Saturday, May 18, 2024
25.8 C
Rhodes
HomeΡόδοςΚοινωνία25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

- Διαφήμιση -

Δράσεις των δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Το 2021 δεκατρείς γυναικοκτονίες έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα και έχουν το ίδιο βασικό χαρακτηριστικό. Τα θύματα είναι γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν μέσα σε κακοποιητικές σχέσεις, κάτι που αναδεικνύει εκ νέου ένα πρόβλημα βαθιά ριζωμένο μέσα στην Ελληνική κοινωνία και όχι μόνο. Για την εξάλειψη των αναχρονιστικών και στερεοτυπικών αντιλήψεων και πρακτικών που προτάσσουν ακόμα και σήμερα την πατριαρχία έναντι της ισότητας των φύλων και των ίσων δικαιωμάτων των γυναικών, επιτάσσεται η διαρκής εκπαίδευση της κοινωνίας με δράσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης.

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Ισότητας των Φύλων και Οικολογίας με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ρόδου, πραγματοποίησαν με επιτυχία μία σειρά από δράσεις, κατά τη διάρκεια όλου του μήνα.

- Διαφήμιση -

Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, σεμινάριο εκμάθησης αναγνώρισης παραβατικών συμπεριφορών που διοργανώθηκε από τον κύκλο γυναικών “Lean in” Ρόδου, σε συνεργασία με το Κ.Ε.Θ.Ι., το Συμβουλευτικό Κέντρο Ρόδου, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ρόδου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου. Αποτελεί το πρώτο σεμινάριο από μία σειρά σεμιναρίων του Lean in Network Greece με τίτλο «Η κακιά στιγμή δεν είναι μία», και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Στόχος είναι να εκπαιδευτεί το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και ο κοινωνικός περίγυρος, για να μπορούν να αναγνωρίζουν τα σημάδια κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Ομιλήτριες στο σεμινάριο ήταν η κα. Έλενα Συρμαλή, Εγκληματολόγος/ΔΣ ΚΕΘΙ, η κα. Θεανώ Χρυσού, Κοινωνική Λειτουργός, στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Ρόδου και κα. Κλεοπάτρα Τερλόγκου, Οικονομολόγος Διαχειρίστρια του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ρόδου, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης, είχε η επικεφαλής του κύκλου “Lean in” Ρόδου, Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια, Γ. Γραμματέας Δ.Σ.Ρ. κα. Καλλιόπη Παπαπαύλου.

Την εκδήλωση στήριξαν με σημαντικές τοποθετήσεις η κα. Αρετή Γεωργιλλή συνεπικεφαλής του “LEAN IN NETWORK GREECE”, η κα. Αθανασία Ξεπαπαδάκου, Αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ και η κα. Ευδοκία Πάττα Αποστολίδη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Ισότητας των Φύλων και Οικολογίας.

Στις 15 Νοεμβρίου, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρόδου, πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Πόσο εύκολο είναι να ξεφύγεις; Η ενδοοικογενειακή βία και η έμφυλη διάσταση στη σύγχρονη κοινωνία» στην πανηγυρική συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Ρόδος- Κολοσσός. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Best Western Plaza Hotel”. Βασική ομιλήτρια ήταν η κα. Δέσποινα Φακιδαράκη, Ψυχολόγος, στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Ρόδου. Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ρόδος- Κολοσσός, κα. Έλενα Γιαννίκη, Δικηγόρος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  η κα. Χαρούλα Γιασιράνη, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς, Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρόδου, ο Πάτερ Μιχαήλ Κρητικός ο οποίος εκπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Σκοπός της δράσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του Ροταριανού Ομίλου και των προσκεκλημένων του, αναφορικά με το φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Στις 19 Νοεμβρίου, η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κα. Γιάννα Χορμόβα με αφορμή την επίσκεψή της στο νησί της Ρόδου, συναντήθηκε με τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ρόδου, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Νοτίου Αιγαίου κα. Χαρούλα Γιασιράνη και της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου για θέματα Ισότητας των Φύλων και Οικολογίας του Δήμου Ρόδου κα. Ευδοκία Πάττα-Αποστολίδη. Πιο συγκεκριμένα, στη συζήτηση παρουσιάστηκε το έργο και οι δράσεις, καθώς και θέματα που άπτονται της λειτουργίας των Δομών. Η Γενική Γραμματέας δείχνοντας ένθερμα το ενδιαφέρον της, στηρίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των Δομών με την υπόσχεση για αγαστή συνεργασία.

Στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ρόδου, συμμετείχαν στην Εβδομάδα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Ρόδου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους σημαντικών τοπικών φορέων στην αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Ρόδου. Στόχος των συναντήσεων ήταν η γνωριμία και η δικτύωση των μελών της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Ρόδου με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση αμφότερων και όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, για τις διαστάσεις του φαινομένου της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

- Διαφήμιση -

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Ρόδου, κα. Ευδοκία Πάττα Αποστολίδη, και τα μέλη η κα. Στεφανία Μωραΐτη από τη ΧΕΝ Ρόδου, η κα. Εύη Σπύρου από τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου συναντήθηκαν με την πρόεδρό του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Δωδεκανήσου κα. Μαρία Καντή και τα μέλη κα. Ειρήνη Τριανταφύλλου και κα. Δωροθέα Αναστασιάδη. Στη συνάντηση τα στελέχη των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου, η κα. Θεανώ Χρυσού, στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και η κα. Ελευθερία Παπανθίμου, στέλεχος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, πληροφόρησαν τις παρευρισκόμενες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ακολούθησε συζήτηση για το  φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Ρόδου, κα. Ευδοκία Πάττα Αποστολίδη, και τα μέλη η κα. Χάρις Μελισσουργού από τη ΧΕΝ Ρόδου, η κα. Εύη Σπύρου από τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, η κα. Δέσποινα Χατζηδιάκου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συναντήθηκαν με το μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κωνσταντίνο Γλεντή, τον Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κωνσταντίνο Σπανό και το μέλος κα. Μαρία Παρασκευά. Στη συνάντηση στην οποία παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Κατσαρός,  τα στελέχη των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου, η κα. Δέσποινα Φακιδαράκη, στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και η κα Ελευθερία Παπανθίμου, και η κα. Κλεοπάτρα Τερλόγκου στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, πληροφόρησαν τους παρευρισκόμενους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ακολούθησε συζήτηση για το φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Ρόδου, κα. Ευδοκία Πάττα Αποστολίδη, και τα μέλη η κα. Ευδοκία Τάσσου από τη ΧΕΝ Ρόδου, η κα. Εύη Σπύρου από τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κ. Αθανάσιο Βυρίνη και  τα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου, τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Κωλέτση και τον κ. Κωνσταντίνο Φεϊζίδη, ο οποίος εκπροσωπούσε και τον Σύλλογο Εικαστικών Δωδεκανήσου. Στη συνάντηση την οποία παρευρέθηκε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου κα. Δέσποινα Γιαννιού τα στελέχη των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου, η κα. Εύη Μηνατσή, στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και η κα Ελευθερία Παπανθίμου, στέλεχος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, πληροφόρησαν τους παρευρισκομένους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ακολούθησε συζήτηση για το  φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Στις συναντήσεις δόθηκε έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μελών των Συλλόγων και Σωματείων, καθώς και του εξυπηρετούμενου κοινού αυτών.

Παράλληλα, στις 25 και στις 26 Νοεμβρίου, η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Ισότητας και Οικολογίας του Δήμου Ρόδου κα. Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη, παρουσίασε το έργο των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου και διένειμε έντυπο ενημερωτικό υλικό, στις/στους μαθήτριες/μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ρόδου και του 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου.

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.