Sunday, May 26, 2024
20.4 C
Rhodes
HomeΡόδοςΤουρισμόςΠραγματοποιήθηκε χτες η 2η Επιτροπή Τουρισμού 2015

Πραγματοποιήθηκε χτες η 2η Επιτροπή Τουρισμού 2015

- Διαφήμιση -

Συγκλήθηκε χτες, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 10:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η 2η Επιτροπή Τουρισμού 2015.

Στη συνέλευση συμμετείχαν οι εξής:

 • Μαριέττα Παπαβασιλείου Βακιάνη – Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού
 • Μαρίζα Χατζηλαζάρου – Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Απόδημων Ροδίων
 • Βασίλης Μηναΐδης – Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
 • Μιλτιάδης Λογοθέτης – Πρόεδρος Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών Δωδεκανήσου
 • Αγαπητός Ξάνθης – Προϊστάμενος Διεύθυνσης της ΠΥΤ Δωδεκανήσου
 • Ευάγγελος Μουστακάκης – Αντιπρόεδρος Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου
 • Κωνσταντίνος Κατσίβας – Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ρόδου
 • Αλέξης Σεβαστίδης – Μέλος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ρόδου
 • Ιωάννης Κλούβας – Πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου
 • Αναστάσιος Καρούπας – Αντιπρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου
 • Πανταζής Χούλης – Εκπρόσωπος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου
 • Νικόλαος Ράμμος – Εκπρόσωπος Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου
 • Παντελής Καμπουρόπουλος – Εκπρόσωπος Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου
 • Παναγιώτης Τοκούζης – Δημοτικός Σύμβουλος, Εκπρόσωπος Παράταξης «Ροδίων Όραμα»
 • Ευαγγελία Παναή – Δημοτική Σύμβουλος, Εκπρόσωπος παράταξης «Ρόδος Πορεία Ανατροπής»
 • Αικατερίνη Μπιλιά Παπαστεργή – Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος
 • Χρύσα Αδαμοπούλου – Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τουρισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
 • Βεατρίκη Καλλιόπη Σέρβου – Διευθύντρια Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου

defteri-epitropi-tourismou03

Αντικείμενο συζήτησης της 2ης Επιτροπής Τουρισμού ήταν τα εξής θέματα:

- Διαφήμιση -
 • Το πρόγραμμα στήριξης του χειμερινού τουρισμού για την περίοδο 2015 – 2016.
 • Ο Μαθητικός Τουρισμός.
 • Η ανταγωνιστικότητα του Ροδιακού Τουρισμού: Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
 • Τα ισοδύναμα και αντισταθμιστικά μέτρα του Φ.Π.Α. 23%.
 • Η προετοιμασία των εκθέσεων 2015 και 2016.

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Απόδημων Ροδίων κυρία Μαρίζα Χατζηλαζάρου ευχαρίστησε θερμά όσους από τους συμμετέχοντες απέστειλαν προτάσεις σχετικές με τα θέματα της 2ης συνάντησης των μελών της Επιτροπής Τουρισμού. Στη συνέχεια έκανε μία σύντομη αναφορά στα θέματα της συνεδρίασης.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, η κυρία Χατζηλαζάρου ανέφερε ότι η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου διοργάνωσε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 στο Τουριστικό λιμάνι της Ρόδου υποδοχή των δύο πρώτων καταμαράν Aegean Cat και Marmaris Express που μετέφεραν τους πρώτους επιβάτες του προγράμματος στο νησί. Το ίδιο προτίθεται να κάνει και την πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης του προγράμματος, στις Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, η κυρία Χατζηλαζάρου ανέφερε ότι η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου βρίσκεται σε διαδικασία αποστολής επιστολών συνοδευόμενες από έντυπο ενημερωτικό υλικό του Δήμου Ρόδου σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας. Σε πρώτη φάση απεστάλησαν οι πρώτοι διακόσιοι φάκελοι σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Δράμας. Σύμφωνα με την κυρία Χατζηλαζάρου, είναι η δεύτερη χρονιά που επιχειρείται από τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου η επαναφορά των μαθητικών εκδρομών στη Ρόδο στο πλαίσιο της προσπάθειας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί μας. Η κυρία Χατζηλαζάρου αναφέρθηκε επίσης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με φορείς του Τουρισμού όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκαν θέματα που άπτονται του Νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μαθητικές εκδρομές. Μάλιστα τόνισε ότι εστάλη επιστολή από το Δήμαρχο Ρόδου κύριο Φώτη Χατζηδιάκο προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με κοινοποίηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας στην οποία του ζητήθηκε με ενέργειές του να προωθήσει το Μαθητικό Τουρισμό σε προορισμούς εντός της Ελλάδας. Στην προσπάθεια αυτή αρωγός είναι και η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακομακεδόνων ο οποίος ήδη έχει αποστείλει επιστολή  – πρόσκληση στα σχολεία της περιοχής Μακεδονίας – Θράκης. Σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες του νησιού μας επιτεύχθηκαν ειδικές εκπτωτικές τιμές για τους μαθητές στα αεροπορικά εισιτήρια της Aegean Airlines και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της Blue Star Ferries.

Όσον αφορά το τρίτο θέμα, η κυρία Χατζηλαζάρου αναφέρθηκε στη σύσκεψη για τον ποδηλατικό τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΤΕ στην Αθήνα κατά την οποία έγινε ενημέρωση από εμπειρογνώμονες και παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί ήδη στην Αυστρία και τόνισε τη δυναμική του ποδηλατικού τουρισμού. Τέτοιες δράσεις σχεδιάζονται στο επόμενο διάστημα και από τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου.

Σχετικά με το τέταρτο θέμα, η κυρία Χατζηλαζάρου ανέφερε ότι θα αποσταλεί στα Υπουργεία επιστολή η οποία θα εστιάζει στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας του Ροδιακού Τουρισμού. Για το λόγο αυτό πρότεινε τη σύσταση εθελοντικής ομάδας που θα ασχοληθεί με το θέμα.

Σχετικά με το πέμπτο θέμα, η κυρία Χατζηλαζάρου αναφέρθηκε στις εκθέσεις που η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου πρόκειται να συμμετέχει και πρότεινε να εκπροσωπούνται οι φορείς του τουρισμού σε εκθέσεις του ενδιαφέροντός τους ώστε να μειωθεί το κόστος συμμετοχής σε αυτές και ώστε η συμμετοχή του νησιού να είναι περισσότερο ισχυρή.

- Διαφήμιση -

Τέλος, αναφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου και στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου στο πλαίσιό του. Ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής Τουρισμού να καταθέσουν την άποψή τους και τις δικές τους προτάσεις για τα υπό συζήτηση θέματα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κυρία Μαριέττα Παπαβασιλείου Βακιάνη τόνισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς του νησιού ώστε να βοηθηθεί η Ρόδος. Σύμφωνα με την κυρία Παπαβασιλείου Βακιάνη, ο τουρισμός δεν είναι πολιτική και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για να πετυχαίνουμε και ποτέ να μη θεωρούμε κάτι δεδομένο. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στις ενέργειες που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέχρι σήμερα έχει κάνει στο κομμάτι του χειμερινού τουρισμού και διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης σε οποιαδήποτε δράση θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Σε εισήγησή του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών κύριος Μιλτιάδης Λογοθέτης αναφέρθηκε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη Ρόδο. Τόνισε τη σημασία της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, την ευθύνη του οποίου έχουν όλοι οι φορείς του νησιού αλλά και οι κάτοικοί του. Παρόλα αυτά, όταν ο μηχανισμός των τιμών και το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν παρά την ποιοτική του βελτίωση δεν μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη ζήτηση, τότε θα πρέπει να διαφοροποιηθεί το παραδοσιακό προϊόν του ήλιου και της θάλασσας με πρόσθετες υποστηρικτικές παροχές και παράλληλα να ενισχυθεί με την ανάπτυξη άλλων μορφών τουρισμού αξιοποιώντας το νησιωτικό χαρακτήρα του προορισμού, τον πολιτισμό του, το φυσικό περιβάλλον και τις ειδικές υποδομές που προσφέρονται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Τέτοιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι ο θαλάσσιος περιηγητικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός της ιστιοσανίδας και ο πολιτιστικός τουρισμός.

Σε εισήγησή του ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ροδίων Όραμα» κύριος Παναγιώτης Τοκούζης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρόδος ως τουριστικός προορισμός και διατύπωσε την άποψη ότι οι παραφωνίες ακυρώνουν οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για ανάπτυξη και δυστυχώς αποτρέπουν ενδεχόμενες επενδύσεις στις χαρακτηρισμένες τουριστικές περιοχές. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω πρότεινε τη θέσπιση ενός Κανονισμού Λειτουργίας Τουριστικών Περιοχών ο οποίος θα καθορίζει τις υποχρεώσεις του Δήμου και των Δημοτών με στόχο την αισθητική αναβάθμιση συγκεκριμένων και προβεβλημένων τμημάτων του Δήμου Ρόδου.

defteri-epitropi-tourismou02

Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης της ΠΥΤ Δωδεκανήσου κύριος Αγαπητός Ξάνθης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

- Διαφήμιση -
 1. Το Υπουργείο στοχεύει σε μια Οργανική ένταξη του Τουρισμού σε ένα γενικό εθνικό σχεδιασμό ανασυγκρότησης που κινείται στους άξονες: ενίσχυση των υποδομών, άνοιγμα νέων αγορών, εξειδίκευση του ΕΣΠΑ για τον Τουρισμό, ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου και την προώθηση και λειτουργία του συστήματος Δορυφορικού Λογαριασμού Τουρισμού.
 2. Στο ανωτέρω πλαίσιο εξέφρασε τις συμπληρωματικές απόψεις του:
 • Να ενισχυθεί το πρόγραμμα με τους συνταξιούχους από την Αυστρία ή από αλλού.
 • Να ενταχθεί ο χειμερινός τουρισμός στις δράσεις και την επικοινωνία για την επιτυχή έκβαση της Π.Π.Ε. για το 2021.
 • Να καθιερωθεί ένα τέλος διανυκτέρευσης ανά πελάτη για το περιβάλλον και τη Μεσαιωνική Πόλη σε αντιστάθμισμα της απώλειας του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.
 • Να δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο Γραφείο Συνεδρίων για τους χειμερινούς μήνες.
 • Να μειωθούν τα έξοδα προσγείωσης των αεροπλάνων κατά τους χειμερινούς μήνες.
 • Να δημιουργηθεί ένας δημόσιος χώρος – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για την ανάδειξη χειμερινών εκδηλώσεων προσέλκυσης πελατών.
 • Να υπάρξει εξωστρεφής διαφήμιση με τη στήριξη του «Marketing Greece A.E.» και του ΠΡΟ.ΤΟΥΡ.
 • Να υπάρξει συνεννόηση με τους καταστηματάρχες, τους φορείς και τους πολιτιστικούς συλλόγους για τη «λειτουργική εικόνα» της πόλης κατά τους χειμερινούς μήνες.

 

 

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.