Saturday, May 18, 2024
25.8 C
Rhodes
HomeΡόδος«Στόχος για το 2014 είναι τα 18 εκ. διεθνών αφίξεων»

«Στόχος για το 2014 είναι τα 18 εκ. διεθνών αφίξεων»

- Διαφήμιση -

«Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το αύριο. Είμαστε βέβαιοι ότι μέσα στην ζώνη του Ευρώ, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να εξελιχθεί σε μία αληθινά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, σε μία νέα Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης,  θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στους φορείς του τουρισμού με αφορμή και την έλευση του νέου έτους.
«Συνεχίζοντας την υποστήριξη τόσο του τομέα του τουρισμού όσο και της Πολιτείας, το 2014 θα είναι η χρονιά στην οποία ο ΣΕΤΕ θα κάνει μια δυναμική αλλαγή πλεύσης, θέτοντας σε πλήρη λειτουργία τους δύο βασικούς του βραχίονες, την Marketing Greece και το ΙΝΣΕΤΕ», δηλώνει ο κ. Ανδρεάδης.Σε ερώτηση σχετικά με τα πρώτα μηνύματα για τη σεζόν του 2014, ο  κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, δηλώνει:«Η φετινή επιτυχία, να ξεπεράσουμε σημαντικά τους στόχους μας, τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα, δείχνει ότι το μέλλον είναι μπροστά μας. Εφόσον η χώρα παραμείνει σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, προσηλωμένη στους βασικούς στόχους της, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε και νέο έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό».Ο κ. Ανδρεάδης αναφέρεται και στον  Οδικό Χάρτη Υλοποίησης, που εκπόνησε η McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΤΕ, που αναφέρει πως για να φθάσουν τα  22-24 εκατ. οι τουρίστες θα χρειαστεί να γίνουν σημαντικές επενδύσεις. Η συνέντευξη του κ.  Ανδρέα Ανδρεάδη, αναλυτικά:
Τελικά η Ελλάδα κατάφερε να φθάσει τον στόχο των αφίξεων και των εσόδων που είχαν τεθεί στην αρχή της τουριστικής περιόδου;            Κατά τη διάρκεια του 2013, παρατηρήθηκαν, αναμφίβολα, σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Έχει πλέον καταστεί σαφές το γεγονός ότι η δυναμική του τομέα είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες που υποστηρίζουν, με απτά αποτελέσματα, την προσπάθεια της χώρας για επανεκκίνηση και ανάπτυξη. Φέτος, ξεπεράσαμε τα 17,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και τα 11,5 δισ. ευρώ εσόδων, τα οποία μαζί με εκείνα της κρουαζιέρας φτάνουν τα 12,1-12,2 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η συμβολή του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί στο 17% περίπου, ενώ η απασχόληση στο 19%.

Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα για την τουριστική σεζόν του 2014;                                                                                                                                                       Η φετινή επιτυχία, να ξεπεράσουμε σημαντικά τους στόχους μας, τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα, δείχνει ότι το μέλλον είναι μπροστά μας. Οι πρώτες αναφορές από τις προ-κρατήσεις της Βρετανικής αγοράς δείχνουν 10% αύξηση. Η γερμανική αγορά επίσης ξεκίνησε τις προ-κρατήσεις με θετικό πρόσημο, ενώ ενθαρρυντικές ενδείξεις λαμβάνουμε από όλες σχεδόν τις παραδοσιακές αλλά και τις νέες αγορές. Εφόσον η χώρα παραμείνει σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, προσηλωμένη στους βασικούς στόχους της, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε και νέο έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Ο στόχος του 2014 έχει τεθεί στα 18 εκατ. διεθνών αφίξεων και 13 δισ. Ευρώ εσόδων.

Σε ομιλία σας πρόσφατα τονίσατε πως απαιτείται ένα σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.  Ποιές είναι οι παρενέργειες από την απουσία του;                                                                                                                                                              Σύμφωνα με την μελέτη Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021: ο Οδικός Χάρτης Υλοποίησης, που εκπόνησε η McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΤΕ, τα επόμενα 8-10 χρόνια, oι διεθνείς επισκέπτες μπορούν να φτάσουν τα 22-24 εκατ., με παράλληλη αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι στα 800 Ευρώ. Τότε, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα είναι 45- 48 δισ. Ευρώ (20% – 21% του ΑΕΠ) και περίπου 1 εκατ. θέσεις εργασίας (επιπλέον 300.000 θέσεις εργασίας από σήμερα). Για την επίτευξη αυτών των στόχων όμως θα χρειαστεί αύξηση των μέσων ετησίων επιπέδων επενδύσεων κατά περίπου 3,3 δισ. Ευρώ ανά έτος, για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Όμως ιδιωτικές επενδύσεις τέτοιας κλίμακας (22 δις Ευρώ σε μία επταετία), δεν πρόκειται να έρθουν με αυτόματο πιλότο. Απαιτείται σειρά παρεμβάσεων με σημαντικότερες, την θεσμοθέτηση ενός σταθερού και ελκυστικού φορολογικού πλαισίου, την αναστόχευση του επενδυτικού νόμου και την ενεργοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην κατεύθυνση χρηματοδότησης των βιώσιμών και υγιών τουριστικών επιχειρήσεων. Στα φορολογικό πλαίσιο η απόφαση διατήρησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, είναι ένα ιδιαίτερα θετικό πρώτο βήμα. Πρέπει να ακολουθήσουν μειώσεις ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο και την ακτοπλοΐα.

- Διαφήμιση -

Πώς εκτιμάτε την πρόταση  του ΙΟΒΕ για flat tax 20%;                                                                                                                                                                        Η πρόσφατη πρόταση του ΙΟΒΕ για flat tax 20%, θα αποτελούσε ένα μεγάλο άλμα. Ακόμη σημαντικότερο είναι να κατοχυρωθεί νομικά ή συνταγματικά, ότι το νέο πλαίσιο δεν θα αλλάξει για μία πενταετία. Ο επενδυτικός νόμος πρέπει να στοχεύσει σε νέες ποιοτικότερες επενδύσεις η την αναβάθμιση υφισταμένων ώστε να δημιουργείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες οφείλουν να επαναχρηματοδοτήσουν το ταχύτερο, με ελκυστικούς όρους, ένα εξωστρεφή τομέα με μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και προοπτικές όπως ο τουρισμός. Το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει και μακρά σειρά συγκεκριμένων στοχευμένων δράσεων και μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, τα οποία θα επιδιωχθεί να υιοθετηθούν από τα αρμόδια Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δείτε τη συνέχεια στην εφημερίδα Δημοκρατική

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.