Saturday, June 15, 2024
26.6 C
Rhodes
HomeΡόδοςΕκπαίδευσηΣυνάντηση εργασίας του εντεταλμένου σύμβουλου Τουρισμού, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Θανάση Βυρίνη...

Συνάντηση εργασίας του εντεταλμένου σύμβουλου Τουρισμού, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Θανάση Βυρίνη με το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

- Διαφήμιση -

Με το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο συναντήθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος Ρόδου για τον Τουρισμό, τις Δημόσιες και Διεθνείς Σχέσεις, Θανάσης Βυρίνης και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο του Σπιτιού, Μιχάλη Καβουκλή, και τον Ταμία του, Σταύρο Χρυσοχό. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του κου Βυρίνη για τις πολλαπλές δράσεις του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο που άπτονται των καθηκόντων του και η εμβάθυνση της μακροχρόνιας συνεργασίας του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο με τον Δήμο Ρόδου, με τελικό στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής κοινωνίας και την δημιουργία περαιτέρω ευκαιριών για τους νέους και τις νέες μας.

Κεντρικό σημείο στη συζήτηση είχε η διοργάνωση του Rhodes Model Regional Co-operation 2022, του βραβευμένου Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακής Συνεργασίας Ρόδου, που συνδιοργανώνει το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο με τον Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, από το 2010, και έχει αναπτυχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς συναντήσεις νέων ηγετών στη Μεσόγειο, έχοντας φιλοξενήσει πάνω από 6.000 μαθητές από 29 χώρες στις 11 υλοποιήσεις του, πολλοί από αυτούς σήμερα καταξιωμένοι επαγγελματίες και στελέχη μεγάλων εταιρειών, πανεπιστημίων και διεθνών οργανισμών σε όλο τον κόσμο. Το RhodesMRC έχει διακριθεί με βραβεία αλλά και τη στήριξη διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ το επιβλέπουν περισσότεροι από 30 καθηγητές και ειδικοί από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε διάφορες χώρες.

Η πανδημία ανέκοψε την εξέλιξη και ανοδική πορεία της διεθνούς διοργάνωσης, με ακύρωση της διοργάνωσης του 2020, αλλά επανήλθε με ασφάλεια και επιτυχία το 2021, και σχεδιάζεται για μία μεγάλη επαναφορά το 2022, με την πανεπιστημιακή εκδοχή του να πραγματοποιείται τον Οκτώβριο και την μαθητική τον Νοέμβριο, με στόχο να επανέλθει μία μοναδική εμπειρία, με ασφάλεια, ποιότητα και εστίαση στην πραγματική ροδίτικη εμπειρία.

Ο κος Βυρίνης αναγνώρισε την μοναδική αξία του RhodesMRC που ενισχύει τη Ρόδο τόσο ως προορισμό για νέους, αλλά και ως ακαδημαϊκό προορισμό, και δήλωσε την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής του Αντώνη Καμπουράκη προς κάθε μεγάλη και διεθνή διοργάνωση. Ζήτησε από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, να ενισχύσουν την προσπάθεια για περαιτέρω διεθνή προβολή και συμμετοχή στον θεσμό, αλλά και την αξιοποίηση των σχέσεων και της δικτύωσης που προσφέρει το συνέδριο για την δημιουργία και άλλων ευκαιριών για να επισκεφθούν νέοι τη Ρόδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτάθηκε η δημιουργία ενός summer school με υψηλό ακαδημαϊκό προφίλ που θα θεσμοθετηθεί στη Ρόδο, και στόχο την απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων για νέους από όλο τον κόσμο.

- Διαφήμιση -

Επιπλέον, ο κος Βυρίνης ενημερώθηκε για τα δίκτυα στα οποία συμμετέχει το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο: τον θεσμό των Σπιτιών της Ευρώπης και το Ίδρυμα Anna Lindh. Μάλιστα προσεκλήθη να συμμετάσχει στο Διεθνές Forum για την πόλη του μέλλοντος, που διοργανώνει το Ελληνικό Δίκτυο του Ιδρύματος στα Ιωάννινα τον Μάρτιο. Ενημερώθηκε επίσης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχει το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και συζήτησαν τρόπους να εμπνεύσουν περισσότερους τοπικούς φορείς να εμπλακούν και να επιδιώξουν διεθνείς συνεργασίες και εξωστρέφεια.

Τέλος, ο κος Βυρίνης ζήτησε από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο τη συνδρομή του για συμμετοχή της Ρόδου στη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νέων για το 2025. Δεδομένου ότι το Σπίτι της Ευρώπης αποτελεί τον μοναδικό φορέα της κοινωνίας των πολιτών που ασχολείται με την ανάπτυξη των νέων ενηλίκων με διεθνείς συνεργασίες και δημιουργία θεσμών όπως το RhodesMRC ή το Europe, Entrepreneurship & Sustainable Development Forum of Rhodes, και διαθέτει την ικανή δικτύωση αλλά και προνομιακή σχέση με πολλούς φορείς και στελέχη που συμμετείχαν στην «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νέων Θεσσαλονίκη 2014», μετά από ανάλυση της διαδικασίας και των προαπαιτούμενων, αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την υποβολή ενός σοβαρού και έγκυρου προγράμματος, αλλά κυρίως απουσιάζουν οι οργανωμένες δομές και δικτύωση σε τοπικό επίπεδο, που θα προσδώσουν στην υποψηφιότητα στέρεες βάσεις για την επιτυχία της. Αντίστοιχα, αποφασίστηκε η έναρξη των διαδικασιών για προετοιμασία μίας υποψηφιότητας για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νέων 2026, και η στενή συνεργασία του Δήμου Ρόδου με το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο για την ανάπτυξη των τοπικών πρωτοβουλιών και δικτύων που απαιτούνται για την επιτυχή διαβούλευση της πρότασης της Ρόδου.

Η συνάντηση έληξε σε εξαιρετικά καλό κλίμα και τη δέσμευση για νέα συνάντηση εργασίας τις αμέσως επόμενες ημέρες για τον σχεδιασμό των κοινών δράσεων και των επόμενων βημάτων για την περαιτέρω ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της Ρόδου.

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.