Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
29.9 C
Rhodes
ΑρχικήΠαρουσίαση «Μουσεία και Φύλο» και Έκθεση Ζωγραφικής «Γυναίκες»

Παρουσίαση «Μουσεία και Φύλο» και Έκθεση Ζωγραφικής «Γυναίκες»

- Διαφήμιση -
Ημερίδες / Εσπερίδες

Λεπτομέρειες

  • 31/03/2023
  • Παρασκευή, 7:00 ΜΜ - 8:30 ΜΜ
  • Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

Contact event manager

1 2 3 4

Book your tickets

Thank you Kindly

Παρουσίαση «Μουσεία και Φύλο» και Έκθεση Ζωγραφικής «Γυναίκες»

Παρασκευή, 7:00 ΜΜ - 8:30 ΜΜ
31/03/2023

000000

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

- Διαφήμιση -

Organizer's other events

Διπλή είναι η εκδήλωση με γενικό τίτλο «Μουσεία και Φύλο», η οποία οργανώνεται από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ρόδου, στο πλαίσιο του προγραμματισμού «Μάρτιος-Μήνας Γυναίκας».

Πιο συγκεκριμένα:

1) Παρουσίαση με προβολή οπτικού υλικού:
Μουσεία και Φύλο: Έμφυλες σιωπές, παραλείψεις, νέοι ρόλοι” 

Ομιλήτρια: Πόλυ Χατζημάρκου [Ιστορία Τέχνης & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού / Μsc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων]

- Διαφήμιση -

 

Η Πόλυ Χατζημάρκου σημειώνει σχετικά: 

«Παραδοσιακά, οι γυναίκες ήταν από τα αγαπημένα αντικείμενα αναπαράστασης της τέχνης, ενώ οι συνεισφορές τους ως παραγωγοί τέχνης υποτάσσονταν σε αυτές των ανδρών.
Στην παρουσίαση, επιχειρώ να αναδείξω το θέμα, προβάλλοντας ενδεικτικά παραδείγματα από καλλιτέχνιδες διεθνώς, που έσπασαν -και συνεχίζουν να σπάνε- προκαταλήψεις μέσα σε ένα περιβάλλον ατόφια πατριαρχικό και έμφυλα άνισο.
Εικαστικά έργα και θεματικές εκθέσεις για την σεξουαλική κακοποίηση, την ενδοοικογενειακή βία, τα θύματα πολέμων, την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, το δικαίωμα στις αμβλώσεις, την σεξουαλικότητα, τα ΑμΕΑ, κ.ο.κ., από γυναίκες/θηλυκότητες κόντρα στον “κανόνα της τέχνης” που ορίζει τα καλλιτεχνικά “καλούπια” αλλά και κόντρα στα κοινωνικά πρότυπα αισθητικής που ορίζουν οι πολυεθνικές, τα ΜΜΕ και η καταναλωτική κουλτούρα.

Ποια είναι άραγε η θέση των μουσείων σήμερα; Με ποιες πρακτικές μπορούν να εφαρμόσουν το EDI (Equality, Diversity, Inclusion= Ισότητα, Διαφορετικότητα, Συμπερίληψη); Στην προβολή, παρατίθενται φωτεινά παραδείγματα ριζοσπαστικών εκθέσεων αλλά και απογοητευτικά στατιστικά για τη θέση των γυναικών-δημιουργών στα μεγάλα μουσειακά ιδρύματα τον 21ο αιώνα.

Οι πολιτισμικές μονάδες πρέπει -με τόλμη- να παίξουν θεμελιώδη ρόλο στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και όλων των θηλυκοτήτων, την χειραφέτηση, την ισότητα, την ορατότητα, ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας, καταγωγής, ιδεολογίας, μειονοτήτων/ευπαθών ομάδων κλπ. Επιβάλλονται νέοι ρόλοι στα μουσεία. Και σ΄αυτό τον αγώνα πρέπει, όλες και όλοι, να είμαστε εκεί. Να συνδημιουργήσουμε την (μουσειακή) πλατφόρμα για εκείνες που διαχρονικά έχουν υπάρξει εξόριστες από τις κυρίαρχες “αφηγήσεις” και την ιστορική τεκμηρίωση».

2) Έκθεση νέων ζωγραφικών και γλυπτικών έργων από την ενότητα «Γυναίκες» της εικαστικού Ειρήνης Βαζούκου

- Διαφήμιση -

ΧΩΡΟΣ: Οπλοθήκη de Milly, Πλατεία Σύμης (απέναντι από ΔΕΗ, Ρόδος)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/ΩΡΑ: Παρασκευή 31/3/2023, στις 19.00.

Σημειώνεται ότι ο χώρος θα είναι ανοιχτός από τις 18.00 για όποιον/όποια θέλει να απολαύσει την περιήγηση σε έργα εξαιρετικά.

 

- Διαφήμιση -

Απάντηση

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις