Saturday, February 24, 2024
18.2 C
Rhodes
HomeΡόδοςΚοινωνίαΓ. Χατζημάρκος: «Η άσκηση διοίκησης δεν είναι θεωρία και συνθηματολογία… είναι Πράξη»

Γ. Χατζημάρκος: «Η άσκηση διοίκησης δεν είναι θεωρία και συνθηματολογία… είναι Πράξη»

- Διαφήμιση -

“Η σημερινή περιφερειακή αρχή ανέτρεψε παγιωμένες πρακτικές που θέλουν τους πολιτικούς απολογισμούς να υπολείπονται πολύ των προεκλογικών υποσχέσεων, αφού το μετρήσιμο έργο που παρήχθη στην διάρκεια των δεκαεπτά μηνών της θητείας μας, είναι πολλαπλάσιο των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν προεκλογικά από την παράταξή μας”.

Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην απολογιστική ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στην διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα, Τρίτη, στο Ρόδος Παλάς, δίνοντας με τα λόγια αυτά το στίγμα της υπερ-προσπάθειας που κατεβλήθη και του σημαντικού έργου που παρήχθη σε όλους του τομείς αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – αλλά και πέραν αυτών – με την συμπλήρωση 17 μηνών από την ημέρα που η σημερινή περιφερειακή αρχή ανέλαβε καθήκοντα, μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και εχθρικό περιβάλλον που διαμόρφωσαν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, σε όλη τη διάρκεια του 2015:

“Πλεύσαμε σε άγνωστα νερά, επικίνδυνα μόνοι, παλεύοντας για την επιβίωση των νησιών μας μέσα σε ένα τουλάχιστον αφιλόξενο, και συχνά εχθρικό περιβάλλον, και πλεύσαμε με θάρρος, αποφασιστικότητα και χωρίς συμβιβασμούς για τις αξίες για τις οποίες κληθήκαμε από τους νησιώτες συμπατριώτες μας να υπηρετήσουμε.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα της Ευρώπης, το Ανατολικότερο σύνορο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ζισκάρ Ντ΄Εστέν, πληγώθηκε από «φίλους» και «εχθρούς».

- Διαφήμιση -

Η έκρηξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας, η απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η αιφνιδιαστική περικοπή του χρηματοδοτικού πλαισίου ΕΣΠΑ της περιόδου, σε συνδυασμό με την ευρύτερη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας, διαμόρφωσαν το εκρηκτικό περιβάλλον που απείλησε να μετατρέψει DNA της Περιφέρειας μας, τη νησιωτική φύση της, από ευλογία σε κατάρα.

Παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες, στέκομαι σήμερα απέναντι σε εσάς και στους συμπατριώτες μας παρουσιάζοντας έναν απολογισμό δράσης που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί απολογισμό περιόδου “ειρήνης” και “ευημερίας”.

Μείναμε όρθιοι, κάναμε νίκες που είχαμε ανάγκη, διατηρήσαμε την δημιουργικότητα μας, βάλαμε στέρεες βάσεις για τα μελλοντικά μας σχέδια, γιατί δουλέψαμε με πάθος, αφοσίωση και καρδιά πρωταθλητή.

Κινηθήκαμε με γνώμονα το συμφέρον των νησιών μας, στην βάση ενός καλοδουλεμένου δικού μας σχεδίου και με πυξίδα την αλήθεια που υποσχεθήκαμε στους πολίτες και την υπόσχεση αυτή την τηρήσαμε στο ακέραιο …. Ακόμα και όταν αυτό είχε “κόστος”.
Κρατήσαμε την σημαία της ελπίδας ψηλά χωρίς να συμβιβαστούμε στη μιζέρια και την μετριότητα που το περιβάλλον προσπάθησε να μας μεταδώσει.

Προχωρήσαμε στις μάχες που είχαμε να δώσουμε χωρίς να κοιτάμε πίσω, χωρίς να μας περνά από το μυαλό έστω και μια στιγμή να χαλαρώσουμε τον βηματισμό μας.
Η κοινωνία μας, οι νησιώτες μας, το Αιγαίο έχει ανάγκη να πιστέψει, έχει ανάγκη να αναγεννηθεί, έχει ανάγκη να ξαναγράψει ιστορία.

Για αυτό, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη αυτή του Νοτίου Αιγαίου, προχωρήσαμε σε στρατηγικές κινήσεις που σε όλους τους τομείς κινήθηκαν πέρα από τα εθνικά μας σύνορα αφού αποφασίσαμε τη μάχη να τη δώσουμε όχι μόνο στα νησιά μας, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη” ανέφερε.

- Διαφήμιση -

Στην συνέχεια, ο κ. Χατζημάρκος έκανε λεπτομερή αναφορά στο παραχθέν έργο ανά τομέα, με έμφαση στον τουρισμό, με κορυφαία στιγμή την συνεργασία με το CNN, στον πολιτισμό, όπου η εξωστρέφεια έγινε πράξη με την μεταφορά και φιλοξενία στη Ρόδο εκθεμάτων από το Μουσείο του Λούβρου, στον αθλητισμό, με σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, στην παιδεία, τον πρωτογενή τομέα, στην επιχειρηματικότητα, στον εθελοντισμό, στην κοινωνική μέριμνα, στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον στις μεταφορές, στην πολιτική προστασία, στην κατάρτιση.

Το ΕΣΠΑ

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στην απολογιστική ομιλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ήταν η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 καθώς και το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
“Ήταν μια χρονιά που είχαμε να διαχειριστούμε δύο σοβαρά ζητήματα που επηρέασαν την εξέλιξη των έργων του ΕΣΠΑ σε όλη τη χώρα. Πρώτα οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην κίνηση κεφαλαίων επηρέασαν άμεσα τόσο τις πληρωμές από το ΠΔΕ όσο και τους αναδόχους των έργων, οι οποίοι λόγω έλλειψης ρευστότητας ουσιαστικά οδηγήθηκαν σε διακοπή των εργασιών μη μπορώντας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Στη συνέχεια η συμφωνία που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση να κλείσουν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα στο ύψος των κοινοτικών πόρων, με μηδενισμό δηλαδή της εθνικής συμμετοχής, δημιούργησε στο Πρόγραμμά μας μεγάλο χρηματοδοτικό κενό, αφού ουσιαστικά μειώθηκε κατά 50%.

Στην πρώτη περίπτωση οι υπηρεσίες μας σε πλήρη συντονισμό με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας πέτυχαν να διασφαλίσουν ομαλή χρηματοδότηση των έργων με αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αιτήσεις διακοπής εργασιών των αναδόχων λόγω μη πληρωμής τους.

Στη δεύτερη περίπτωση με τις πολιτικές παρεμβάσεις που κάναμε εξασφαλίσαμε δέσμευση στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης για συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων που θα έμεναν εκτός ΕΠ ΚΝΑ έως και την ολοκλήρωσή τους” ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

- Διαφήμιση -

Συνολικά, σήμερα εκτελούνται 111 έργα στις Κυκλάδες με συνολικό π/υ 33.340.894,00 Ευρώ και 218 έργα στη Δωδεκάνησο με συνολικό π/υ 46.898.666,00 Ευρώ. Από αυτά τα έργα, στην εξεταζόμενη περίοδο από 01.09.2014 έως και την 31.12.2015, δημοπρατήθηκαν 34 στις Κυκλάδες και 36 στη Δωδεκάνησο, με συνολικό π/υ 6.754.381,00 Ευρώ και 10.677.000,00 Ευρώ αντίστοιχα ( δηλ. το 21,20% του συνολικού προγράμματος).

Το νέο ΠΕΠ

Παράλληλα, εντός του 2015 ξεκίνησε η υλοποίηση του νέου ΠΕΠ 2014 – 2020. Μέχρι το τέλος του 2015 εκδόθηκαν 6 προσκλήσεις προϋπολογισμού 15,5 εκ. € και εντάχθηκαν 9 πράξεις προϋπολογισμού 14 εκ. €, για τις οποίες υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο αίτημα πληρωμής ποσού 1,1 εκ €. Να σημειωθεί ότι το ΕΠ Νοτίου Αιγαίου ήταν από τα λίγα Επιχειρησιακά Προγράμματα που υπέβαλαν αίτημα πληρωμής το 2015.
Δεδομένου του ότι διατίθενται περιορισμένοι πόροι για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω του Στόχου 2, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην μάχη που θα δοθεί εντός του 2016, προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των πόρων που έχουν διατεθεί στο ΠΕΠ κατά την κατανομή του ποσού που θα προκύψει από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2016, παράλληλα με την προσπάθεια μεγιστοποίησης των πόρων που θα διατεθούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Σημαντικές πρωτοβουλίες

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στη συντήρηση των σχολικών μονάδων των νησιών της Περιφέρειας, στην ενεργοποίηση του θεσμού των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν στο προσεχές διάστημα, στο μεγαλύτερο έργο υποδομής που εκτελέστηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Φράγμα του Γαδουρά, καθώς και σε μια σειρά ιδιαίτερα σημαντικών πρωτοβουλιών όπως η απόφαση για την επιδότηση των θέσεων των ιατρών που υπηρετούν στα νησιά μας με μηνιαία αποζημίωση που θα καταβάλλεται από πόρους της Περιφέρειας, η απόκτηση μόνιμης έδρας στις Βρυξέλλες, σχέδιο και όνειρο δεκαετιών, και η ταυτόχρονη σύναψη συνεργασιών με εξειδικευμένους συνεργάτες και η δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου υδατοδρομίων.

Το προσφυγικό

Ο κ. Χατζημάρκος έκλεισε την ομιλία του με το φλέγον θέμα του προσφυγικού, το μεγάλο σήμερα ζήτημα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη
“Έχουμε επιλέξει στο συγκεκριμένο θέμα να δουλέψουμε με πολύ περισσότερα έργα από λόγια, να δουλέψουμε ψύχραιμα χωρίς υστερικές αντιδράσεις και με πολύ μεγάλο σεβασμό στο φαινόμενο το ίδιο, στις αρχές του ανθρωπισμού που υπηρετούμε με ευλάβεια, του διεθνούς δικαίου που επίσης οφείλουμε να διαφυλάττουμε διαρκώς αφού εμείς είμαστε ο λαός που διαχρονικά το επικαλείται, στις επιπτώσεις που έχει και μπορεί να έχει ακόμα στο μέλλον των νησιών μας, της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης της ίδιας. Από την διαχείριση των ανθρώπινων απωλειών, την δρομολόγηση επιπλέον σκαφών για την μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα μέχρι και την τροπολογία που έδωσε τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να δαπανά νομίμως για την διαχείριση των ροών, αναφέρομαι στο άρθρ. 14 του ν. 4332/2015, η συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι καθοριστική. Της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αποτελεί ένα αξιόπιστο συνομιλητή εντός και εκτός συνόρων και που δουλεύει πάνω σε αυτό το ζήτημα χωρίς προϋποθέσεις και προσωπική ατζέντα. Όποιος δεν καταλαβαίνει την ψύχραιμη και συνετή και στάση μας στο ζήτημα, δεν είναι συνοδοιπόρος μας. Εμείς δεν πρόκειται να επιχειρήσουμε να κτίσουμε καριέρα πάνω σε αυτό”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, υπηρεσιακούς παράγοντες και πολιτικό προσωπικό “για τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έδειξαν ότι μπορεί να φέρει όποιος αγαπά αληθινά αυτό που κάνει. Για την αντοχές που επέδειξαν αλλά και για το ότι αποδείξαμε ότι η άσκηση διοίκησης δεν είναι θεωρία, δεν είναι συνθηματολογία, δεν είναι επικοινωνία .…. είναι Πράξη”.

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.