όσους αγαπούν τον Χορό, κατανοώντας ότι δεν είναι μόνο μία ευχάριστη ενασχόληση αλλά κυρίως μία υψηλή Τέχνη, η οποία εκφράζει υπαρξιακά τον Άνθρωπο, μιλώντας με το Σώμα πέρα από τις λέξεις.

Σταυρούλα Γεωργοπαπαδάκου

- Διαφήμιση -

Απάντηση

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις