Thursday, April 18, 2024
18.8 C
Rhodes
HomeΡόδοςΥπέρ της διατήρησης αυτονομίας των Λιμενικών Ταμείων στην πρώτη συνεδρίαση του νέου...

Υπέρ της διατήρησης αυτονομίας των Λιμενικών Ταμείων στην πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ στη Σύρο

- Διαφήμιση -

Η σύμπνοια στις τάξεις των αιρετών, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου στη διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων του νησιωτικού χώρου, η απόλυτη συμφωνία τους στη διατήρηση της αυτονομίας των Λιμενικών Ταμείων και η αντίθεση όλων στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, που αμφισβητούν κεκτημένα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία στην πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σύρο, υπό τον Πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο. Παρόντες ήσαν οι αντιδήμαρχοι Ρόδου και μέλη του δ.σ κύριοι Γιώργος Πόκκιας και Δώρος Κωνσταντίνου και ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Αντώνης Γιαννικουρής.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και το μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης.

Αποφασισμένα να διατηρήσουν με κάθε τρόπο την αυτονομία των Λιμενικών Ταμείων και να διεκδικήσουν την νομιμοποίηση ατελώς, των υφισταμένων λιμενικών εγκαταστάσεων για τους δήμους, φέρονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση τους στη δημιουργία ενός περιφερειακού φορέα διαχείρισης των λιμανιών, καθώς και στην απόφαση 4150 για την ένταξη τους στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Υπογράμμισαν μάλιστα και τη θέση της ΚΕΔΕ που λαμβάνει υπ΄ όψιν τις απόψεις, προτάσεις και θέσεις των δήμων στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Οι ομόφωνες αποφάσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου στα σημαντικά θέματα της έγκρισης του προϋπολογισμού για το έτος 2015, ύψους 420.000 ευρώ και του προγραμματισμού δράσης της ΠΕΔ για την ίδια χρονιά, κυρίως όμως σε ότι αφορά τη διαχείριση των λιμένων, έδωσαν το στίγμα για το πώς θα πορευθεί εφεξής η ΠΕΔ, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει το νησιωτικό σύμπλεγμα των 48 νησιών, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

- Διαφήμιση -

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα να αρθούν, στο μέτρο του εφικτού, οι αρνητικές συνέπειες που έχει η οικονομική κρίση στο Νότιο Αιγαίο, κυρίως στα μικρά νησιά, κινήθηκε η συζήτηση και ελήφθησαν αποφάσεις για το διοικητικό πλαίσιο λειτουργίας της ΠΕΠ και το θέμα της υποστελέχωσης των μικρών δήμων.

Τέθηκαν επίσης προς συζήτηση το θέμα της παραχώρησης των αεροδρομίων σε ιδιώτες, με τις ιδιωτικοποιήσεις προ των πυλών, ο καθαρισμός και η αστυνόμευση ρεμάτων, καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα, που απασχολούν τους κατοίκους των νησιών μας.

Ταυτόχρονα ορίσθηκαν και τα 7μελή τοπικά παραρτήματα Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Σε ότι αφορά το παράρτημα Δωδεκανήσου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και μέλη οι : δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Γαλουζής, Λέρου Μιχάλης Κόλιας, Καρπάθου Ηλίας Λάμπρος, Αστυπάλαιας Πανορμίτης Κονταράτος και ο αντιδήμαρχος Ρόδου Δώρος Κωνσταντίνου.

Ορίσθηκαν επίσης εκπρόσωποι σε όλα τα όργανα που συμμετέχει η ΠΕΔ (ΑΝΔΩ, ΚΕΚ Γεννηματάς, ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και άλλα).

Την ομοφωνία στις αποφάσεις εξήρε στην τοποθέτηση του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία, τη διατήρηση των κεκτημένων, στον κοινό σκοπό και αγώνα και την εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της δρομολόγησης λύσεων για τα σημαντικά ζητήματα της νησιωτικής μας περιοχής.

«Η ενότητα, η συνεργασία και το ισχυρό διοικητικό πλαίσιο λειτουργίας της ΠΕΔ θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου μας, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη των νησιών. Αποτελεί μονόδρομο για όλους εμάς τους αιρετούς, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ο αγώνας για την ομογενοποίηση του χώρου και την χάραξη νησιωτικής πολιτικής, που θα διεκδικεί από την κεντρική εξουσία τη διευθέτηση και επίλυση χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τους κατοίκους των νησιών» επεσήμανε ο κ. Χατζηδιάκος.

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.