Sunday, June 16, 2024
25.4 C
Rhodes
HomeΔιάφοραΔημήτρης Κρεμαστινός: «H κυβέρνηση απέσυρε δυο τροπολογίες μετά από την άρνηση του...

Δημήτρης Κρεμαστινός: «H κυβέρνηση απέσυρε δυο τροπολογίες μετά από την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να τις ψηφίσει»

- Διαφήμιση -

 Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής χθες 20 Νοεμβρίου 2013 το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των Δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης».

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ορίσθηκε από τον Πρόεδρο του κόμματος ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός.

Κατ’ αρχήν ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε ότι παρ’ ότι φαίνεται να είναι νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, στην πραγματικότητα είναι νομοσχέδιο τροπολογιών άλλων Υπουργείων, αφού η πλειονότητα των προς ψήφιση θεμάτων δεν έχουν καμία σχέση με την Κοινοτική Οδηγία για τα δικαιώματα των ασθενών και τη διασυνοριακή περίθαλψη.  Δεν έχουν καν περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές, ώστε να είναι ενημερωμένοι οι βουλευτές για το τι καλούνται να ψηφίσουν.

Ζήτησε ως εκ τούτου να παρουσιασθούν στη Βουλή οι αρμόδιοι Υπουργοί να τις υποστηρίξουν, άλλως οι τροπολογίες να αποσυρθούν, διότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα τις ψηφίσει.

- Διαφήμιση -

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, απόντος του Υπουργού κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, να αποσυρθεί σχετική τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, καίτοι παρίστατο ο Υφυπουργός κ. Σ. Κεδίκογλου.

Όσον αφορά τη διάταξη που επαναφέρει την αυτοτέλεια ορισμένων νοσοκομείων νησιωτικών περιοχών, ο Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον κ. Κρεμαστινό, ρώτησε αν θα την στηρίξει, άλλως να την αποσύρει. Ο κ. Κρεμαστινός απάντησε ότι παρ’ ότι δεν τον βρίσκει σύμφωνο, θα τη στηρίξει αλλά επεσήμανε ότι το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά για ορισμένα νησιά, δεδομένου ότι υπάρχουν αιτήματα και από άλλα νησιά που ζητούν αυτοτέλεια, όπως η Κάλυμνος, κάτι το οποίο ζητούν και όλοι οι βουλευτές της Δωδεκανήσου.  «Εάν δεν συμπεριληφθούν και τα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου στο νομοσχέδιο και εφόσον οι αρμόδιοι το ζητήσουν από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, εγώ θα το επαναφέρω», είπε ο κ. Κρεμαστινός.

Σχετικά με τη διάταξη που αφορούσε τη λειτουργία ιδιωτικών κλινικών στα νησιά, ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ και ο Υπουργός, όπως ήταν αυτονόητο, την απέσυρε.  Συγκεκριμένα ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε ότι και αυτό το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όσον αφορά το πρόβλημα με την επικείμενη  μαζική απομάκρυνση γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κρεμαστινός ζήτησε από τον Υπουργό να βρεθεί τρόπος να μην απολυθούν όσοι δεν πρόκειται να ενταχθούν σε θέσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά να προηγηθεί αξιολόγηση και προκήρυξη συγκεκριμένων θέσεων στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν.

Τέλος, όσον αφορά την πολιτική για το φάρμακο, ο κ. Κρεμαστινός, ζήτησε, παράλληλα με τη μείωση των τιμών των φαρμάκων που προωθεί το Υπουργείο Υγείας και που δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη όπως είπε, να προστατευθούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία αφού διαθέτουν υψηλή ποιότητα προϊόντων και δεδομένου ότι απασχολούν εκατοντάδες ανθρώπους.

Επεσήμανε όμως ότι το μέτρο της μείωσης της τιμής των φαρμάκων δεν αρκεί για να μειωθούν οι δαπάνες της υγείας.  Πρέπει, είπε, να ελεγχθούν και να υπακούουν σε αυστηρούς κανόνες οι συνταγογραφούντες γιατροί.  Πρότεινε, τέλος, επειδή υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του Υπουργού, να συγκληθεί για το θέμα αυτό άμεσα η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην οποία να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να εκφράσουν την άποψή τους, σχετικά με τους τρόπους μείωσης της τιμής των φαρμάκων χωρίς να δημιουργούν προβλήματα για τους ασθενείς.

- Διαφήμιση -

Άλλες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες είναι:

  • Η κινητροδότηση  των προσλήψεων επικουρικών γιατρών στα νησιά.
  • Η αποκέντρωση της αρμοδιότητας των προσλήψεων στην υγειονομική περιφέρεια ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην κάλυψη των θέσεων.
  • Η δραστική μείωση της τιμής των γενοσήμων και των οff patent φαρμάκων, που αντιπροσωπεύουν το 70% της αγοράς.

Η τελευταία, αποτέλεσε σημείο έντονης σύγκρουσης μεταξύ Υπουργού και ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για το θέμα αυτό, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την προσεχή Τετάρτη.

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.