Sunday, September 24, 2023
32.1 C
Rhodes
HomeΕκδηλώσειςΓια τον άνθρωποΣυμμετοχή του δημάρχου στην εκδήλωση της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ασκληπιάδες»

Συμμετοχή του δημάρχου στην εκδήλωση της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ασκληπιάδες»

- Διαφήμιση -

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ασκληπιάδες» με την στήριξη του πρακτορείου τουρισμού Gem Travel και την Dingo, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη, συμμετείχε ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου και τον αντιδήμαρχο ανάπτυξης και γραμματέα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Πόκκια.

Κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο δήμαρχος, αφού καλωσόρισε τον φίλο της Ρόδου και προσωπικό του φίλο Γιάννη Βαρδακαστάνη, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και ακολούθως στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων επισήμανε. «Μέσα από τις τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων φορέων, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι όλοι συμφωνούμε «φραστικά», ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν ισότιμα δικαιώματα σε όλες τις κοινωνικές εργασιακές καθημερινές δραστηριότητες της ζωής με δικαίωμα πρόσβασης και κινητικότητας σε όλους τους χώρους. Όμως, όταν καλούμαστε να τα εφαρμόσουμε στην πράξη και να συμβάλουμε στην υλοποίησή των δικαιωμάτων αυτών, τότε ο ένας μεταφέρει τις ευθύνες στον άλλο. Υπενθύμισε ότι μέσα από τις δομές και τις προσπάθειες του Μανόλη Ζηδιανάκη ο σύλλογος ΑΜΕΑ αποτέλεσε πρότυπο για την χώρα, με τη δημιουργία των δομών ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, οι οποίες όμως απαξιώθηκαν, όταν με μεταγενέστερη νομοθεσία οι δομές αυτές μετατράπηκαν από δημοτικές σε κρατικές. Αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια που ξεκίνησε μαζί με τον πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη το 2010 για την προσέλευση από τη Γερμανία τουριστών με ειδικές ανάγκες, όμως το πρόγραμμα ατόνησε,  γιατί μεταξύ άλλων στην πόλη της Ρόδου βρέθηκαν μόλις τρία (3) ξενοδοχεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ατόμων αυτών.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδιάκος στην πρόταση του δήμου που υπέβαλε μαζί με την ομοσπονδία και τον κ Βαρδακαστάνη στο πρόγραμμα Intereg για την διαμόρφωση όλων των πεζοδρομίων της πόλης για ΑΜΕΑ το οποίο όμως απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους, για αυτό τώρα σε όλες τις εργολαβίες που εκτελεί ο δήμος Ρόδου σε οδικά έργα και πεζοδρόμια, γίνεται πάντα ρητή πρόβλεψη πρόσβασης ΑΜΕΑ. Αναφέρθηκε στην εργολαβία που ολοκληρώθηκε, παρά τις αντιρρήσεις της αρχαιολογίας της διαμόρφωσης της εισόδου στη μεσαιωνική πόλη από την πύλη D΄Amboise για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο ιστορικό μνημείο και στη νέα εργολαβία που δημοπρατήθηκε πριν 20 ημέρες προϋπολογισμού 700.000 ευρώ για αντίστοιχη διαμόρφωση προσβάσεων ΑΜΕΑ στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας του Μουσείου στην Μεσαιωνική πόλη.

Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν πρόσφατα από τον ίδιο και τον πρόεδρο του ΔΟΠ  Σωτήρη Πετράκη, συνοδεύοντας το κ. Ζηδιανάκη στον αρμόδιο υπουργό και στη Β΄Δ.Υ.Π.Ε. για να εγκριθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ασκληπιάδες» για τη λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με χρηματοδότηση του δήμου Ρόδου, καθώς και την πρόταση της απόκτησης μικρού λεωφορείου ΑΜΕΑ με πόρους της ΠΕΔ, για την μετακίνηση των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, όπως και αυτό που έχουν σήμερα αποκτήθηκε με πόρους της πρώην ΤΕΔΚ και ανανεώθηκε η παραχώρηση του πρόσφατα.

- Διαφήμιση -

Όσον αφορά τις σχολικές δομές και τη λειτουργία του ειδικού σχολείου αναφέρθηκε στην εργολαβία των 240.000 ευρώ με ιδίους πόρους του δήμου για τη διαμόρφωση των χώρων στο σχολικό συγκρότημα των Αγίων Αποστόλων, ωσότου «προχωρήσει» η διαδικασία των ΣΔΙΤ για τα Σχολικά κτίρια μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι μελέτες για την ανέγερση α)Ειδικού Νηπιαγωγείου, β)Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, γ)Ειδικού Γυμνασίου

Ακόμη αναφέρθηκε στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στις παραλίες πλέον των επτά (7) διαμορφωμένων παραλιών για ΑΜΕΑ, ο δήμος Ρόδου πέτυχε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ποσού 164.000 ευρώ για τη δημιουργία πέντε (5) νέων σύγχρονων προσβάσεων για άτομα με προβλήματα κινητικότητας και όρασης σε πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, η οποία βρίσκεται σε φάση προέγκρισης δημοπράτησης και όλα αυτά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, περιορισμένων πόρων, capitals control και αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας.

Τέλος μίλησε για στη σύμβαση που υπεγράφη από το δήμο Ρόδου και αφορά το μεγαλύτερο έργο ενεργειακής αναβάθμισης στη χώρα με την αντικατάσταση και τοποθέτηση 30.403 λαμπτήρων LED φωτισμού και εφαρμογής νέων τεχνολογιών μέσα στην οποία προβλέπονται έξυπνες δράσεις και για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ. Ο δήμαρχος ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ακόλουθη φράση. «Πέρα από όλα όμως προέχει η καθημερινή στήριξη των δομών ΑΜΕΑ και η συνεργασία όλων των αυτοδιοικητικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας χωρίς «αποκλεισμούς» και χωρίς να μεταφέρει ο ένας το πρόβλημα στον άλλο» .

Με αφορμή την τοποθέτηση του δημάρχου ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού φόρουμ κ. Βαρδακαστάνης πρότεινε την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας όλων των φορέων την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ακληπιάδες» και την ομοσπονδία ΑΜΕΑ, το οποίο αποδέχθηκε ο δήμαρχος.

- Διαφήμιση -

Leave a Reply

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις