Saturday, June 22, 2024
30.9 C
Rhodes
HomeΡόδοςΚοινωνίαΑντιπυρική Περίοδος 2021: «Μέτρα πρόληψης – Αποφυγή επικίνδυνων ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιών –...

Αντιπυρική Περίοδος 2021: «Μέτρα πρόληψης – Αποφυγή επικίνδυνων ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιών – Μέτρα προστασίας» – Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

- Διαφήμιση -

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει ότι η Αντιπυρική Περίοδος διαρκεί από 01-05-2021 έως και 31-10-2021. Παρακαλούμε τους πολίτες, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των νησιών του Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) λαμβανομένων υπόψη των κλιματολογικών παραγόντων του Νοτίου Αιγαίου (ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες κ.α.) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.

Από την 01-06-2021 έως και την 31-10-2021 εκδίδεται ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και μπορείτε να ενημερώνεστε για αυτόν στο: , από την προηγούμενη ημέρα στις 12.30 μ.μ.

Ο χάρτης  περιλαμβάνει 5 κατηγορίες κινδύνου. Η κατηγορίες 3 και 4 σημαίνουν αντίστοιχα, υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο ενώ η κατηγορία 5 αφορά την κατάσταση συναγερμού. Η κατάταξη αυτή δεν αφορά την εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά την επικινδυνότητα να εκδηλωθεί μία πυρκαγιά λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν (άνεμοι, θερμοκρασία, υγρασία κ.λπ.). Οι πολίτες θα ενημερώνονται με την έκδοση Δελτίων Τύπου που να εφιστούν την προσοχή για την αποτροπή ενεργειών που είναι δυνατόν να προκαλέσουν την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ενημερώνουμε επίσης ότι βρίσκεται σε ισχύ η νέα Πυροσβεστική διάταξη 9/2021 (ΦΕΚ 1923/Β/2021) η οποία αντικαθιστά τις προγενέστερες Πυροσβεστικές Διατάξεις (9/2000, 9Α/2005, 4/2012 και 7/1996) και ισχύει από 1/6/2021. Από την παραπάνω ημερομηνία καταργείται και η 1/2021 Πυροσβεστική Διάταξη της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ν. Αιγαίου. Σύμφωνα με την ανωτέρω Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021:

- Διαφήμιση -
 • Ορίζεται ως πεδίο εφαρμογής της τα δάση, οι δασικές εκτάσεις, οι χορτολιβαδικές και οι βραχώδεις-πετρώδεις εκτάσεις των ημιορεινών και ανώμαλων εδαφών (άρθρο 3 του Ν. 998/1979) και οι αγροτικές εκτάσεις (άρθρο 2 του Ν.Δ. 3030/1954 & άρθρο 2 του Ν. 3585/2007, όπως ισχύουν) και σε γεωργικές εκτάσεις (καλλιεργούμενες). Επίσης εφαρμόζεται και σε περιοχές, εγκαταστάσεις και χώρους που βρίσκονται εντός ή σε απόσταση 300μ. από τις αναφερόμενες ανωτέρω εκτάσεις, όπως οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, ή εντός ορίων οικισμών, κτιριακές υποδομές και πάσης φύσεως εγκαταστάσεις, τεχνικά έργα, έργα υποδομής, κ.λπ., περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς (αιγιαλός, παραλία, προστατευόμενες περιοχές κ.α.) όπως περιγράφονται στο άρθρο 1 αυτής.
 • Στα άρθρα 2, 3, 4, 5, 6, 11 και 13 ορίζονται οι Γενικές διατάξεις, οι απαγορεύσεις και περιορισμοί που αφορούν καύσεις (υπολειμμάτων καλλιέργειας, κλαδεμάτων, χορτολιβαδικών εκτάσεων, βοσκοτόπων κ.λπ.), θερμές εργασίες, κάπνισμα μελισσών, άναμμα φωτιάς.
 • Στα άρθρα 7, 9, 9, 10 και 14 τα μέτρα, απαγορεύσεις και οι περιορισμοί που αφορούν εύφλεκτες ουσίες, απορρίμματα, απόβλητα, ογκώδη αντικείμενα, χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ), χώρους λειτουργίας ανθρακοκαμίνων, ασβεστοκαμίνων και λοιπών εργαστηριακών συγκροτημάτων, πεδία βολής και ανοικτά σκοπευτήρια.
 • Στα άρθρα 15 και 16 την καύση πυροτεχνημάτων κ.λπ. ειδών πυροτεχνίας και τη χρήση συσκευών έψησης.
 • Ο έλεγχος τήρησης των ανωτέρω ανήκει στα πυροσβεστικά όργανα, ενώ στο άρθρο 18 αναφέρονται οι κυρώσεις για την μη τήρηση αυτής.

Παρακαλούμε τέλος να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου:

Οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών:

 • Δεν πραγματοποιούμε υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).
 • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
 • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
 • Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
 • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
 • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
 • Δεν χρησιμοποιούμε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
 • Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.
 • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.
 • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Σας ενημερώνουμε τέλος ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (http://civilprotection.gr/el- Οδηγίες προστασίας- Δασικές Πυρκαγιές) καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=9982 – Θέματα Πολιτικής Προστασίας) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Δασικές πυρκαγιές.

 

Ερμούπολη 4 Ιουνίου 2021

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.