Thursday, April 25, 2024
19.3 C
Rhodes
HomeΔιάφοραΛωτόςValia Calda – Δύο Ροδίτες κατακτούν τη μουσική σκηνή του Λονδίνου

Valia Calda – Δύο Ροδίτες κατακτούν τη μουσική σκηνή του Λονδίνου

- Διαφήμιση -

Έχουν άποψη, έμπνευση κι ένα ιδιαίτερο στυλ που τους κάνει αναγνωρίσιμους. Μόλις κυκλοφόρησε η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με στοιχεία από την ελληνική μουσική παράδοση, τους ρυθμούς των Βαλκανίων και τη σύγχρονη τζαζ. Δυνατά, ταξιδιάρικα, έντονα κομμάτια που υπόσχονται πολλά για το μέλλον του μουσικού σχήματος “Valia Calda”. Δημιουργοί του δύο νεαρά αδέλφια, ο Θοδωρής και ο Νίκος Ζιάρκας, που άνοιξαν τα φτερά τους στην απαιτητική βρετανική μουσική σκηνή και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, χωρίς όμως να ξεχνούν την πατρίδα τους απ’ όπου ξεκίνησαν όλα: τη Ρόδο. Συναντήσαμε τον Θοδωρή Ζιάρκα και κουβεντιάσαμε μαζί του εφ΄όλης της ύλης.

Καταρχήν τι σημαίνει Valia Calda και γιατί ονομάσατε έτσι το συγκρότημα;
Η καταγωγή του πατέρα μας είναι από τα Γιάννενα. Στα βλάχικα σημαίνει «ζεστή κοιλάδα». Το διαλέξαμε γιατί μας αντιπροσωπεύει και γιατί προφέρεται εύκολα στ’ αγγλικά.

Από πότε ασχολείστε με τη μουσική;
Από μικροί, από το μουσικό σχολείο, όπου ο αδελφός μου έμαθε αρχικά κιθάρα – μετά ασχοληθήκαμε με ροκ, στη συνέχεια με πανκ, με τον Άσιμο κλπ. Εμένα μου άρεσε το κοντραμπάσο. Τώρα ασχολούμαι και με τα οργανωτικά μας θέματα.

Πόσα και ποια είναι τα μέλη του συγκροτήματος;
Είμαστε πέντε μουσικοί – δύο έλληνες, εγώ που παίζω κοντραμπάσο κι ο αδελφός μου Νίκος που παίζει κιθάρα, ούτι και ηλεκτρονικά, δύο άγγλοι, ο Rob Milne (μπάσο κλαρινέτο/ κλαρινέτο/φλάουτο) κι ο Sam Warner (τρομπέτα & φιλικόρνο) κι ο Πορτογαλέζος Gaspar Sena (τύμπανα).

- Διαφήμιση -

Πώς συνδεθήκατε μουσικά και πότε ξεκινήσατε σα συγκρότημα;
Ξεκινήσαμε το Νοέμβριο του 2012 με εφαλτήριο το ενδιαφέρον μας για τη σύνθεση μουσικού υλικού επηρεασμένου από την ελληνική παράδοση και από πολλά άλλα είδη. Συνδεθήκαμε μέσα από το φίλτρο μας. Η διαφορετική μουσική κουλτούρα του καθενός κάνει ενδιαφέρουσα τη συνύπαρξή μας επί σκηνής.

Τι μουσική παίζετε;
Συνδυάζουμε μεσογειακούς ήχους, avant garde jazz, τους σύνθετους ρυθμούς των Βαλκανίων και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Καταλήξαμε εκεί λόγω της ανάμιξής μας από μικρή ηλικία με την ελληνική παραδοσιακή μουσική μαζί με το μετέπειτα ενδιαφέρον μας για τη σύγχρονη μουσική.

Πότε και πού κάνατε την πρώτη σας εμφάνιση;
Τον Μάϊο του ’13 παίξαμε στο μικρό καφέ μιας κολλεκτίβας, όπου για 3-4 μήνες κάναμε αρκετές βραδιές καινούργιας μουσικής. Επίσης μας κάλεσαν και δώσαμε μια συναυλία στο Royal Albert Hall του Λονδίνου στο πλαίσιο συναυλιών του BBC Proms, η οποία ηχογραφήθηκε και αναμεταδόθηκε από το BBC Radio 3.

Τι σημαίνει καινούργια μουσική;
Είναι μουσική κυρίως γύρω από τη τζαζ (όχι όμως κλασική τζαζ) και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Υπάρχει περισσότερη ελευθερία, η σύνθεση παίρνει άλλη μορφή. Πατάμε σε κάποιες κύριες μελωδίες αρχικά και μετά το γυρίζουμε σε ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Είναι πρόκληση και γι’ αυτό μας αρέσει τόσο πολύ. Πάντα αλλάζει, ξεκινάει από κάπου και καταλήγει αλλού. Ρίσκο δεν υπάρχει, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ακόμα και το λάθος, την ώρα του αυτοσχεδιασμού, μπορεί να ακουστεί σωστό. Είναι το feeling που μετράει, η ελευθερία της έκφρασης. Η ποικιλομορφία της ρυθμικής γλώσσας, των αυτοσχεδιασμών, και των ήχων, καθώς και οι πειραματικές διασκευές Ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών αποτελούν το μουσικό μας υλικό. Κάθε μέλος προσεγγίζει αυτό το υλικό με ιδιαίτερη δημιουργικότητα διευρύνοντας τις ηχητικές δυνατότητες και την εξέλιξη του σχήματος.

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.