Sunday, September 24, 2023
28.8 C
Rhodes
HomeΡόδοςΟικονομίαΕπετειακή εκδήλωση για την ενίσχυση της Ελληνορωσικής φιλίας

Επετειακή εκδήλωση για την ενίσχυση της Ελληνορωσικής φιλίας

- Διαφήμιση -

Με πρωτοβουλία του Ροδιακού Συνδέσμου Ελληνορωσικής φιλίας σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, διοργανώθηκε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου επετειακή εκδήλωση για τα 190 χρόνια εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ανέφερε, ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας δημιουργήθηκαν στην βάση της πολιτισμικής εγγύτητας, μέσα από την Ορθοδοξία, την ιστορία, τον διάλογο, την εποικοδομητική συνεργασία». Τα κράτη μας συνέχισε, «με κοινές προσπάθειες, επιδιώκουν την πρόοδο σε πολλούς τομείς, που έχουν σχέση με τον τουρισμό, τις επενδύσεις, την ενέργεια, το εμπόριο και έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη αμοιβαίων δεσμών, που έχουν σχέση με τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Οι ενέργειες αυτές ευνοούν τον εμπλουτισμό των ρωσο – ελληνικών σχέσεων με νέο περιεχόμενο.»

Στην βάση αυτή συνέχισε ο Δήμαρχος Ρόδου, «ο ρόλος των Ελληνορωσικών Συνδέσμων, είναι καθοριστικός. Η ανάπτυξη της φιλίας, η διεξαγωγή εκδηλώσεων, αφιερωμένων στις επετειακές ημερομηνίες της ιστορίας και των ρωσο – ελληνικών σχέσεων και η υποστήριξη των επαφών μεταξύ των εκπροσώπων παραγωγικών φορέων τονώνουν την ανάπτυξη των σχέσεων των Κρατών μας. Οι δεσμοί των δύο λαών Ελλάδας και Ρωσίας είναι πολύ δυνατοί και δεν είναι απόρροια μόνο της κοινής μας θρησκείας, της αδιαμφισβήτητης αμοιβαίας κατανόησης και αλληλοϋποστήριξης της εκάστοτε χρονικής συγκυρίας αλλά τοποθετείται στο πλαίσιο της βαθιάς και ειλικρινούς διάθεσης των δύο λαών να αλληλεπιδράσουν πολιτιστικά.»

 

- Διαφήμιση -

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ  Κύριλλος, ο Β΄ Γραμματέας και Επικεφαλής του τμήματος πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδας κ. Φεόντορ Καλαϊντοβ, ο εκπρόσωπος της 95 ΑΔΤΕ Επιτελάρχης Συνταγματάρχης (ΠΒ) κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος του Ροδιακού Συνδέσμου Ελληνορωσικής φιλίας και συνεργασίας Συνταγματάρχης εν αποστρατεία κ. Παναγιώτης Κουτσιαράς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μανδρακός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηϊωάννου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ.Μαρίζα Χατζηλαζάρου, η τοπική Σύμβουλος, κ.Φωτεινή Καράμπελα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλειος Περίδης, ο Πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης κ.Στέλιος Κιαγιαδάκης, οι κυρίες- εκπρόσωποι του Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «ο Ψηλορείτης», οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Πελοπονησίων «ο Μοριάς», Θεσσαλών και Ρουμελιωτών «η Ρούμελη» και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν: H Φιλαρμονική Oρχήστρα του Δήμου Ρόδου με την απόδοση των Εθνικών ‘Υμνων της Ελλάδος και της Ρωσίας και μουσικές εκτελέσεις από το κλασσικό ρεπερτόριο Ελλήνων συνθετών, Γιάννη Μαρκόπουλο, Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη και ακολούθησαν μουσικές ερμηνείες από τις διεθνούς φήμης Κυρίες Αλμπίνα Ζαχαριάδου contralto και Ειρήνα Βαλεντίνοβα Καρπούχινα (Συνθέτη και Ενορχηστρωτή). Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Ρωσικό χορευτικό συγκρότημα Μπεριόζκα, τον ΄Ομιλο Βρακοφόρων Κρήτης, το Λύκειο Ελληνίδων και από τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων Πελοποννησίων «ο Μοριάς», Θεσσαλών και Ρουμελιωτών «η Ρούμελη».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αμοιβαίες υποσχέσεις των εκπροσώπων του Δήμου και του Ροδιακού Συνδέσμου Ελληνορωσικής φιλίας για την ενίσχυση της φιλίας με τον Ρωσικό λαό και τις αξιοποίησης κάθε δυνατότητας, για την επίτευξη του κοινού στόχου. Της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της προώθησης της συνεργασίας στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στις επενδύσεις.

- Διαφήμιση -

Leave a Reply

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις