Saturday, June 22, 2024
28.2 C
Rhodes
HomeΡόδοςΔωδεκάνησαΨήφισμα της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματίων για την Τράπεζα Δωδεκανήσου

Ψήφισμα της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματίων για την Τράπεζα Δωδεκανήσου

- Διαφήμιση -

Η τράπεζα Ελλάδας, όπως είναι γνωστό προχώρησε  στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών, μεταξύ αυτών και της Τράπεζας Δωδεκανήσου.

 Στην ανακοίνωση της βεβαιώνει ότι οι καταθέτες των τραπεζών είναι πλήρως εξασφαλισμένοι, καθώς το σύνολο των καταθέσεων, μεταφέρεται στην Alpha Bank.

Το αιτιολογικό αναφέρει ότι μετά την παρέλευση των τριών προθεσμιών που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση  και με γνώμονα την προστασία των καταθέσεων των πελατών, η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και στη μεταφορά του συνόλου των καταθέσεων στην Alpha Bank κατόπιν προσφοράς τής τελευταίας σύμφωνα με την κατά νόμο διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση αναδόχου.

Γνωστοποιήθηκε ότι η  τράπεζα θα τεθεί σε ειδική εκκαθάριση από το προϊόν της οποίας θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων, με τη σειρά που ορίζει ο νόμος και ότι εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ) Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Α.Ε. Τα κεφάλαια που είχαν κατατεθεί στους σχετικούς ενδιάμεσους λογαριασμούς για τους σκοπούς της αύξησης κεφαλαίου, επιστρέφονται στους δικαιούχους τους.

- Διαφήμιση -

Από την πλευρά της, η Αlpha Bank, με ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει ότι η εν λόγω αναδοχή αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις και όχι σε άλλα στοιχεία ενεργητικού ή/ και παθητικού των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Οι δικαιούχοι λογαριασμών καταθέσεων των εν λόγω Τραπεζών θα ενημερωθούν για την ημερομηνία που θα αρχίσει η εξυπηρέτησή τους από το δίκτυο καταστημάτων της Alpha Bank, αμέσως μετά την ενσωμάτωση των απαραίτητων δεδομένων των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών στα συστήματα της Τραπέζης.

Η Alpha Bank επίσης ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει φυσική παρουσία μέσω καταστημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν οι εν λόγω Συνεταιριστικές Τράπεζες, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πληθυσμού των περιοχών αυτών και ότι προτίθεται να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης στο προσωπικό των Συνεταιριστικών Τραπεζών, μετά από διαδικασία επιλογής.

Η Διοίκηση  της Τράπεζας Δωδεκανήσου από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι: «Η τράπεζα δεν έκλεισε για κακοδιαχείριση, δεν έκλεισε για σκάνδαλα, δεν έκλεισε λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά την έκλεισαν επειδή ρύθμισε δάνεια Δωδεκανησίων τα οποία βρισκόταν σε καθυστέρηση λόγω της οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει την χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Τράπεζα Δωδεκανήσου, η οποία έκανε γνωστή την απόφαση της να προσφύγει στα δικαστήρια. Η απόφαση για το κλείσιμο της αντιπροσωπευτικότερης, καλύτερα οργανωμένης και της τρίτης σε κεφαλαιοποίηση Ελληνικής Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία εξυπηρετούσε 15.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι απαράδεκτη»..

Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Ρόδου, θέτει στις Διοικήσεις των Τραπεζών τα εύλογα ερωτήματα, τους προβληματισμούς και εκφράζει τις ανησυχίες των κατοίκων της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα των μικρών νησιών:

1) Γιατί η Διοίκηση της Τράπεζας Δωδεκανήσου λίγο πριν την λήξη, αλλά και μετά ανακοίνωνε ότι είχε επιτευχθεί ο στόχος;

- Διαφήμιση -

2) Γιατί η Τράπεζα Ελλάδος δεν συνυπολόγισε την ώρα της λήψης απόφασης άρσης λειτουργίας της Τράπεζας Δωδεκανήσου, την επιχειρηματολογία που προβάλει η Τράπεζα στην δικαστική προσφυγή που έκανε για να επιλυθεί δικαστικά η απόφαση διακοπής της λειτουργίας της;

3) Αν η  τράπεζα δεν έκλεισε για κακοδιαχείριση, ούτε για  σκάνδαλα, ούτε λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά επειδή «ρύθμισε δάνεια Δωδεκανησίων τα οποία βρισκόταν σε καθυστέρηση λόγω της οικονομικής ύφεσης» αυτή η τακτική στη παρούσα χρονική περίοδο αποτελεί αιτία διακοπής της λειτουργίας της Τράπεζα, την ώρα ακριβώς κατά την οποία οι διασωθείσες τράπεζες ακολουθούσαν ακριβώς την ίδια και σε πολύ μεγαλύτερη έκταση,  τακτική;

4) Έλαβε υπόψη της η Διοίκηση της τράπεζας Ελλάδος , το γεγονός ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα της Δωδεκανήσου εξυπηρετούσε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα μικρά νησιά του Αιγαίου;

5) Γνωρίζουν οι ιθύνοντες τι σημαίνει οικονομική και προσωπική ζωή στην Αστυπάλαια, τους Λειψούς, την Κάσο, στο Καστελόριζο και σε κάθε απομονωμένο νησί;

6) Γνωρίζουν ότι εκεί οι ακρίτες δίνουν ιδρώτα, αίμα και ζωή, για να ανεμίζει η σημαία της πατρίδας μας στις νοτιότερες συνοριακές γραμμές της Ελλάδας και της Ευρώπης;

7) Αρκεί ο καθησυχασμός της διοίκησης της Alfa Bank για την διατήρηση των υποκαταστημάτων στις απομακρυσμένες περιοχές και ότι θα είναι διαθέσιμες οι καταθέσεις των μεριδιούχων χωρίς να υπάρχει όμως καθορισμένος χρονικός ορίζοντας και σίγουρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, μετά από επιλογή αξιολόγησης (με ποια κριτήρια;) τουλάχιστον για τους υπαλλήλους των μικρών νησιών;

- Διαφήμιση -

8) Γνωρίζουν, ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ήταν η μόνη που στήριξε όχι μόνο την ανάπτυξη των μικρών νησιών, αλλά και την ίδια την ζωή των απομονωμένων πολιτών, οι οποίοι είχαν καταθέσει τις μοναδικές τους οικονομίες σε αυτή τη Τράπεζα;

9) Ποια ανάπτυξη και ποια μέτρα ανάκαμψης θα βρουν ανταπόκριση στους πολίτες των μικρών νησιών, όταν βάλλονται συνεχώς από παντού;

10) Αυτή η απόφαση ακολουθεί μια σειρά άλλων αποφάσεων, άρση φοροαπαλλαγών, περικοπές δρομολογίων, κλείσιμο Δ.Ο.Υ., ανυπαρξία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συρρίκνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κλείσιμο της ΕΡΤ κ.α. Αυτή, η χωρίς τέλος, λήψη δυσμενών αποφάσεων, διώχνει κατά χιλιάδες τους απελπισμένους πολίτες από τα νησιά στα μεγαλύτερα νησιά, στη Πρωτεύουσα (όπου συναντούν χειρότερες καταστάσεις) και κυρίως στο εξωτερικό.  

  Η Ομοσπονδία εκφράζει τη κοινή γνώμη και τους  προβληματισμούς όλων των κατοίκων της Δωδεκανήσου. Πουθενά δεν γίνεται λόγος για τους  χιλιάδες μεριδιούχους οι οποίοι για άλλη μια φορά χάνουν την συνολική αξία των συνεταιριστικών μεριδίων τους, όπως έχασαν τους κόπους μιας ζωής και οι μέτοχοι όλων των τραπεζών που έκλεισαν μέχρι σήμερα. Κόποι μιας ζωής στο χωνευτήρι της διάσωσης των άλλων τραπεζών, που επιλέχθηκαν, το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων δεν είναι πια Ελληνικό.

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με άλλες εξοντωτικές κεντρικές αποφάσεις, φοβούμαστε ότι θα γίνει αιτία για την καταδίκη των μικρών νησιών σε μια μακρόχρονη περίοδο τέλματος και οικονομικού μαρασμού.

Όλα δείχνουν ότι επιχειρείται και ολοκληρώνεται ένα σχέδιο καθυπόταξης, καταστολής κάθε οικονομικής δραστηριότητας στην επικράτεια, με στόχο την απαξίωση και την υποτίμηση του εθνικού και ιδιωτικού κεφαλαίου προφανώς για γίνει ελκυστικό στους δανειστές, τους οποίους θα υποδεχθούμε στο μέλλον ως σωτήρες. Τα νομοθετικά μέτρα όμως και τις αποφάσεις σε ένα δημοκρατικό καθεστώς τις παίρνει το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Οι κάτοικοι των μικρών νησιών εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον, χωρίς οργανωμένα και στελεχωμένα, σχολεία, χωρίς ουσιαστική πρωτοβάθμια περίθαλψη, χωρίς αξιόπιστη διασύνδεση, χωρίς προοπτικές ανάπτυξης. Οι χιλιάδες μετανάστες των νησιών απορούν για όλες αυτές τις εγκληματικές παραβλέψεις. Διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια, αλλά τώρα πια δεν διανοούνται να επιστρέψουν στις εστίες τους όταν υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψουν στο τόπο που αγαπούν χωρίς τα προαπαιτούμενα.

Ελπίζουμε η προσφυγή για την άρση της απόφασης να λάβει υπόψη την επιχειρηματολογία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και αν η συνέχεια ανήκει στην Alfa Bank να λάβει υπόψη της ότι η πορεία της από εδώ και πέρα δεν είναι μόνο η βελτίωση των δεικτών μιας χρηματιστηριακής εταιρίας, άλλά και εθνική.

                                                             Ο  πρόεδρος της Ομοσπονδίας

                                                                   Νίκος Κωνσταντινίδης

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.