Saturday, April 20, 2024
18.2 C
Rhodes
HomeΡόδοςΟικονομίαΠραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. – Μεγάλη...

Πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. – Μεγάλη η προσφορά της εταιρείας στα Δωδεκάνησα.

- Διαφήμιση -

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30-6-2015 η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. Η πολυμετοχική Αναπτυξιακή εταιρεία του νομού, έκλεισε φέτος 22 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς μέσω των έργων της στα Δωδεκάνησα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναλυτική αναφορά στα προγράμματα που διαχειρίζεται η εταιρεία καθώς και στην τεχνική υποστήριξη που παρέχει στους μικρούς ΟΤΑ του νομού.  Περιληπτικά, πέρα από τις λοιπές δραστηριότητες – ιδιαίτερα σημαντικές – της εταιρείας (π.χ. στήριξη ανέργων, Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαίου Πολίτη, άλλες διάφορες άυλες ενέργειες, στήριξη ΟΤΑ): Πάνω από 100 επενδύσεις μικρές και μεγάλες, κυρίως στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υλοποιούνται σε όλα τα νησιά μας. Έργα με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 20 εκ. €, τονώνουν – λόγω ΑΝΔΩ – την Τοπική Οικονομία των Νησιών μας και δίνουν πραγματική ανάπτυξη στα Δωδεκάνησα.

Ενημέρωση για τις τελευταίες προκηρύξεις των προγραμμάτων της ΑΝΔΩ ΑΕ:

Έληξε στις 7-5-2015 η τελευταία πρόσκληση για ιδιωτικά έργα στο πρόγραμμα LEADER Αλιείας. Η πρώτη φάση της αξιολόγησης έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται να εκδοθούν οι  αποφάσεις ένταξης μέσα στον Ιούλιο. Τα υπό ένταξη επενδυτικά σχέδια είναι 21, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,5 εκ. ευρώ.

Έληξε στις 3-7-2015 η τελευταία πρόσκληση για δημόσια και ιδιωτικά έργα στο πρόγραμμα LEADER Αγροτικής Ανάπτυξης. Υποβλήθηκαν 19 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2,6 εκ. ευρώ. Έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση και αναμένονται οι εντάξεις μέσα στον Αύγουστο.

- Διαφήμιση -

Τέλος, δόθηκε παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτημάτων για την ένταξη ανέργων και αγροτών στο πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ μέχρι Παρασκευή 17-7-2015. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο www.ando.gr και στο 2241075323 (εσ. 29).

Για την ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε.

Η Πρόεδρος

Βασιλική Παπαδημητρίου – Ξεπαπαδάκη

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΤΑ  A.E.

- Διαφήμιση -

ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014

(αποστολή στα ΜΜΕ)

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (ΑΝ.ΔΩ Α.Ε.), η πολυμετοχική Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων του νομού μας, το έτος 2014 συμπλήρωσε 21 χρόνια λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού συνέχισε τη σημαντική δράση των προηγούμενων χρόνων, μέσα στα πλαίσια και τους στόχους που είχαν τεθεί από την έναρξη της λειτουργίας της, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης. Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο οικονομικός απολογισμός κλείνει με κέρδη παρά το γενικότερο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας και των μεγάλων καθυστερήσεων στις χρηματοροές από τα συνεργαζόμενα Υπουργεία και τους λοιπούς φορείς – «πελάτες» της εταιρείας.

Η εταιρεία διαθέτει υποδομές (ιδιόκτητο κτίριο), σύγχρονο εξοπλισμό και είναι πλήρως στελεχωμένη από έμπειρο προσωπικό με αποτέλεσμα να λειτουργεί άρτια σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται. Διαθέτει Διαχειριστική Επάρκεια Δικαιούχων ΕΣΠΑ και εφαρμόζει το Σύστημα Ποιότητος ISO 9001:2008.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας κατά το 2014 αναφέρονται λεπτομερώς και κατά τομέα στη συνέχεια:

1) ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

- Διαφήμιση -

Η στελέχωση της εταιρείας σε μόνιμο προσωπικό και σε συνεργάτες με συμβάσεις μίσθωσης έργου, ανήλθε μέσα στο 2014, σε (13) άτομα (5 μόνιμα και 8 συνεργάτες) που στελεχώνουν τα κάτωθι τμήματα:

 • Διεύθυνση: 1 άτομο
 • Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης ΟΤΑ και μελετών: 3 άτομα (Πολιτικοί Μηχανικοί)
 • Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: 5 άτομα (Γεωπόνοι, Οικονομολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί) – ένας Πολιτικός Μηχανικός στο Γραφείο Καλύμνου
 • Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης – Λογιστήριο: 2 άτομα (Οικονομολόγοι)
 • Τμήμα Πληροφορικής και Μηχανογράφησης: 1 άτομο,
 • Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης: 1 άτομο

2) ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Ο.Τ.Α.

 • ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΚΡΩΝ ΟΤΑ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΔ ΑΕ

Η ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. στο πλαίσιο Ανοιχτής Πρόσκλησης της ΜΟΔ. Α.Ε., υπέβαλε και εγκρίθηκαν για λογαριασμό των Δήμων Αστυπάλαιας, Σύμης, Νισύρου και Λειψών  προτάσεις για την ένταξη των Δήμων στο πρόγραμμα για την παροχή τεχνικής υποστήριξης. Οι Δήμοι αυτοί εξασφάλισαν από 50 χιλ. ευρώ για μελέτες ενώ η ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. ανέλαβε την τεχνική υποστήριξή τους.

 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 12-12-2012 (είχε εγκριθεί με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατ’ αρχήν στις 30-10-2012), τελικά ενεργοποιήθηκε (μετά από την τροποποίησή της) στις 15-11-2013. Μέσα στο έτος 2014 υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του έργου. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες που προβλέπονται από τη σύμβαση αφορούν τους Δήμους Αστυπάλαιας, Πάτμου, Αγαθονησίου, Λειψών, Χάλκης, Τήλου, Νισύρου, Κάσου, Σύμης, Μεγίστης και είναι αναλυτικά:

 1. Σύνταξη και αποστολή ενημερωτικού δελτίου σε εβδομαδιαία βάση προς τους Δήμους σχετικά με τις Προκηρύξεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος (εξειδίκευση, αποκωδικοποίηση, απλούστευση, αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες)
 2. Συνεργασία με τους Δήμους για πλήρη και διαρκή ενημέρωση σχετικά με τη πορεία του ΕΣΠΑ και άλλων Προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 3. Συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους ΟΤΑ για κατάρτιση προγραμματισμού υποβολής προτάσεων έργων για ένταξη.
 4. Αποτύπωση ωριμότητας προτεινόμενων έργων
 5. Σύνταξη Τεχνικών Δελτίων Έργων των ενδιαφερόμενων Δήμων με επακριβή προσδιορισμό του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων
 6. Κατάρτιση του χρονικού προγραμματισμού υλοποίησης των έργων
 7. Υποβοήθηση στο στάδιο προετοιμασίας φακέλου υποβολής των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΕΠΑΑ, κλπ) (επίσπευση διαδικασιών, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις, έλεγχος μελετών, συμμετοχή σε τεχνικές συσκέψεις, συμπλήρωση εγγράφων και πινάκων φακέλου, σύνταξη φακέλων υποβολής).
 8. Υποβοήθηση στο στάδιο ωρίμανσης των έργων των Δήμων, σύνταξη φακέλων έργου (αυτοψία στο χώρο του έργου, αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης, συλλογή δεδομένων, τεχνική περιγραφή, σκοπιμότητα του έργου, εκτίμηση αμοιβών, προϋπολογισμού και κατηγοριών μελετών).
 9. Έλεγχος τευχών δημοπράτησης (Τιμολόγιο, Προϋπολογισμός, Έντυπο Προσφοράς, Ειδική / Γενική και Τεχνική Συγγραφή Υποχρεώσεων, Διακήρυξη, περίληψη Διακήρυξης, Σχέδιο και Φάκελος Ασφάλειας Υγιεινής), επικαιροποίηση, συμπλήρωση ή επανασύνταξη τους όπου απαιτείται.
 10. Υποβοήθηση στην διενέργεια διαγωνισμού ανάθεσης– εκτέλεσης των έργων των Δήμων.
 11. Παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων (επίσπευση διαδικασιών, αδειοδοτήσεις, έγκαιρος εντοπισμός προβλημάτων που ενδέχεται να παρουσιαστούν και επίλυση τους, συμπλήρωση Δελτίων Δήλωσης Δαπανών, τροποποιημένων Τεχνικών Δελτίων και ενημέρωση Διαχειριστικής Αρχής).
 12. Τυποποίηση και υπόδειξη τήρησης Φακέλων των Έργων των Δήμων
 13. Διαχείριση πλατφόρμας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τα υπό παρακολούθηση έργα.

Αναλυτικά, για λογαριασμό των μικρών Δήμων του Νομού: Έχουν αποσταλεί 68 Ενημερωτικά Δελτία (19 Προσκλήσεις, 20 Πορείας ΕΣΠΑ, 29 Γενικές Ενημερώσεις), έχουν πραγματοποιηθεί επιτόπιες αυτοψίες σε 9 νησιά για ένταξη προτεινόμενων έργων σε προγράμματα και έχουν καταρτισθεί οι αντίστοιχοι προγραμματισμοί ωρίμανσης έργων/δράσεων. Έχουν συνταχθεί και υποβληθεί φάκελοι προτάσεων για τέσσερις μικρούς Δήμους για ένταξη στο ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση για τους Δήμους Λειψών, Σύμης, Κάσου, Αγαθονησίου) ενώ έχουν συνταχθεί και υποβληθεί έξι (6) Φάκελοι Έργων (4 για την Κάσο, ένας για την Αστυπάλαια και ένας για την Τήλο). Μετά από αίτημα του Δήμου Πάτμου, έγινε επικαιροποίηση της μελέτης: Αποχέτευση Γροίκου. Έχουν υποβληθεί 5 φάκελοι για ένταξη και χρηματοδότηση από το μέτρο 321 του ΠΑΑ: ένας για τον Δήμο Αστυπάλαιας (490 χιλ. €), 2 για τον Δήμο Τήλου (750 χιλ. €), ένας για τον Δήμο Χάλκης (490 χιλ. €) και ένας για τον Δήμο Νισύρου (350 χιλ. €). Από την Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης έχουν εγκριθεί μέχρι τις 31-12-2014 τέσσερα πρακτικά πιστοποίησης (παραδοτέα) των μέχρι σήμερα πεπραγμένων που αντιστοιχούν σε δαπάνη 97.100,00 € από το σύνολο των  130.000,00 € της σύμβασης (75% απορρόφηση). Από το περιφερειακό συμβούλιο (18-11-14) αποφασίσθηκε η παράταση της ημερομηνίας ολοκλήρωσης της σύμβασης, μέχρι τις 30-6-2015.

 

3) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 • ΑΞΟΝΑΣ 3 ΤΟΥ ΠΑΑ 2007 – 2013 (ΠΡΩΗΝ Ο.Π.Α.Α.Χ)

Το έργο υλοποιείται από την Κοινοπραξία Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων που λειτουργεί ως Υποστηρικτικός Μηχανισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η σύμβαση για την ανάθεση του έργου από το Υπουργείο υπεγράφη τον Ιούλιο 2012. Στα Δωδεκάνησα υλοποιούνται περίπου 39 έργα προϋπολογισμού 10.000.000 € στις περιοχές εφαρμογής του Άξονα 3 του ΠΑΑ (Δ.Ε. Αταβύρου, Καμείρου, Νότιας Ρόδου και τα νησιά Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Τήλος, Μεγίστη, Σύμη). Μέσα στο 2014, πραγματοποιήθηκαν πιστοποιήσεις σε 19 έργα ποσού δημόσιας δαπάνης 923 χιλ. ευρώ. Από την αρχή του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί 59 πιστοποιήσεις σε 37 έργα δημόσιας δαπάνης 2,67 εκ. ευρώ.

 • ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΞΟΝΑ 4 (LEADER) ΤΟΥ ΠΑΑ 2007 – 2013

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 44 ενταγμένα έργα με προϋπολογισμό 7.300.000€ υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης (Δ.Ε. Καλλιθέας, Πεταλούδων, Αφάντου, Αρχαγγέλου, Λινδίων, στην Κω, οι Δ.Ε. Ηρακλειδών και Δικαίου και τα νησιά των Δήμων: Αγαθονησίου,  Λειψών, Λέρου και Πάτμου). Δεκαπέντε από αυτά τα έργα προϋπολογισμού 1,8 εκ. εντάχθηκαν μέσα στο 2014 στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης. Λόγω της πολύ καλής πορείας υλοποίησης του τοπικού προγράμματος, μετά την πρόσθετη κατανομή δημόσιας δαπάνης 815 χιλ. ευρώ το 2013, με απόφαση του Υπουργείου εγκρίθηκε και νέα, 2η πρόσθετη κατανομή, ποσού δημόσιας δαπάνης 500 χιλ. ευρώ (Νοέμβριος 2014). Ποσά από την πρόσθετη κατανομή, από τις εκπτώσεις δημοσίων έργων και από απεντάξεις έργων θα προκηρυχθούν άμεσα ώστε το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος (31-12-2015).

 • ΑΞΟΝΑΣ 4 ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ 2007 – 2013 (LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ) (περιοχή εφαρμογής: Δήμος Καλυμνίων)

Μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις, το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχουν ενταχθεί 7 δημόσια έργα του Δήμου Καλύμνου με προϋπολογισμό 1.100.000€ και 18 ιδιωτικά έργα προϋπολογισμού περίπου 1.900.000€. Τα πέντε από αυτά εντάχθηκαν μέσα στο 2014 ενώ άμεσα θα πραγματοποιηθούν νέες προσκλήσεις για τα ιδιωτικά έργα ώστε το σύνολο των διατιθέμενων πόρων να δεσμευθούν και να ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι το τέλος του 2015. Μέσα στο 2014 πραγματοποιήθηκαν 14 πιστοποιήσεις και πληρωμές ποσού δημόσιας δαπάνης περίπου 250 χιλ. ευρώ.

 • ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ EUROPE DIRECT

Το 2014 συνεχίστηκε η λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης του Ευρωπαίου Πολίτη EUROPE DIRECT με φορέα φιλοξενίας την ΑΝΔΩ στο πλαίσιο της νέας σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έτη 2013-2017. Μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκε πλήθος δράσεων βάσει του εγκεκριμένου σχεδίου δράσης του 2014, με ιδιαίτερη έμφαση στις επισκέψεις ενημέρωσης και συμμετοχής στις δράσεις σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του κέντρου στη δημοσιοποίηση των Ευρωεκλογών του 2014. Ενδεικτικά, το Κέντρο συμμετείχε:  στο τριήμερο για την Ευρώπη την Επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, στην ενημερωτική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον επίτροπο κ. Johennes Hann, στην ημερίδα «Οι κυρώσεις του Νέου Κώδικα Φορολογίας  Εισοδήματος Νόμος 4174/2013», στην Εκστρατεία Καθαρισμού “Let’s do it”, στην Περιβαλλοντική δράση: Πράσινη αυλή, στην περιβαλλοντική δράση στο αθλητικό κέντρο ”Καλλιπάτειρα”, σε δράσεις τα ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου.

 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΠ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ) – Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ)

Η ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. είναι συντονιστής εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Δωδεκάνησα – Ανάπτυξη – Απασχόληση» μέσω της οποίας υλοποιείται το πρόγραμμα. Μέσα στο 2014 ολοκληρώθηκαν οι περισσότερες δράσεις του προγράμματος. Έγιναν οι 4 καταρτίσεις ανέργων (3 στη Ρόδο και 1 στην Κάλυμνο), η αντίστοιχη συμβουλευτική τους, καθώς και οι απαραίτητες δράσεις δικτύωσης ώστε να προωθηθούν όσοι άνεργοι επιθυμούν σε θέσεις εργασίας. Συνολικά οι ωφελούμενοι άνεργοι είναι 97 οι οποίοι στο σύνολό τους παρακολούθησαν τις καταρτίσεις και τις συμβουλευτικές. Στη σύμπραξη συμμετέχουν υλοποιώντας δράσεις και άλλοι φορείς μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια, η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, το ΚΕΚ Γεννηματάς κ.α. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 440 χιλ. ευρώ και μέσα στο 2014 υλοποιήθηκε το 55% του φυσικού αντικειμένου ενώ η απορρόφηση ανήλθε στο 48% (περίπου 210 χιλ. ευρώ)

 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΠ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ) – Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ)

Η ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. είναι συντονιστής εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης: «Δωδεκανησιακό Δίκτυο Στήριξης της Εργασίας» μέσω της οποίας υλοποιείται το πρόγραμμα. Μέσα στο 2014 ξεκίνησε η υλοποίηση των δράσεων και κυρίως των δράσεων δημοσιότητας του προγράμματος με τη δημιουργία έντυπου υλικού και τη διοργάνωση ημερίδας. Επίσης έγινε και η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος ανέργων με σκοπό να ξεκινήσουν οι καταρτίσεις και οι υπόλοιπες δράσεις κατά τις αρχές του 2015. Στη σύμπραξη συμμετέχουν υλοποιώντας δράσεις και άλλοι φορείς μεταξύ των οποίων η ΔΕΤΑΠ, η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, το ΚΕΚ Γεννηματάς, Δήμος Ρόδου κ.α. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 431 χιλ. ευρώ.

 • ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ: GASTRONOMY NET

Η ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα με συντονιστή την Περιφέρεια, στο έργο με τίτλο: «Ολοκληρωμένες δράσεις για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού μέσω της ανάδειξης της τοπικής διατροφικής παράδοσης, της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και της προώθησης της τοπικής κουζίνας της Δωδεκανήσου και της Κύπρου». Οι δράσεις που ανέλαβε η ΑΝΔΩ ολοκληρώθηκαν εντός χρονοδιαγράμματος τον Δεκέμβριο του 2014. Η απορρόφηση ανήλθε περίπου στο 95% (περίπου 96 χιλ. ευρώ) ενώ το φυσικό αντικείμενο αφορά τη δημιουργία της ιστοσελίδας, τις μελέτες, τον σχεδιασμό και τη σήμανση των Δρόμων Κρασιού της Δωδεκανήσου.

 • ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΠ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020) για την Υποστήριξη και Λειτουργία Περιφερειακού Μηχανισμού Στήριξης ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Η ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. ανέλαβε ως συντονιστής εταίρος την υποβολή πρότασης για την ανάληψη του έργου: Υποστήριξη και Λειτουργία Περιφερειακού Μηχανισμού Στήριξης ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της Πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2014-2020. Δικαιούχος θα είναι η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Κοινωνική Συνεργασία Νοτίου Αιγαίου» που αποτελείται από 14 φορείς από όλο το Νότιο Αιγαίο. Η πρόταση είναι προϋπολογισμού περίπου 1,1 εκ. ευρώ και προβλέπει πλήθος δράσεων για την στήριξη των ΚΟΙΝΣΕΠ, με κυριότερη τη δημιουργία 4 «θερμοκοιτίδων» υποστήριξης των ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλη την Περιφέρεια. Η ΑΝΔΩ προβλέπεται να αναλάβει τον συντονισμό με προϋπολογισμό  110 χιλ. ευρώ. Η αξιολόγηση και η ένταξη του έργου αναμένεται στα μέσα του 2015.

4) ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Το τμήμα πληροφορικής κατά το έτος 2014 είχε τις παρακάτω δραστηριότητες:

 • Υποστήριξη σε υπηρεσίες μηχανογράφησης σε όλα τα τμήματα της εταιρείας,
 • Δημιουργία νέας ιστοσελίδας (www.ando.gr) για τις δραστηριότητες και τα νέα της εταιρείας, σε νέο φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον
 • Περιοδική ενημέρωση ιστοσελίδας της εταιρείας σε εβδομαδιαία βάση όσον αφορά στοιχεία του ΕΟΤ και όποτε χρειάζεται σύμφωνα με τις εξελίξεις και τη πρόοδο των δραστηριοτήτων της εταιρείας
 • Για πρώτη φορά ξεκίνησε η παρουσία της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα στο facebook. Δημιουργήθηκε σελίδα (page) στο www.facebook.com/anaptixiaki και ενημερώνεται καθημερινά με όλα τα νέα και τις δραστηριότητες της εταιρείας. Να υπενθυμίσουμε ότι λειτουργεί και σελίδα για το Κέντρο ΕuropeDirect στο www.facebook.com/edicrhodos. 

5) ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ανεξάρτητα από τις δυσμενείς συγκυρίες, με όλα όσα αναφέραμε ανωτέρω αποδεικνύεται ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα στελεχιακό δυναμικό με μοναδικές γνώσεις και δυνατότητες και υλοποιεί δράσεις που θα ήταν αμφίβολο εάν άλλος φορέας του Νομού θα είχε την δυνατότητα να το κάνει.

Η εταιρεία έχει καθιερωθεί ως ένας αξιόπιστος φορέας ανάπτυξης και συνεργάτης σε όλα τα επίπεδα Δημόσιας Διοίκησης (Υπουργεία, κ.λ.π.) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού (Ο.Τ.Α., Π.Ν.Α), καθώς και Επιστημονικών και Ιδιωτικών φορέων (Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, επενδυτές κ.λ.π.). Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η ΑΝΔΩ προσκλήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην συνάντηση με στελέχη της TASK FORCE για το μέλλον της Αγροτικής Ανάπτυξης ως μοναδική εκπρόσωπος των αναπτυξιακών της νησιωτικής Ελλάδας.

Βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, η εταιρεία λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν επιδοτείται από κανένα φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό και καταφέρνει να ανταπεξέρχεται τις δυσκολίες χωρίς δυσμενή αποτελέσματα που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ύπαρξη της.

Στο τομέα της διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, που είναι και η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας, οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Το 2015 είναι το έτος που αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα διεκδικήσουμε. Ήδη με την έκδοση των νέων Κανονισμών της ΕΕ για τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, προβλέπεται η επέκταση των πετυχημένων παραδειγμάτων της προσέγγισης LEADER (ολοκληρωμένες στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης) σε όλα τα ταμεία και με μεγάλους προϋπολογισμούς σε σχέση με τα ισχύοντα.

Σε ότι αφορά την δεύτερη κατηγορία δραστηριοτήτων της εταιρείας που αφορά την στήριξη των ΟΤΑ, αρχίζει και διαφαίνεται το ενδιαφέρον από τους ΟΤΑ (κυρίως τους μικρούς) για τεχνική υποστήριξη από την ΑΝΔΩ. Σε αυτό βεβαίως συνέβαλε και προγραμματική σύμβαση που συνάφθηκε με την ΠΝΑ για την στήριξη των μικρών ΟΤΑ. Ας είναι αυτή μια αρχή ώστε οι μικροί νησιώτικοι ΟΤΑ του νομού μας να μην είναι οι «φτωχοί συγγενείς» στο έντονα ανταγωνιστικό ΕΣΠΑ 2 αλλά ισότιμοι υποψήφιοι δικαιούχοι έργων, με μια δυνατή ΑΝΔΩ που θα τους υποστηρίζει για την επόμενη δεκαετία.

Ανακεφαλαιώνοντας, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πέρα από τις λοιπές δραστηριότητες – ιδιαίτερα σημαντικές – της εταιρείας (π.χ. στήριξη ανέργων, Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαίου Πολίτη, άλλες διάφορες άυλες ενέργειες, στήριξη ΟΤΑ): Πάνω από 100 επενδύσεις μικρές και μεγάλες, κυρίως στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υλοποιούνται σε όλα τα νησιά μας. Έργα με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 20 εκ. €, τονώνουν – λόγω ΑΝΔΩ – την Τοπική Οικονομία των Νησιών μας και δίνουν πραγματική ανάπτυξη στα Δωδεκάνησα.

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.