Μία μοναδική εμπειρία βίωσαν μαθήτριες και μαθητές της Β’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας, καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πραγματικά δεδομένα διαχείρισης κρίσεων, να συζητήσουν με ειδικούς και να αντιληφθούν τη σημασία της συνεργασίας σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Μέσα από τη συμμετοχή τους σε σχετική εκδήλωση, οι μαθητές μας κατανόησαν την αξία της εθελοντικής προσφοράς και της διαρκούς εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και στην προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αίσθημα ευθύνης, μαθήτριες και μαθητές της Β’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συμμετείχαν στην πρώτη από τις τρεις ημέρες δράσεων ανταλλαγής καλών πρακτικών στη διαχείριση φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ρόδου από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου. Η δράση αυτή οργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία, στο πλαίσιο του Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ημερίδα στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές μας πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα, ξεκινώντας με δράσεις γνωριμίας και περιγράφοντας πώς βίωσαν τη δυσάρεστη εμπειρία των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν το νησί μας, το καλοκαίρι του 2023.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε αρχικά στους χώρους του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και, στη συνέχεια, στο κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων και να γνωρίσουν διεθνείς πρακτικές που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς και ομάδες εθελοντών από την ελληνική πλευρά καθώς και εκπρόσωποι από το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, την ομάδα διεθνούς έρευνας και διάσωσης του Ηνωμένου Βασιλείου (UK International Search and Rescue), καθώς και άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από το Λονδίνο και διάφορες περιοχές της Βρετανίας. Οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες παρουσίασαν το μοντέλο JESIP, το οποίο αφορά στον συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών και των φορέων σε καταστάσεις κρίσης, καθώς και στρατηγικές ενίσχυσης της κοινωνικής ανθεκτικότητας.
Η συμμετοχή των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων μας στη συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία, καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πραγματικά δεδομένα διαχείρισης κρίσεων, να συζητήσουν με ειδικούς και να αντιληφθούν τη σημασία της συνεργασίας σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Μέσα από τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη εκδήλωση, οι μαθητές κατανόησαν την αξία της εθελοντικής προσφοράς και της διαρκούς εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και στην προστασία του κοινωνικού συνόλου. Παράλληλα, η ενεργή συμμετοχή των μαθητών στη δράση αποδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης των νέων παιδιών, ώστε να διαμορφωθούν υπεύθυνοι και καταρτισμένοι πολίτες, ικανοί να ανταποκριθούν σε δύσκολες καταστάσεις.
Η εμπειρία αυτή σίγουρα θα μείνει αξέχαστη στις μαθήτριες και στους μαθητές μας, προσφέροντάς τους πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες, ενώ παράλληλα ενίσχυσε το ενδιαφέρον τους για ζητήματα διαχείρισης κρίσεων και εθελοντισμού.