Saturday, December 9, 2023
15.4 C
Rhodes
HomeΡόδοςΚοινωνίαΤο υπουργείο περιβάλλοντος αποδέχτηκε τις προτάσεις των φορέων του Νοτίου Αιγαίου, για...

Το υπουργείο περιβάλλοντος αποδέχτηκε τις προτάσεις των φορέων του Νοτίου Αιγαίου, για τους δασικούς χάρτες

- Διαφήμιση -

Την επιτροπή τεχνικών – νομικών που θα συγκροτήσει το υπουργείο περιβάλλοντος και ανάπτυξης, για την επεξεργασία των τροποποιήσεων του προεδρικού διατάγματος για τους δασικούς χάρτες που δεσμεύτηκε για να συγκροτήσει ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος περιμένουν οι νησιωτικοί δήμοι του Νοτίου Αιγαίου. Ο υπουργός, αποδέχτηκε τις θέσεις και τις προτάσεις των φορέων των νησιών μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνεδρίασης  που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Με βασικό θέμα την τροποποίηση των διατάξεων του Προεδρικού διατάγματος για τους δασικούς χάρτες, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Αθηνών, η κοινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και της Περιφέρειας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, στην οποία προήδρευσαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και πρόεδρος της ΠΕΔΝΑ και Δήμαρχος  Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου, παρουσία όλων σχεδόν των δημάρχων των νησιών, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των Νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, του Αντιπροέδρου της ΠΕΔ και Δημάρχου Ερμούπολης Σύρου Γιώργο Μαραγκού, του Γραμματέα της ΠΕΔ Γιώργου Πόκκια του Προέδρου, του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Ρόδου Σάββα Διακοσταματίου,  του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργου Στασινού, του Προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου (παράρτημα Ρόδου)Αντώνη Γιαννικουρή και αρκετών άλλων φορέων των νησιών, για συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την κατάρτιση των δασικών χαρτών, καθώς δεν λήφθηκαν υπ’ όψη οι ιδιαιτερότητες του νησιώτικου χώρου, η μορφολογία του εδάφους, ο μικρός αγροτικός κλήρος και η αναπτυξιακή προοπτική των νησιών. Αποτέλεσμα είναι να προκύψουν προβλήματα με σημαντικότερο τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διασφάλιση της ιδιοκτησίας ακινήτων, με το χαρακτηρισμό χορτολιβαδικών εκτάσεων ή ακαλλιέργητων εκτάσεων, ως δασικών.

Η εφαρμογή της κύρωσης των δασικών χαρτών – αν δεν τροποποιηθεί το προεδρικό διάταγμα – θα δημιουργήσει προβλήματα στις ατομικές ιδιοκτησίες, την αγροτική ανάπτυξη αλλά και τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, καθώς η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου αποτελούσε και αποτελεί την βασική κινητήρια δύναμη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

Εντούτοις, κατόπιν των παρεμβάσεων του Προέδρου της ΠΕΔ Φώτη Χατζηδιάκου και των υπόλοιπων εκπροσώπων των νησιών και των φορέων του Νοτίου Αιγαίου, σε μία συνεδρίαση που χρονικά διήρκησε τέσσερις ώρες, προτάσσοντας τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη, βρέθηκε η χρυσή τομή, κατόπιν και των δεσμεύσεων του υφυπουργού.

- Διαφήμιση -

Συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος, πρότεινε τη σύσταση επιτροπής από φορείς του υπουργείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, που θα προχωρήσει στις αλλαγές των διατάξεων του προεδρικού διατάγματος, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας που πλέον δε θα εξισώνεται οριζόντια με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ για τα νησιά Ρόδο, Κω και Λέρο που είναι σε ισχύ το κτηματολόγιο, θα συμπεριληφθούν βάσει αυτού, οι χαρακτηρισμοί των περιοχών χορτολιβαδικές και δασικές. Αυτή ήταν και η πρόταση των  Νομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου και της ΠΝΑΙ, που ουσιαστικά προστατεύει τις κτηματικές περιουσίες στα νησιά και αποτρέπει τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν δασικά.

Η επιτροπή σε διάστημα δύο μηνών θα ολοκληρώσει τις αλλαγές και θα διορθώσει τις αδικίες για τις νησιωτικές περιοχές και αμέσως μετά με νομοθετική ρύθμιση θα εξειδικεύσει τα ζητήματα των νησιωτικών περιοχών.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Φώτης Χατζηδιάκος, δήλωσε τα ακόλουθα.

«Κανένας δεν έχει αντίρρηση για τη δημιουργία κτηματολογίου και δασικών χαρτών που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδιάκος και συμπλήρωσε. «Όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, ώστε να μη θιγούν ιδιωτικές περιουσίες και να μη μπει φραγή στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και παράλληλα να προστατευτεί το περιβάλλον, διασφαλίζοντας την αειφορία του».

Τέλος η ΠΕΔ συνέχισε τη συνεδρίασή της με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ακολούθησε η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιττας.

Ψήφισμα κοινής συνεδρίασης ΠΕΔΝΑ ΠΝΑΙ

- Διαφήμιση -

Μετά το διάλογο που διεξήχθη, τις απόψεις των φορέων που ακούστηκαν και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νησιώτες πολίτες του Ν. Αιγαίου και στο μέλλον των παιδιών τους αποφασίστηκαν ομοφώνως τα παρακάτω:

Α) Το Ν. Αιγαίο ,με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του, της Αυτοδιοίκησης 1 και 2 βαθμού, των επιστημονικών φορέων, των κοινωνικών εταίρων, στέκεται κάθετα αντίθετο στην εφαρμογή του ΠΔ 32/2016, που θα οδηγήσει στην απώλεια ιδιοκτησιών των κατοίκων των νησιών μας.

Β) Εμποδίζεται με το ως άνω Π.Δ η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των νησιών ,η οποία και υπήρξε ο στυλοβάτης των νησιωτικών περιοχών ,ο οποίος και επιβράδυνε τις τάσεις εγκατάλειψής τους αλλά και στήριξε συνολικά την εθνική οικονομία διαχρονικά και ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης

Γ) Η εφαρμογή του ΠΔ 32/2016 ως έχει ,θα οδηγήσει σε απώλεια αναπτυξιακής προοπτικής στα νησιά και θα δυσχεράνει την επιβίωση του αγροτικού τομέα σε αυτά ,η οποία είναι αναγκαία για τη συμπλήρωση της τουριστικής τους ανάπτυξης και από την οποία οι κάτοικοι των νησιών μας περιμένουν να δοθεί μια νέα πνοή στον τόπο τους.

Δ) Η προάσπιση των άρθρων 17 &18 του Συντάγματος  καθίσταται αναγκαία ,όπως πρέπει να είναι και η πρόβλεψη για τις ιδιοκτησίες των νησιών καθότι η γεωμορφολογική τους ταυτότητα απαιτεί την ιδιαίτερη μεταχείριση τους

Ε) Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι των νησιών ,είναι αυτοί που προασπίζονται σε μόνιμη βάση την ποιότητα και τη βιωσιμότητα του  περιβάλλοντός τους ,κάτι το οποίο είναι εμφανές και πανθομολογούμενο από τα εκατομμύρια των επισκεπτών , οι οποίοι εκθειάζουν πρωτίστως την αρμονικότητα των οικισμών και των αγροκτημάτων του Αιγαίου με το φυσικό περιβάλλον .Πολλές φορές αυτό γίνεται σε αντίθεση με γραφειοκρατικά μορφώματα της κεντρικής εξουσίας ,τα οποία στην πράξη οδηγούν σε εγκατάλειψη και παραμόρφωση το νησιωτικό περιβάλλον τους ,τις ιδιαιτερότητες του οποίου αγνοούν

- Διαφήμιση -

Οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται είναι οι εξής :

1) Να συμπεριληφθούν στις εξαιρέσεις του εδαφίου β΄της παρ α΄ του άρθρου 62 του Ν.998/1979 οι Περιφερειακές Ενότητες Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, καθώς επίσης να καταργηθεί κάθε διάταξη που καθιστά μη αυτοδίκαιη την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης

2)Να καταργηθεί ή αναμορφωθεί γ διάταξη της παρ.1 του άρθρου 5 του Π.Δ 32/2016 ως κινούμενη εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης, ώστε να εναρμονιστεί με την προηγούμενη διάταξη του άρθρου 3 του Ν.998/1979. Μέχρι την ολοκλήρωση της Νομοθετικής Διαδικασίας να ανακληθεί το με αριθμ.27639/2018 έγγραφο του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

3)Να αποσαφηνιστεί νομοθετικά ,με τροπολογία του άρθρου 155 παρ 4 του Ν4389/16 και με ανάκληση της ΥΑ 14957/4835/4-10-2016 Υπ.Περιβ. ότι η επιγενόμενη διάσωση αφορά μόνο εκκρεμείς υποθέσεις και όχι κυρωμένους δασικούς χάρτες ή τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού.

4)Να τακτοποιηθεί το μαζικό φαινόμενο των ιδιοκτησιών μικτής μορφής  οι οποίες δεν δύναται να μεταβιβαστούν που προέκυψε από τους δασικού χάρτες

5)Σύμφωνα με τα αναφερόμενα παραπάνω(1)να αποσαφηνιστεί ότι στις περιοχές των εξαιρέσεων από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 62 του Ν.998/1979 η μεταγραφή ή καταχώρηση συμβολαιογραφικών πράξεων με αντικείμενο ακίνητα που έχουν εν όλω ή εν μέρει τον χαρακτήρα έκτασης των παραγράφων 5α) ή 5β) του άρθρου 3 του παραπάνω νόμου στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμοδίου Υποθηκοφυλακείου ή στα οικεία φύλλα του αρμοδίου γραφείου Κτηματογράφησης ή Κτηματολογικού γραφείου δεν κωλύεται ακόμα και αν προσκομίζεται διοικητική πράξη ή τελεσίδική δικαστική απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ακίνητο ή τμήμα του με τον παραπάνω χαρακτήρα ανήκει σε ιδιώτη και όχι στο δημόσιο.

Ομοίως και στις περιοχές που δεν διεκδικούμε με το παρών τη μη εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου να αρθεί το κώλυμα που δεν επιτρέπει την μεταγραφή των πράξεων ή συμβολαίων μεταβίβασης της κυριότητας, εφόσον υπάρχει τεκμήριο κυριότητας από τη θεμελιώδη εγγραφή στα κτηματικά βιβλία.

- Διαφήμιση -

Leave a Reply

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις