Saturday, April 20, 2024
19.1 C
Rhodes
HomeΡόδοςΕκπαίδευσηΣύλλογος ΔΕΠ Π. Αιγαίου: Για την επανέναρξη των μαθημάτων υπό συνθήκες έξαρσης...

Σύλλογος ΔΕΠ Π. Αιγαίου: Για την επανέναρξη των μαθημάτων υπό συνθήκες έξαρσης της πανδημίας

- Διαφήμιση -

Ενόψει της επανέναρξης των μαθημάτων στα πανεπιστήμια μετά τις διακοπές των εορτών και ενόψει της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου, η πανεπιστημιακή κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα που επιλέγονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της. Οι όροι με τους οποίους η κυβέρνηση ανοίγει τα πανεπιστήμια, ακόμη και τώρα που τα κρούσματα φθάνουν τα 50.000 ημερησίως και η πίεση στο σύστημα δημόσιας υγείας αυξάνεται καθημερινά, είναι ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς που έκλεισαν τα πανεπιστήμια πριν τα Χριστούγεννα με τα 5.000 κρούσματα ημερησίως. Ανοίγει τα πανεπιστήμια χωρίς να έχει αλλάξει καν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ακόμη και αυτά που ορίζουν, οι χώροι στους οποίους διεξάγεται εκπαιδευτική διαδικασία να λειτουργούν στη μέγιστη δυνατή πληρότητα.

Πρόκειται για μια εγκληματική πολιτική που αδιαφορεί για την υγεία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και την υγεία των κατοίκων των τοπικών νησιών. Μια πολιτική που υποβαθμίζει συνεχώς τη δημόσια υγεία – στον προϋπολογισμό του 2022 η κυβέρνηση μείωσε 820 εκατομμύρια από την υγεία και 1,7 δισ. από τις κοινωνικές δαπάνες για πρόνοια, στήριξη των ανέργων και παροχές υγείας. Μια πολιτική που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις την εκπαιδευτική διαδικασία σε σχέση με την ολοκλήρωση του εξαμήνου αλλά και της εξεταστικής περιόδου που ακολουθεί.

Ο Σύλλογός μας καθώς και άλλοι σύλλογοι μελών ΔΕΠ, φοιτητών, διοικητικών, όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε διατυπώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να λειτουργούν τα πανεπιστήμια με φυσική παρουσία και με υγειονομική ασφάλεια. Η κυβέρνηση επέλεξε μια διαχείριση που έδινε έμφαση στην ατομική ευθύνη. Η διαχείρισή της αποδείχτηκε καταστροφική και απαριθμεί χιλιάδες θανάτους στη χώρα μας, χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και ένα σύστημα υγείας που ασφυκτιά.

Εντύπωση προκαλεί για μια ακόμη φορά η σιωπή των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων, και κυρίως των μελών των Συγκλήτων, ειδικά σήμερα που η κυβέρνηση προκαλεί με τις αποφάσεις της.

- Διαφήμιση -

Επαναλαμβάνουμε τις διεκδικήσεις μας με έμφαση στη σημερινή συγκυρία:

  • Όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν rapid test κάθε εβδομάδα. Τα μοριακά τεστ να συνταγογραφούνται.
  • Να χορηγηθούν τώρα δωρεάν ειδικές μάσκες προστασίας σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
  • Να στηριχτούν από την Πολιτεία και το Πανεπιστήμιο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που βρίσκονται σε καραντίνα μακριά από τις οικογένειές τους.
  • Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων τις ώρες αιχμής για τις μετακινήσεις από και προς τους πανεπιστημιακούς χώρους..
  • Να εγκατασταθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις πανεπιστημιακές μονάδες σε όλα τα νησιά για την υγειονομική επιτήρηση και ιχνηλάτηση. Ταυτόχρονα να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν ιατρεία σε όλες τις πανεπιστημιακές μονάδες με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση των επαφών τους, την ιατρική καθοδήγηση και παρακολούθηση.
  • Για όσο διαρκεί η επιδημική έξαρση, να παρασχεθεί η δυνατότητα εναλλακτικών τρόπων διδασκαλίας/εξέτασης για τους νοσούντες, τα υπό διερεύνηση κρούσματα και τις ευάλωτες ομάδες.
  • Σε αίθουσες διδασκαλίας και κλειστούς χώρους με ελλιπή αερισμό να τοποθετηθούν ειδικές συσκευές απολύμανσης αέρα.

Απαιτούμε επίσης την εφαρμογή ευρύτερων μέτρων και πολιτικών περιορισμού της μετάδοσης του ιού και αντιμετώπισης των επιπτώσεών του, τα οποία επηρεάζουν την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και όλων των πολιτών, όπως η βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς για ασφαλέστερη μετακίνηση και η άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Επιτακτική ανάγκη η άμεση στελέχωση των νοσοκομείων των παραμεθόριων – ακριτικών περιοχών και των νησιών.

Αύριο ξεκινά η εκπαιδευτική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε 2 εβδομάδες. Καλούμε την πρυτανική αρχή και τα μέλη της Συγκλήτου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας για την προστασία της υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επιπλέον μέτρα στήριξης των φοιτητών και φοιτητριών μας που βρίσκονται σε καραντίνα μακριά από τις οικογένειές τους. Οφείλει η Πολιτεία και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορέσει να παραμείνει το πανεπιστήμιο ανοικτό και η εκπαιδευτική διαδικασία να ολοκληρωθεί με υγειονομική ασφάλεια. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες διδάσκοντες και διδάσκουσες, εφόσον κρίνουν ότι το μάθημα για το οποίο έχουν αυτοί οι ίδιοι την ευθύνη δεν μπορεί να διεξαχθεί σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας κάτω από τις σημερινές συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν κάθε άλλη αναγκαία απόφαση για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.